Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
11. listopadu 2013

Vladimír Růžička: Naše síla je v rychlých brejcích a jednoduchém zakončení

Už ve středu se opět naplno rozjede extraligový kolotoč, do něhož Slavia vstoupí ze skvělého čtvrtého místa s minimálním odstupem na třetí Brno. Přesto je na místě obezřetnost. Během reprezentační přestávky totiž z klubu zmizel útočník Jan Kolář, jenž během své krátké slávistické mise střílel jeden gól za druhým. Co na jeho odchod říká trenér a sportovní manžer Vladimír Růžička a jak hodnotí dosavadní průběh soutěže?

Pane Růžičko, výsledky Slavie se zatím pohybují dost na vlnách. Po úspěšném období přišla série neúspěchů, pak zase šňůra výher... Je to čistě jen náhoda?
Těžko říct. Do sezony jsme vstoupili velice slušně a bylo z toho sedm vítězsných zápasů v řadě, z toho pět po základní hrací době. Pak to šlo dolů, ale to bylo ovlivněno i naší marodkou. Zranil se Mára Tomica, do Třince neodcestoval s týmem Jarda Bednář, z obrany vypadl kapitán Petr Kadlec... To jsou klíčoví hráči a nemá cenu si namlouvat, že na ledě nechybí. Šanci tak dostali někteří mladší kluci, ale ti takovou kvalitu logicky nemají.

S průběžným umístěním v tabulce jste však spokojený, je to tak?
Zatím ano, ale pořád jsme na začátku sezony. Dobře víme, že musíme dál makat, že je pořád na čem pracovat. Teď nás navíc čeká těžký zápas s Chomutovem a pak série pěti utkání venku, musíme se na to dobře připravit.

Jednou z hlavních zbraní týmu je pevná defenziva v čele s brankářem Dominikem Furchem. Jste rád, že se stejně jako loni ukazuje, že sázka na hru z obrany je ta správná?
Moc záživné to asi není, jako trenéři ale musíme vycházet z toho, jaké máme mužstvo. Porovnávat nás třeba se Spartou je nesmysl, ta má vyloženě útočný kádr, ale my to máme poskládané trochu jinak. Zkrátka musíme vycházet ze zajištěné defenzivy a soustředit se na to, abychom co nejméně inkasovali. Otevřený hokej hrát s nikým nemůžeme, to by nedopadlo dobře. Naše síla je v rychlých brejcích a jednoduchém zakončení.

V létě ale odešli z defenzivy hned čtyři hráči. Neměl jste obavu, zda obrana bude i dál šlapat?
Nějaké obavy máte vždycky. A ono je to i dobře, mužstvo vkročí do sezony s respektem a bojuje o každý bod. To se ostatně projevilo i po těch sedmi kolech, kdy na nás podle mě přišlo jisté uspokojení a začali jsme prohrávat.

Co se týče nových tváří, doba hájení se už chýlí ke konci. Prozradíte, které z letních posil plní vaše očekávání a které by měly naopak přidat?
Takhle konkrétní být nechci. Ti kluci to sami dobře vědí, navíc já nedělím hráče na ty nové a dřívější. Mě zajímá tým jako celek. Znovu říkám, že víme na čem pracovat. Jako trenéři nikomu nic neodpustíme, s větším hodnocením bych ale počkal až na konec ročníku.

Přesto bych se zastavil aspoň u Jaroslava Bednáře. Vstup do sezony měl parádní, potom to vypadalo, že i na něj přišel trochu útlum...
Jarda měl jeden čas zdravotní indispozici, se kterou se musel vypořádat. Jinak jsem s ním ale samozřejmě spokojený. Je to náš klíčový hráč, a i když si ho všichni dobře hlídají, dokáže se prosadit a vstřelit gól. Přitom i on si musí plnit povinnosti směrem dozadu, což platí pro každého z kádru.

Když to Bednářovi v koncovce tolik nešlo, zastoupil ho Jan Kolář, jenž v pěti zápasech vstřelil čtyři góly. Byla nějaká šance ho udržet v týmu?
Honza sem přišel na měsíční hostování a já myslím, že i když by se mu neozval zrovna Nižněkamsk, stáhly by si ho Pardubice. To je ale jen můj názor, protože tohle si řeší majitelé, kteří také vedli jednání. Já tu finanční stránku věci na starosti už nemám. Každopádně jsme však byli hodně rádi, že k nám Honza přišel. Dost nám pomohl a uvidíme, jak to bude dál.

Nejste ale malinko neklidný, že odešel hráč, který rozhodoval zápasy?
Tak já věřím, že se vždycky najde někdo, kdo ty góly vstřelí. Jinak to brát ani nemůžu. My zkrátka budeme hrát s tím, co máme, a pokusíme se bojovat o co nejlepší možné příčky. Chceme hrát tam, kde si to Slavia zaslouží.

A budete se poohlížet po možné náhradě?
Nějaká jména vybraná samozřejmě mám, ale tohle nezáleží na mně. Tohle je věc financí, a tedy majitelů klubu.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více