Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
24.11.2013

Ani druhé derby Slavia neovládla, naději utly poslední minuty

24. kolo, neděle 24.11.2013, Sparta - Slavia
Sparta
3:0
1:0, 0:0, 2:0
Slavia

Branky a nahrávky: 5. Forman (T. Rachůnek, Simon), 54. Ton (Hlinka, Pilař), 60. Ton (Rolinek, Hlinka. Rozhodčí: Minář, Šír – Frodl, Charvát. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 13 082. Střely na branku: 34:20. Průběh utkání: 3:0.

Sestavy

Sparta

Pöpperle (Král) – Krejčík, Pilař (A), Kubát, Švrček, Philipp, Gřegořek, Sičák – Rolinek (C), Hlinka (A), Ton – Buchtele, Pech, Kumstát – Rachůnek I., Přibyl, Klimek – Rachůnek T., Simon, Forman.

Slavia

Furch (Svoboda) – Štich, Kadlec (C), Holub, Kolařík, Wharton, Knot, Šenkeřík – Tomica (A), Petrovický, Bednář (A) – Krenželok, Růžička, Skokan – Poletín, Vrdlovec, Stránský – Doležal, Klhůfek, Micka.

Ve druhém pražském derby byla Slavia Spartě vyrovnanějším soupeřem než v prvním utkání. Inkasovala sice hned na začátku utkání, dlouho však držela naději na vyrovnání. Zlepšený výkon ve třetí třetině nicméně nepřinesl kýžený gól, naopak udeřila Sparta a to hned dvakrát.

Druhé derby sezony bylo v rámci akce Sparťanská krev věnováno dárcům nejcennější tekutiny. A sparťany hnala od prvních sekund kupředu do posledního místečka zaplněná Tipsport aréna. První šanci si připsala čerstvá posila sešívaných Petrovický, poté už zahrozili domácí, konkrétně Kumstát, který zakončoval backhandem zády k Furchovi. Po čtyřech minutách rozjásal arénu čtvrtý útok. Tomáš Rachůnek se nejprve sám protáhl do šance, poté vybídl ke skórování Miroslava Formana, který dostal puk před branku, kličkou si položil Furcha a vstřelil svůj druhý gól v sezoně.

I dál byli sparťané střelecky aktivnější, ale většinou trefovali Furcha, jako například jeho kamarád ve sparťanském dresu Krejčík. Po šanci Bednáře, který přestřelil, se do přečíslení řítili Pech s Buchtelem, ale druhý jmenovaný dostal přihrávku příliš dopředu a nedosáhl na ni. O chvíli později už si v podobné situaci lépe poradili Klimek a Ivan Rachůnek, který však puk nedokázal zvednout nad Furchův beton. Neuspěl ani Simon, který drze objel branku a mířil do mezírky u tyčky. Po nevydařené přesilovce mířili sparťané do šaten o jeden gól spokojenější.

I vstup do druhé části se vydařil lépe domácím, po Kubátově pasu na natahujícího se Kumstáta projel kotouč jen centimetry od brankové čáry. Na druhé straně se do šance protlačil nejprve Růžička junior a po další nevyvedené sparťanské početní výhodě i Klhůfek, který svedl s Pöpperlem rychlostní souboj o kotouč, u kterého byl první gólman Pražanů. Ani sešívaným se přesilovka zrovna nepovedla, do úniku se v ní dostali Tomáš Rachůnek s Klimkem, který ale neměl kudy poslat nahrávku dojel s pukem až za branku.

Ačkoliv prostřední dvacetiminutovka nebyla zrovna festivalem gólových šancí, pár se jich našlo. Pöpperle s Furchem ale své týmy spolehlivě drželi. Slávistický brankář si pohlídal průnik Přibyla mezi dvěma obránci i Simonovu příležitost, Pöpperle zasáhl proti Vrdlovcovi. Během vyloučení Tona putoval na trestnou také kapitán Slavie Kadlec, sparťanský rychlík dostal po návratu na led puk na útočnou modrou, ale Štich ho zezadu dokázal čistě odzbrojit. Ve zkrácené přesilovce domácí hodně tlačili, ale Furch odolal.

Čekání na druhý gól druhého pražského derby pokračovalo i ve třetím dějství. Hned dvakrát v těsném sledu měla Slavia příležitost vyrovnat v přesilové hře, ale sparťané se bránili výborně. Aktivní Tomáš Rachůnek dokonce ujel po pravé straně a zkoušel trefit mezírku mezi Furchovy betony, ale gólman sešívaných jeho úmysl vystihl. Už v pěti na obou stranách neuspěl v protiútoku Ton a na střídačce naštvaně třísknul hokejkou do mantinelu. A jako motivace to zabralo skvěle.

O chvíli později totiž první útok prolomil dlouhé čekání na gól v přesilové hře. Petr Ton dostal od Hlinky kotouč na levý kruh, neunáhlil se a hodně dlouho vyčkával, než ho nakonec napálil pod břevno Furchovy klece. Blízko definitivnímu potvrzení výhry byl Pech, ale přihrávka na Kumstáta mu šla na backhand. Poté, co Hlinka v tutové šanci přestřelil, dal definitivní podobu výsledku znovu Petr Ton , který si po nabídce Rolinka napříč brankovištěm vychutnal Furcha a podruhé poslal puk pod víko. Vstřelil tak už stý gól Sparty v sezoně.

Ohlasy trenérů
Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Byl to urputný boj, souboj o každou píď ledu. K tomu výborná divácká kulisa. Jsme rádi, že rozuzlení souboje bylo pro nás výborné a je také skvělé, že Tomáš Pöpperle nedostal gól. Hráli jsme velice dobře do obrany.

Ondřej Weissmann (HC Slavia Praha): Domácí zaslouženě vyhráli, protože měli větší disciplínu. Ve třetí třetině jsme tlačili, měli dvě přesilovky, bohužel jsme v nich nevystřelili na branku. Pak jsme udělali hloupý útočný faul a dostali jsme gól.

Autor Tereza Velikovská, Alžběta Mufová
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více