Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
30. prosince 2013

Naději vystřídalo zklamání. Takový byl rok 2013 juniorského týmu

Rok s 13 na konci přinesl juniorům pořádnou porci smůly. Ti na jaře bojovali do poslední chvíle o postup do play-off, neměli to ovšem ve svých rukou. Nakonec je o bod předstihly Pardubice, které v posledním duelu rozstříleli rivala z Holešovic Spartu. Na sešívané zbyly tedy jen zápasy ve skupině o baráž, kterou ale s přehledem zvládli.

Jaro 2013

Trenéři: Jiří Hájek a Josef Beránek. Vedoucí mužstva: Jiří Všetečka.

Začátek kalendářního roku byl pro juniorku náznakem, že by se mohlo dařit lépe než na podzim roku předchozího. V prosinci totiž vyhráli svěřenci Hájka jen jediný zápas. Už první duel v lednu, ale napověděl, že se během Vánoc něco změnilo. 3. ledna se juniorům do cesty postavil dlouhodobě kvalitní Chomutov, proti kterému vybojovali cenný bod za prohru po nájezdech. Následovali dvě výhry nad Kladnem a Plzní.

Poté však přišel asi rozhodující moment celé sezóny. V přímém souboji o postup do play-off se slávisté utkali s Českými Budějovicemi a Jihlavou. Oba dva zápasy prohráli smolně o gól, s druhým týmem dokonce až po nájezdech. Ztracené body ale juniorům chyběli v závěru základní části. Posledním soupeřem byl Zlín, který červenobílí přemohli. Postup bohužel neměli ve svých rukou, jelikož museli doufat, že jejich pražský rival Sparta zdolá Pardubice. Východočeský celek ovšem vehnal do tváří skoro všech sešívaných slzy, protože Spartu doslova rozdrtil jedenácti brankami.

„Rozhodující byly zbytečné prohry s týmy z konce tabulky. Ztratili jsme s nimi příliš mnoho bodů, které nám poté bohužel chyběli,“ smutnil bezprostředně po posledním utkání základní části Jiří Hájek. Pražané se tedy pomalu chystali na boje v play-out, které byly již od začátku jen formalitou. Rozdíl mezi posledním Ústí a Slavií byl totiž natolik velký, že neexistovala ani teoretická hrozba baráže.

Slávisté se ujali bojů ve skupině o záchranu se ctí a z osmi zápasů ztratili jen 5 bodů. Navíc si dokázali vytvořit čtyřzápasovou šňůru, během které neinkasovali ani jeden gól. O čistá konta se podělili Mouček (3) a Eder (1). Junioři tedy skupinu o záchranu s přehledem vyhráli. Celá sezóna však nebyla hodnocena kladně a všichni se shodli, že měli na víc.

Při pohledu do statistik zjistíme, že nejproduktivnějšími hráči základní části sezóny 2012/13 byli dva útočníci Tomek a Babka. Oba shodně posbírali 25 bodů za 11 gólů a 14 asistencí. Mezi obránci zase vládl Knot (aktuálně člen A-týmu), který nastřádal dohromady 16 bodů. Důležitou součástí týmu byl i brankář Jan Dlouhý, jenž se s úspěšností 91,8 % umístil na 7. místě mezi všemy gólmany.

5 nejproduktivnějších hráčů:

Pořadí Hráč Pozice Góly Asistence Body +/- TM
1. Václav Tomek útočník 11 14 25 +4 10
2. Jakub Babka útočník 11 14 25 -6 18
3. Georg Mavrojanidis útočník 8 16 24 +1 10
4. Martin Ptáčník útočník 11 10 21 -7 16
5. Jakub Jedlička útočník 10 7 17 +8 8

Podzim 2013

Trenéři: Jiří Hájek a František Pomahač. Vedoucí mužstva: Jiří Všetečka.

Ještě před startem celé sezóny se udála změna na trenérském postu. Místo Josefa Beránka, který se přesunul k mladšímu dorostu, se na střídačce objevil sekretář mládeže František Pomahač. Nejdůležitější snaha byla, aby tým začal letošní ročník extraligy co nejlépe. „Chceme vstoupit do sezóny, jak nejlépe umíme. Minulý rok jsme první čtyři zápasy prohráli, což nechceme, aby se opakovalo,“ potvrdil Jiří Hájek.

Přání hlavního trenéra se vyplnilo tak napůl. Sice dokázal se svojí družinou ve druhém a čtvrtém kole zdolat své soupeře, poté ale přišla série čtyř proher. Sešívaní se ovšem z úvodního neúspěchu nerozklepali, naopak se vzchopili a začali podávat kvalitní výkony. Dokázali zdolat např. Kometu Brno, Liberec nebo v pražském derby Spartu. „Extraliga je nesmírně vyrovnaná, stačí jednou prohrát a můžete se propadnout třeba až o pět míst,“ zmínil František Pomahač po jednom z nešťastně prohraných duelech.

Před vánoční pauzou se junioři usídlili na osmé příčce, postup do nadstavbové části ale nemají ještě zdaleka jistý. Na poslední postupovou pozici mají náskok pouhých pět bodů. Na druhou stranu zase nemají daleko ani k samému vrcholu tabulky, na první Chomutov ztrácejí devět bodů, což není nereálný defecit. Zbývá totiž odehrát ještě devět utkání.

V bodování vládne všem slávistům stejně jako v předcházejícím roce Václav Tomek, který na svém kontě má prozatím 15 bodů. V obraně zase vede reprezentant do 18 let Dominik Mašín s 11 body. Neúspěšnějším bankářem je Dominik Frodl, věkem ještě starší dorostenec. Ten má po 8 odchytaných duelech 92,7 % úšpěšnost zákroků.

5 nejproduktivnějších hráčů po 23 zápasech:

Pořadí Hráč Pozice Góly Asistence Body +/- TM
1. Václav Tomek útočník 6 9 15 0 12
2. Filip Hlinka útočník 7 7 14 +3 0
3. Tomáš Török útočník 7 6 13 0 6
4. Tomáš Andres útočník 4 8 12 -2 10
5. Dominik Mašín obránce 2 9 11 +6 36
Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více