Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
11. ledna 2014

Adam Svoboda se postavil do branky poprvé od úvodních minut. Chtěl jsem klukům pomoct, říkal

P r a h a – Slavia podlehla v pátečním derby pražských "S" lídrovi tabulky. Nic na tom nezměnil ani Adam Svoboda, jenž v letošním ročníku Tipsport extraligy nastoupil od úvodních minut vůbec poprvé. V utkání 37. kola si připsal sedmadvacet úspěšných zákroků, přesto jeho tým inkasoval čtyřikrát a z pikantního souboje vyšel bodově naprázdno.

Adam Svoboda mohl poprvé v sezóně okusit utkání od prvních minut, v derby pražských "S" dostal od trenéra Vladimíra Růžičky důvěru před Dominikem Furchem. Bohužel ani zkušený brankář nezabránil ve sledovaném klání porážce Slavie. „Jsme bez bodů, ale určitě byla pozitivní první třetina, ve které nás možná Sparta podcenila. My jsme hráli to, co jsme si řekli a plnili to. Od druhé části soupeř přidal a přehrával nás. Sparta si vytvořila hodně šancí, navíc se jí dařilo i v brejcích,“ hodnotil utkání pětatřicetiletý brankář.

„Zápasů mám za sebou tolik, že se z toho věšet nebudu. Samozřejmě jsem ale byl v první chvíli šťastný, že půjdu do branky. To jednoznačně, protože to bylo po dlouhé době. Chtěl jsem klukům pomoc, chvilku jsem se hledal. Neuspěli jsme, je to zklamání,“ dodal k neúspěšnému utkání.

Slavia v letošním roce nevyhrála ani jedno ze tří derby, do posledního utkání půjde jistě s vidinou odplaty. Ve třetím vzájemném střetnutí Slavia dokázala překonat střelecký blok, v předchozích utkání nevstřelila svému rivalovi ani branku. „Nebylo to o tom, že bychom chtěli Spartu překvapit. Trenér mě dal do branky, abychom získali tři body. Chtěl něco vyzkoušet, bohužel jsme nevyhráli, takže nálada je špatná. Věděl jsem dopředu, že budu chytat, nebylo to nic zásadního,“ líčil zkušený brankář.

Derby se vyvíjelo pro Slavii dobře. Dvakrát v utkání vedla a v první třetině na ledě jednoznačně dominovala. První branku svému soupeři doslova darovala. Mladý obránce Roland Knot zlomil hůl a k puku se snadno dostal Petr Kumstát, který neměl s překonáním Svobody sebemenší problém. Chvíli před tím měl také obrovskou šanci, v tomto případě ale na slávistického brankáře nevyzrál. „Kumy vystřelil a trefil mě do hlavy, nebyl to nějaký zázračný zákrok. Hokej je hra chyb. Puk je potvora, sám jako gólman vím, co dokáže. Někdy prostě hokejku přeskočí, to se stane. Nedá se nic dělat. Sparta je takový tým, že ty chyby dokáže potrestat,“ mrzelo bývalého reprezentanta.

Adam Svoboda působil i přes to, že se postavil mezi tři tyče po dlouhé době, v brankovišti sebejistě a Spartě zneškodnil spoustu šancí. V utkání pochytal 27 střeleckých pokusů. „Nevím, zda-li budu chytat i v Liberci, nezabývám se tím. Za včas se dozvíme, kdo bude v dalším utkání chytat. Do Slavie jsem šel s tím, že budu Dominikovi krýt záda, takže jsem věděl, do čeho jdu,“ připomněl svou úlohu v pražském týmu.

Někdejší brankář českého národního týmu byl v minulosti zvyklý na mnohem vyšší zápasové vytížení. Třeba v ligovém ročníku 2002/2003, kdy hájil služby pardubického celku, odchytal za sezónu 76 zápasů. „Čím je člověk starší, tím musí trénovat víc, aby se udržel v odpovídající kondici. Beru to tak, že je to výměna generací, s tím člověk těžko něco udělá. Já na sobě můžu jen makat, a když půjdu do branky, musím na ledě položit sportovní život za mužstvo, abych mu co nejvíc pomohl,“ dodal na závěr.

Autor Jan Thöma
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více