Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
7. prosince 2002

Proti Medvědům o potvrzení bodů ze Znojma

Slavia hraje v poslední době výborně hlavně venku, zatímco doma se spíše střelecky trápí. Možnost vylepšit si dojem z utkání v Edenu budou mít slávisté proti třináctému týmu extraligy, HC Hamé Zlín. Proti tomuto soupeři se Slavii zatím letos daří, ze dvou zápasů si odnesla čtyři body a Roman Málek ještě neinkasoval. Utkání začíná v tradiční nedělní čas od 17:00, určitě všichni přijďte Slavii podpořit.

Před sezónou

Zlín zažil loni velmi úspěšnou sezónu, vybojoval bronzové medaile a měl řadu hráčů v reprezentaci. Ale právě vzhledem k povedenému roku ztratil největší hvězdy a opory týmu. Byla to jakási daň za úspěch. Počátkem července podepsal kapitán týmu Petr Čajánek jednocestnou smlouvu s týmem St.Louis Blues a zamířil do NHL. Nejproduktivnějšího hráče extraligy Petra Lešku “přeplatila“ Sparta a slovenský reprezentant Radovan Somík nakonec zamířil do Philadelphie. Odešla také brankářská jednička Michal Mařík, o kterého měl klub zájem, ale nedokázal se domluvit s Českými Budějovicemi, odkud byl Mařík ve Zlíně na hostování. Takové hráče nebylo v silách vedení klubu z domácích zdrojů nahradit. Na uvolněná místa přišel matador Rostislav Vlach, spolu s ním dorazili ze Vsetína gólman Ivo Pešat a forvard Ondřej Veselý. Důležitá změna se stala také na pozici sponzora. Vedení Zlína uzavřelo v předstihu partnerství se silnou společností Hamé Babice, kterou také zařadilo do oficiálního názvu. Nový generální sponzor se tak stal zárukou ekonomické jistoty, za což mu klub vyšel vstříc novým maskotem – berana ve znaku nahradil medvěd. Bronzový medailista vstupoval do sezóny s vědomím, že ho čeká spousta těžké práce,ale určitě nečekal to, co přišlo.

Začátek sezóny

Realita byla pro Zlín až příliš krutá, odchody Čajánka, Lešky a Somíka se ukázaly jako velké oslabení, asi větší než si všichni v klubu připouštěli. První zápasy ještě nějakou krizi nenaznačovaly, Zlín doma nastřílel Třinci sedm branek a Karlovým Varům osm. Poté přišla prohra v televizním utkání na Slavii, ale hned po ní druhý den Medvědi porazili doma Plzeň. To však byla na dlouho poslední výhra Zlína – od 5. do 15. kola tým ani jednou nevyhrál. Tak jak to v našich končinách bývá, špatné výsledky odnesl odvoláním trenér a zároveň asistent u reprezentace Antonín Stavjaňa. Na místě zlínského kormidelníka ho nahradil “starý známý“ Zdeněk Venera, jenž v minulé sezóně dovedl Zlín k bronzu a poté usedl do kanceláře. Tam však dlouho nevydržel. Měl před sebe postaven těžký úkol – vytáhnout Zlín z předposledního místa, kam se během neúspěšné série propadl. Za Zlínem už byl jen beznadějně poslední Havířov.

Herní i výsledkové zlepšení

Před listopadovou reprezentační přestávkou Zlín v posledních třech zápasech zabral – po měsíci v extralize vyhrál (v Havířově 5:0), remizoval doma 0:0 se Slavií a vyhrál v Plzni v prodloužení 3:2. Vítěznou branku tam vstřelil po svém návratu na led Jaroslav Balaštík, který Zlínu citelně chyběl kvůli zranění třináct zápasů. Od zápasu v Havířově udělal Zlín šňůru osmi zápasů bez porážky a zmírnil svou ztrátu na týmy před sebou. Třináctou příčku se však Medvědům stále opustit nepodařilo, i když poslední dva zápas vyhráli – v úterý doma porazili Třinec 3:1 a v pátek rozstříleli Havířov 9:3. Na magickou osmou příčku ztrácí Zlín momentálně jedenáct bodů a určitě ještě boj o playoff nevzdal. Dalším cílem je snaha hrát atraktivní hokej, aby si tým zpátky naklonil své diváky.

Hráčský kádr

Jedničkou v brance se stal mladý Petr Tuček, který ale stále podává spíše nevyrovnané výkony. Dokáže zazářit (vychytal už tři nuly), ale poté zase pustit laciné branky. Příliš mu nepomáhá ani obrana, jejíž hra byla často kritizována. Zlín má po 29 kolech průměr tři inkasované branky na zápas, což není po strašlivém začátku až tak špatné. Po nevýrazném úvodu se chytil reprezentant Jiří Marušák, který je nejproduktivnějším bekem Medvědů. Jedenáct utkání výrazně chyběl ofenzivně naladěný Martin Hamrlík a jedna z osobností týmu – už je však zpátky na ledě. Na hostování Zlín posílil z Litvínova Petr Macholda, naopak z týmu byl uvolněn Patrik Hučko (Rusko). Trenéři se nejvíce spoléhají na nejstaršího hráče týmu – čtyřicetiletého kapitána Rostislava Vlacha. Ten jde svým spoluhráčům příkladem a je nejproduktivnějším hráčem Zlína. V poslední době vytvořil první údernou formaci s loňskými objevy Balaštíkem a Pivkem. Reprezentační křídlo Jaroslav Balaštík utrpělo nepříjemné zranění ve 4. kole v Edenu (zlomená čelist po zásahu pukem) a chybělo ve třinácti utkáních. S jeho návratem se hned zvedla útočná síla týmu. Nejlepším střelcem je šikovný Martin Jenáček, který si v posledním utkání proti Havířovu připsal hattrick. Koncovka však stále zůstává asi největším současným problémem týmu, trenéři často poukazují na to, že se Zlín na každý gól strašně nadře. Oživit tým se podařilo příchodem zručného subtilního technika Martina Filipa, jenž opustil “potápějící“ se Havířov, kam místo něj odešel výměnou Martin Čech. Filip pravidelně boduje a nyní stmeluje hru druhého útoku. Matný úvod má za sebou zkušený Miroslav Okál, angažmá v týmu moc nevyšlo Slováku Martinu Bartekovi a po pár zápasech Zlín opustil.

Letošní zápasy Slavie se Zlínem

Zlín nejenže ze dvou pokusů ještě Slavii neporazil, ale ani jí nedokázal vstřelit gól, konkrétně Romanu Málkovi. Ten letos proti Medvědům drží už 125 minut v řadě čisté konto. Ve 4. kole Slavia před televizními obrazovkami porazila Zlín 3:0, za stavu 1:0 chytil Málek Vlachovi trestné střílení, což bylo asi rozhodujícím momentem zápasu. Ve druhé čtvrtině soutěže a v odvetě na ledě Luďka Čajky se oba týmy rozešly smírně bezbrankovou remízou.

Sestava Zlína z posledního utkání: Tuček – Marušák, Blaťák, Hamrlík, Zubíček, Macholda, Galvas – Balaštík, Vlach, Pivko – Rachůnek, Filip, Jenáček – Okál, Hubáček, Veselý

Kanadské bodování týmu: 1. Vlach 22 (6+16), 2. Filip 19 (5+14), 3. Jenáček 17 (11+6), 4. Pivko 17 (9+8), 5. Hubáček 16 (3+13), 6. Veselý 15 (8+7), 7. Marušák 15 (3+12)

SLAVIA vs ZLÍN
Historická bilance v extralize: 34, 10 – 7 – 17, 101:112
Letošní bilance: SLA-ZLN 3:0 (Šaffer, Kolařík, Míka), ZLN-SLA 0:0
Loňská bilance: SLA-ZLN 0:3, 1:3, ZLN-SLA 3:2p, 2:2

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více