Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
10. prosince 2002

Mrazivou Prahu dnes zahřeje souboj třetího s druhým

Derby pražských "S" bude tahákem úterního jedenatřicátého kola extraligy. Pokud Vladimír Růžička stejně jako v prvním vzájemném zápase nepřekvapí nasazením Lukáše Hronka, postaví se proti sobě k přímému souboji dva aktuálně nejlepší gólmani extraligy. Pouze dva brankáři mají úspěšnost zákroků nad 94 procent - právě Petr Bříza (94.1) a Roman Málek (95.5). Zatímco defenzíva obou týmů šlape na výbornou, brusle je tlačí shodně v útoku. Slavia je v produktivitě až šestá, Sparta sedmá. V první dvacítce kanadského bodování extraligy nalezneme z pražských týmů jen ex-plzeňského Radka Dudu (8.) a ex-zlínského Petra Lešku (19.)

Určit favorita dnešního zápasu je úkol přetěžký, zápas bude asi hodně vyrovnaný. Potvrzují to i kurzy největší české sázkové kanceláře - na vítězství domácích v normální hrací době 2.15, na vítězství Slavie 2.60 a na remízu jen 4.20. Očekávat můžeme úpornou bitvu a rozhodovat může jediný gól, tak jak tomu bylo ve všech šesti posledních zápasech v základní části. Dvakrát byl výsledek 2:1 (vždy pro Spartu), dvakrát 3:2 (vždy pro Slavii), jednou vyhrála Sparta 3:2 v prodloužení a první letošní duel skončil v Holešovicích remízou 1:1.

Přemoci Slavii není v letošní sezóně jen tak. Slavia podlehla letos zatím sedmkrát, z toho pětkrát jedinou branku. Ve zbývajících dvou případech to bylo o dvě, když Liberec, resp. Pardubice jistily svoje vítězství do prázdné branky. Pohled do výsledkové listiny jasně potvrzuje herní vzestup Slavie, díky kterému se propracovala z říjnového osmého místa až na aktuální druhé. Před dnešním derby Slavia čtyřikrát v řadě zvítězila, sedmkrát v řadě neprohrála a v devatenácti po sobě jdoucích zápasech nedokázala bodovat jen v jediném - v polovině listopadu v Pardubicích, kde podlehla v bitvě gólmanů 0:1.

Také Sparta se z říjnové mizérie slušně sebrala a propracovala se až na třetí místo tabulky. Neodpustila si ale na své cestě vzhůru několikero zakolísání. Krize přišla v druhé polovině listopadu, kdy nevyhrála čtyřikrát za sebou. Ze série tří zápasů venku vydolovala jen jediný bod za remízu v Litvínově, jinak prohrála v Pardubicích (1:4) a v Třinci (3:5). Chytit se měla v domácím zápase s Karlovými Vary, místo toho ale přišla historická porážka od západočeského mužstva. To už se vedení klubu rozhodlo odvolat Václava Sýkoru, který na jaře se Spartou vybojoval mistrovský titul. Václav Sýkora se rozloučil nedělním vítězstvím 3:0 nad Zlínem, jeho konec už byl ale zpečetěn. Jméno muže, který měl Spartu vytáhnout z krize, bylo velmi překvapivé - Spartu totiž převzal bývalý trenér Třince a Vítkovic a spolumajitel fotbalového Baníku Ostrava Alois Hadamczik. K sobě vzal Kamila Konečného, se kterým trénoval už na severu Moravy. Změna týmu skutečně prospěla - Sparta vyhrála třikrát v řadě, byť vždy o gól. Výhru 2:1 si Pražané odvezli z Českých Budějovic a stejným rozdílem pak pokořili i Plzeň. Těžce vybojované body za vítězství 3:2 si tuto neděli přivezli z Havířova, když zápas rozhodl až šest minut před koncem Tomajko.

Dnes ale Sparta narazí na velmi silného soupeře, a to jak výsledkově, tak i co do šířky a kvality kádru. Zatímco za Slavii jsou připraveni naskočit všichni hráči kromě mladíků Klepiše, jenž je na soustředění reprezentační dvacítky, a zraněného Kopeckého, Sparta bude postrádat tři velmi kvalitní útočníky. Absence Daniela Brandy a Róberta Tomíka jsou jisté, nad Michalem Brošem visí otazník. Broš měl být po zranění ramene připraven nastoupit, Alois Hadamczik ale tvrdí, že dnes ještě bude šikovný centr chybět. Sparta tak dnes nastoupí se třemi útoky. "Bude hrát každý, kdo má ruce a nohy," přiblížil dnešní sestavu Hadamczik.

Sestavy v minulém kole

Sparta: Bříza - Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Richter, Jiruš, Nedoma, Jan Hanzlík - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Leška, Tomajko - Špaňhel, Havelka, Kubinčák - Vondráček, Dragoun.

Slavia: Málek - J. Novák, F. Kučera, P. Kadlec, Hejda, Posmyk, Kolařík, od 21. min. navíc Graňák - Duda, J. Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - Hruška, Steiner (42. Fadrný), Tomica - Jaroš, Klepiš, R. Dlouhý

Zápasy v této sezóně

5. kolo: Sparta - Slavia 1:1
Branky: 47. Broš (Branda, Tomajko) - 55. Beránek (Antoš) Rozhodčí: Minář - Čížek, Padevět. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:0. Oslabení: 0:0. Diváků 5470.

18. kolo: Slavia - Sparta 3:2
Branky: 14. Dlouhý (Jaroš, Kadlec), 34. Krátoška (Štraub, Šaffer), 43. Sup (Beránek, Kadlec) - 9. Šrek (Broš, P. Martinec), 40. Havelka (Jiruš, Tomík). Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:3, navíc Šrek (Sparta) 5 min. a do konce. Využití: 1:2. Diváků: 3837.

Autor Radek Vokál
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více