Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
28. února 2014

Reakce Richarda Benýška na otevřený dopis fanklubu

Richard Benýšek obdržel v pátek 28. února otevřený dopis, na který reaguje:

Chápu, že fanoušci HCS těžce nesou odchod Vladimíra Růžičky k národnímu týmu, ale na všechny výtky říkám: bylo to jeho rozhodnutí. Často je současná situace přirovnávána k fotbalu, kde Plzeň bojovala za Pavla Vrbu. Ale podstatné nakonec bylo, že Vladimír Růžička stejně jako Pavel Vrba CHTĚL trénovat reprezentaci. To na úvod a teď se postupně vyjádřím k jednotlivým bodům dopisu.

Co se týká výzdoby O2 areny, možná šlo udělat více, ale i tak si myslím, že se fanoušci můžou cítit jako v domácím prostředí. Před sezónou došlo ke sjednocení vyřazených dresů pod střechou areny. Klub přispěl na výrobu bannerů pro fankub a navýšil příspěvky fanouškům na choreo. Sami víte, že záleží na tom, kolik lidí se sejde. V tu chvíli nejde o výzdobu, ale o atmosféru, pak je sounáležitost s mužstvem jasná.

Minulý týden jsem říkal, že udělám maximum pro postup do play-off. A říkám to i tento týden. Klub je ekonomicky zajištěn a případné výkyvy ve platbach na tom nic nemění, ale uvědomme si, že prakticky ŽÁDNÝ subjekt nám také neplatí v datu splatnosti.

Co se týká odchodu trenéra k národnímu týmu: Odchod Vladimíra Růžičky přece nesouvisí s ekonomickou situací klubu. Věci nabraly rychlý spád, rezignoval trenér Hadamczik a Vladimír Růžička byl svazem osloven s nabídkou, ke které se i přes média vyjádřil kladně. A s dovětkem, že už je POUZE na vedení HCS, zda ho uvolní. Moje zkušenost říká, že nikde nedržím nikoho na sílu. Nebylo to naše rozhodnutí. A pokud někomu vadí, že jsme nejdříve nedělali ramena, tak pravda je taková, že byl všeobecný zájem zúčastněných stran najít rychlé řešení a k tomu jsme napomohli. S předsedou svazu Králem jsem se domluvil, že se k otázce kompenzací za odchod Vladimíra Růžičky k reprezentaci brzy sejdeme. HCS není v situaci, že by jen tak pouštěla kvalitního trenéra. Nota bene trenéra, který je tak úzce spojen s klubem. Takže ano, trenéra jsme na rok uvolnili a ano, jednat o kompenzacich chceme, předseda svazu Král o tom vi. Ale ne, nebudeme na sílu kohokoliv držet. Věřte, dlouholetá praxe mě naučila, že to nemá smysl.

K otázce, co je pro mě důležitější, zda úspěch reprezentace nebo klubu. Samosebou že klubu, ale musím se odvolat na předchozí odpověď. Skutečně nebudeme a v konečném důsledku ani nemůžeme nikoho držet v klubu silou: od údržbáře po hlavního trenéra. Pokud někdo chce jít, nikdo ho neudrží. Adekvátně nahradit Vladimíra Růžičku, vzhledem k tomu, co pro klub udělal a jak to vnímám, bude jistě obtížné. Ale my se o to pokusíme.

Chystaný odchod Vladimíra Růžičky do Slovanu byl i pro mě překvapením. Tu informaci jsem dostal v tomto týdnu nedlouho před tím, než byla zveřejněná. Ale neni to otázka na mne, ale na Vladimíra Růžičku a jeho motivaci. A stejně jako budeme jednat s českým svazem o kompenzaci, určitě bychom jednali i o kompenzaci při jeho odchodu do Slovanu.

Na protichůdná vyjádření Vladimíra Růžičky z loňského a letošního roku se obtížně reaguje. Pokud chcete vyvrátit, zda motivem není nesplnění dohod o chodu klubu, tak se ptejte Vladimíra Růžičky. Jen je třeba si připomenout, co se loni stalo: Vladimír Růžička loni prodal všechny své akcie, asi měl pro to důvod, a tíha zajištění klubu na něm není.

My jsme řekli, a tak to i bylo prezentováno, že Vladimíra Růžičku pouštíme na jeden rok a že i tak ho chceme jako konzultanta. Jeho rady chceme a věřte mi, velmi pozorně jim nasloucháme a pečlivě je vyhodnocujeme. Co se týká budoucí spolupráce, tak záleží vždy na dvou stranách, zda se dohodnou. My jsme myslím náš zájem deklarovali jasně.

Pokud by Slavia a Sparta hrály domácí zápasy v O2 areně, tak bych v tom osobně neviděl nic divného. Byly by v nájmu, aréna ani jednomu z nich nepatří a sami si takovou arénu rozhodně nepostaví. Už nyní ani jeden tým totiž nehraje v hale, která mu patří. Ani nám Eden ne! Tak proč se vzdávat špičkového zázemí v hale, kde se příští rok hraje mistrovství světa.

K uvedenému citátu: za ním si stojím. Majitelem HCS jsem necelý rok, z hlediska byznysu a dlouhodobé správy majetku je to příliš krátká doba. Ale zas to není tak krátká doba na konstatování, že se mi podařilo klub ekonomicky poznat. Možná to jen někdo nechce slyšet a nedochází mu, že HCS jako jeden z mála žije bez veřejných peněz a prakticky bez jakýchkoliv podpor.

Na závěr bych rovněž rád něco dodal. Píšete, že otevřeným dopisem nabízíte možnost uklidnit emoce a zabránit eskalaci problému. Podle mých zkušeností otevřený dopis už z principu uklidnit emoce nemůže. Vždy je to špatné, nahrává to všem, jen ne nám.

Autor Klub
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více