Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
15. května 2014

S tímto týmem můžeme uhrát dobré výsledky, věří Marek Tomica

V sešívaném dresu zahájí svou šestnáctou sezonu. Dlouholetý útočník Slavie Marek Tomica zachovává týmu věrnost. V rozhovoru zavzpomínal na své začátky a velké úspěchy ve své kariéře.

V sešívaném dresu vás čeká již šestnáctá sezona. Jak se na ni těšíte?
Samozřejmě se těším, bude to úplně něco jiného. V týmu proběhly nějaké změny, takže uvidíme, jak to bude vypadat.

Změnil se i hráčský kádr. Někteří hráči odešli, jiní se vrátili. Jak vidíte šance obměněného týmu Slavie v extralize?
Vždy je těžké něco odhadovat dopředu. Vše se ukáže až po začátku sezony a napoví i první zápasy. Samozřejmě nějací hráči odešli, ale takový je hokejový život. Věřím, že s tímto týmem můžeme uhrát dobré výsledky.

„Na novou sezonu se těším, bude to úplně něco jiného. Věřím, že s tímto týmem uhrajeme dobré výsledky“

Probíhá letní příprava, která je vedena novými trenéry. V čem je odlišná od těch předchozích?
Příprava je jistě v něčem jiná. Přišli noví trenéři, kteří do přípravy zapojují svoje prvky, ale vesměs nás tělo bolí stejně jako v přípravách minulých. Teprve čas ukáže, jak dobře budeme natrénovaní.

Když se podíváme do minulosti, vzpomenete si ještě na svoje začátky ve Slavii?
Byly to krásné časy. Nepředstavoval jsem si, že bych takovou šanci, jakou jsem ve Slavii měl, mohl někdy dostat. Bylo to pro mě hodně příjemné. Rád na ty časy vzpomínám, ale v takových vzpomínkách se nijak neutápím.

V sešívaném dresu jste slavil i oba tituly pro mistra extraligy. Jak na ně vzpomínáte a kterého si ceníte více?
Nejspíše toho prvního, protože to pro nás byla premiéra s pohárem nad hlavou. Moc se to tehdy od nás nečekalo. Byla to obrovská euforie a užili jsme si to. Pochopitelně i druhý titul byl parádní a úžasný.

Když srovnáte tituly ve Slavii a úspěch na šampionátu s juniorskou reprezentací, co řadíte v kariéře výše?
Ve své kariéře je řadím stejně vysoko. V U20 to byl parádní turnaj, který nám vyšel. Chytli jsme se i té euforie, která byla na stejném šampionátu o rok dříve. Předvedli jsme týmový výkon, což hodně rozhodlo. V porovnání s extraligou řadím ten úspěch nastejno. Sice je to jen reprezentační dvacítka, ale každý den se s ní zlato nevyhrává.

Jste v kontaktu s tehdejšími spoluhráči? Zavzpomínáte někdy na společný úspěch?
Moc se s nimi nevídám. S několika se vidím během zápasů v extralize. Občas jsem se vídal s Davidem Pojkarem, který také hrával za Slavii, tak jsme společně vzpomínali. Ovšem ani s ním jsem se už dlouho neviděl.

Marek Tomica (na snímku vlevo) odehrál na ruském šampionátu dvacítek v roce 2001 celkem šest zápasů. V nich posbíral dva kanadské body za jednu branku a stejný počet asistencí. Spolu se svými spoluhráči získal zlaté medaile.

Po dobré sezoně jste byl v roce 2001 draftován do NHL. Nikdy jste ale v této soutěži nezkusil štěstí, ani v zahraničí celkově…
Tehdy jsem byl mladší. Pořádně jsem se tehdy ještě neprosadil v A týmu Slavie. Zkrátka jsem chtěl zkusit hrát tady. Později už mě nikdo s nabídkami v zahraničí nekontaktoval a já byl zvyklý na Slavii.

Před začátkem přípravy na ledě budete mít krátké volno. Jak s ním naložíte?
Chtěl bych někam zajet s manželkou a synem na dovolenou. Kam, to ještě nevíme. Doma řešíme, jestli vyrazíme někam v Česku, nebo někam ven.

V současné době probíhá i mistrovství světa v Minsku. Stíháte zápasy sledovat?
Na zápasy Česka se snažím koukat. Je to ale těžší, jelikož mám malého syna a musím se věnovat i jemu. Většinou vidím část a ve třetí třetině jsem už tak unavený, že si jdu lehnout. (směje se)

Jak tedy vidíte šance národního týmu na šampionátu?
Jsem optimista a věřím jim. Nehrají špatně a i kdyby hráli, tak jim budu věřit. Třeba i něco přivezou…

Co říkáte na výkony exslávistů, kteří reprezentují v českém dresu?
Všichni jsou to výborní hráči a hrají velmi dobře. Jak se bude turnaj blížit ke konci, tak jejich forma půjde nahoru.

Slovenskému týmu, za který hraje i Juraj Valach, úvod turnaje nevyšel…
Viděl jsem části nějakých zápasů Slovenska, a také se ptám svého táty, který se na Slovensku narodil, takže se s ním trochu pošťuchujeme. Ale oni to nemají lehké. Není těžké dostat na mistrovství jeden nebo dva góly. Navíc mají celkem mladý tým, ale myslím, že to zvládnou. Možná nezvládnou čtvrtfinále, ale elitní skupinu určitě zachrání.

Vy máte v kabině svěřenou roli pokladníka. Jak jste se k tomu dostal?
Dlouhou dobu dělal pokladní Honza Novák. Měl tuto roli ještě v době, kdy jsem tu začínal. Poté byl pokladník Michal Vondrka a nakonec to skončilo u mě (směje se). Vždy to někdo zdědí.

Kdo nejčastěji přispívá do společné pokladny?
To je různé. Některé pokuty se i odpouštějí, ale někdo, kdo by pravidelně nebo více přispíval, mezi námi asi není. Většinu pokut, co si v kabině napíšeme, tak vybereme a není s tím žádný problém.

Autor Antonín Domanický
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více