Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
25. května 2014

Bývalým slávistům se na mistrovství dařilo, nejproduktivnějším byl Hertl a Sobotka

V národním týmu se na mistrovství světa v Minsku představila početná skupinka hráčů, kteří v minulosti oblékali sešívaný dres. Kromě pěti hokejistů byli na lavičce i dva další bývalí slávisté, trenéři Růžička a Weissmann. Exslávistům mistrovství vyšlo, díky jejich trefám se reprezentace dostala tak daleko.

Tomáš Hertl

Nejmladší ze všech reprezentantů nepůsobil vůbec zakřiknutě, naopak si v mnohých situacích počínal drze a chladnokrevně. Po vypadnutí se San Jose z play-off NHL měl dostatek síly a chuti, což předváděl ve všech zápasech, do kterých nastoupil. Přestože byl spolu s dalšími spoluhráči v průběhu základních skupin oslaben střevní virózou, na jeho výkonech to znát vůbec nebylo.

Proti Slovensku geniálně našel těsně před koncem Jágra, který poté zařídil vyrovnání. V druhém duelu se Švédskem si zase připsal nejrychlejší gól na turnaji, když se po rychlé akci prosadil už v 8. sekundě. Poté ještě přihrál na gól Zaťoviče, na vítězství to však nestačilo. Gólově na svůj první zásah navázal s Kanadou, kdy dostal reprezentaci na dostřel soupeři, Češi už ale srovnat nestihli.

Po jednozápasové absenci ze zdravotních důvodů zaznamenal další bod v klání s Norskem, ve kterém nahrál Sobotkovi na jedinou branku. Důležitým článkem úspěchu byl i ve čtvrtfinále s USA, kdy nastartoval českou ofenzivu při dlouhé pětiminutové přesilovce. Ve zbylých zápasech už se jako všichni ostatní čeští reprezentanti neprosadil.

Vladimír Sobotka

Svoji reprezentační premiéru musel Sobotka ve své kariéře několikrát odložit, pokaždé ho totiž eliminovalo zranění. Vše si ale vynahradil v Minsku, kde patřil k nejdůležitějším členům sestavy. V úvodních zápasech se navíc zařadil do prvního útoku vedle legendárního Jágra. Stejně jako Hertl posbíral osm kanadských bodů.

Sobotka měl trochu vlažnější start, protože si musel na první bod počkat až do třetího zápasu, ve kterém asistoval u ryze slávistického gólu. Další asistenci zaznamenal v duelu s Norskem, kdy vytvořil střeleckou pozici pro Jágra. První branku v dresu české reprezentace vstřelil v úvodu střetnutí s Norskem, kdy využil zmatků v norském brankovišti.

Jednoznačně nejpovedenější zápas odehrál Sobotka s Francií. Nejdříve totiž po hororovém začátku nastartoval svým gólem obrat, následně ještě přihrál na dva góly. Kromě asistence u trefy Jágra v prodloužení po jeho střele rozhodl o vítězi Kolář. Ve čtvrtfinále už svůj bodový zisk nerozšířil, přesto to pro něj bylo úspěšné mistrovství.

Roman Červenka

Útočník Petrohradu byl jedním z mála hráčů, kteří o šanci zahrát si v Minsku, nemuseli bojovat v Euro Hockey Tour. Trenér Růžička už před turnajem prohlásil, že patří mezi ty, které nepotřebuje zkoušet a ví, že jsou kvalitními hráči. Červenka navíc trpěl zánětem spojivek, proto musel zůstat v klidu, aby byl na mistrovství připraven co nejlépe.

Červenka se do statistik zapsal úplně jako první ze všech bývalých slávistů. V přesilové hře totiž vypracoval úvodní branku české reprezentace pro Němce. Na začátku utkání s Kanadou zase zakončil sešívanou akci povedenou ranou. Proti Itálii a Dánsku zaznamenal po jedné asistenci, zejména s Itálii šlo o důležitou akci, kterou zakončil uklidňující trefou Jágr.

Proti Americe se ve vyřazovacích bojích tlačil do zakončení, což přineslo svůj výsledek. Kotouč dostal sice do branky dvakrát, poprvé ale rozhodčí po poradě s videem rozhodl, že byl kotouč do sítě kopnut, a gól tak neplatil. Podruhé už ale bylo vše podle pravidel a Češi se radovali s důležitého vedení o dvě branky.

Jakub Klepiš

Přestože byl Klepiš ve Lvu delší dobu vyřazen kvůli zranění a po svém uzdravení si už v play-off cestu do hry nenašel, od trenérů reprezentace ale dostal důvěru, za kterou se znamenitě odměnil hned v prvním duelu na mistrovství. Poté, co střetnutí se Slovenskem dospělo do prodloužení, si ve středním pásmu vzal kotouč a tvrdou ranou se trefil znamenitě mimo dosah Laca.

Proti Kanadě se naopak ocitl v roli nahrávajícího, když žabičkou našel přesně hůl Červenky. Nejpovedenějším utkáním byl pro Klepiše duel s Norskem, kdy nejdříve otevřel skóre v 5. minutě, ve třetím dějství ještě nahrál na trefu Kindla. Ve zbylých zápasech se už nedostával do tolika šancí, proto už další body nenasbíral.

Michal Vondrka

Vondrka byl jedním ze čtyř hráčů, kteří na svoji šanci museli čekat v průběhu mistrovství. Útočník bratislavského Slovanu byl prvním, kdo byl do týmu dopsán a nakonec odehrál šest soutěžních zápasů. Poprvé nastoupil do zápasu s Dánskem.

Pro reprezentační tým byl dobrým oživením, v předbrankovém prostoru ale neměl potřebné štěstí. Přestože se do několika nadějných příležitostí propracoval, žádný bod si však v Minsku nepřipsal.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více