Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. prosince 2002

Létající Sup střelecky úspěšný i v Moskvě

V neděli večer se vrátila reprezentace České republiky z týdenního pobytu v Moskvě. Na v pořadí třetím letošním podniku Euro Hockey Tour uspěla a turnaj Baltika vyhrála. V týmu bylo celkem šest hráčů HC Slavia Praha, nejvíce vidět byl útočník Michal Sup. Současný nejlepší střelec Slavie si na turnaji připsal první dvě gólové trefy za národní tým.

Levé křídlo prvního slávistického útoku, v reprezentaci nastupující netradičně s číslem 85, bylo na Baltiku pozváno až dodatečně poté co se řada hráčů omluvila z různých důvodů. Před moskevským turnajem měl Sup na svém kontě dva starty, které si připsal v přípravných utkáních proti Slovensku po konci extraligové sezóny 1998/99 (tehdy měl ve Slavii bilanci 26 branek a 20 asistencí). Do výběru trenéra Slavomíra Lenera ho vynesla skvělá forma posledních týdnů a střeleckou fazónu potvrdil i v národním týmu. V prvním utkání proti Švédsku se uvedl spíše jako “zlý“ muž, třikrát pobyl na trestné lavici. Druhý den v utkání proti Slovensku se za stavu 5:1 dočkal své premiérové branky v reprezentaci. Skóroval v 51. minutě po rychlém brejku a ideální přihrávce sparťana Ondřeje Kratěny. Na druhý gól nečekal dlouho – trefil se i proti Finům a byla to velice důležitá branka, která otočila vývoj utkání. Tři zápasy odehrál po boku pardubického centra Tomáše Blažka, dobře si rozuměl i s Kratěnou. Klubová spolupráce s Radkem Dudou tentokráte moc nevycházela. Ze slávistů se do statistik zapsal nejvýrazněji.

Roman Málek odchytal na Baltice dvě utkání, proti Slovensku (6:1) a v závěrečném duelu s domácím Ruskem (3:4 po nájezdech). Proti Slovákům sice kapituloval hned po první střele ve 3. minutě, poté však pochytal všech třináct dalších střel a úspěšně čelil i dvěma dvojnásobným přesilovkám soupeře. Pomalu se stává specialistou na Slováky, chytal už proti nim počtvrté (celkem v repre 9 zápasů). Daleko větší “peklo“ ho čekalo v utkání s domácím Ruskem, českému národnímu týmu k vítězství na celém turnaji stačilo získat jeden bod. Do dějin utkání se výrazně zapsal finský rozhodčí Hendriksson, na české straně vyloučil celkem třináct hráčů. Málek inkasoval třikrát, z toho dvakrát v oslabení, což nebylo při velkém množství vyloučení zase tak mnoho. Poprvé ho Rusové překonali po perfektní kombinaci, podruhé tvrdou ranou od modré, kdy měl zakrytý výhled. V dalším průběhu utkání však držel naděje svého týmu a předvedl řadu výborných zákroků. I díky němu se povedl české reprezentaci obrat v utkání a kýžený bod se povedlo vybojovat. V prodloužení gól nepadl, na řadu přišly samostatné nájezdy. V první sérii vychytal Dobryškina, ve druhé už nestačil na bekhendový blafák Zinovjeva. To mu však nemohlo zkazit dobrý dojem z celého turnaje, o porci čtyř utkání se podělil rovnoměrně s pardubickým Adamem Svobodou a oba patřili k velkým oporám týmu.

Ve stabilní oporu reprezentační obrany se letos vypracoval Petr Kadlec. Nechyběl zatím na žádném turnaji, na Baltice nastupoval v první obraně se svým klubovým spoluhráčem Janem Hejdou. Sehranný pár působil v Moskvě velice dobře, vzájemně si vypomáhali a hlavně málo chybovali. Kadlec byl nasazován do přesilovek i do oslabení, k ideálnímu stavu chyběl možná větší ofenzivní příspěvek. Podílel se na vyrovnávacím gólu Radima Kucharczyka proti Rusku, který vlastně rozhodl o našem prvenství. V Moskvě zaokrouhlil svou reprezentační bilanci na třicet utkání, v nichž vstřelil jednu branku.

Nováčkem v národním týmu byl na turnaji Baltika Jan Hejda. Čtyřiadvacetiletý zadák těžil z osvědčené spolupráce s Petrem Kadlecem a splnil očekávání. Počínal si důrazně v osobních soubojích, často byl nasazován na oslabení. Nesnažil se příliš tvořit a nehrnul se moc dopředu, hrál na jistotu. Přesto si do statistik připsal dvě asistence, proti Slovákům se podílel druhou nahrávkou na gólu Kratěny a proti Finům připravil první branku českého týmu. Jeho střelu za záda finského gólmana dorazil pardubický útočník Tomáš Blažek. Shodou okolností si právě centr “Perníkářů“ odnesl z posledního duelu před reprezentační přestávkou krvavý šrám ze souboje s Hejdou. V Moskvě Blažek slávistickému obránci určitě vše odpustil, protože mu nahrál na jeho první branku za národní tým. Celkové hodnocení: za reprezentační premiéru se Jan Hejda určitě stydět nemusí.

Třetím obráncem z Edenu v reprezentačním výběru byl Pavel Kolařík, jenž si premiéru v nejcennějším dresu odbyl na předchozím turnaji v Helsinkách. V obranné dvojici se sparťanem Martinem Richterem byl prakticky neviditelný, v hodnocení plus/minus bodů si připsal z celého českého týmu nejhorší bilanci. Turnaj Karjala mu vyšel lépe, jeho reprezentační bilance zatím čítá 8 startů a jeden vstřelený gól.

Velké věci v národním týmu se opět očekávaly od útočníka Radka Dudy, jenž na předchozích dvou akcích Euro Hockey Tour patřil k nejlepším a nejproduktivěnjším hráčům českého týmu. V Moskvě se mu však nedařilo a na výkony ze Zlína a z Helsinek nedokázal navázat. Možná mu chyběl klubový spoluhráč Josef Beránek, s nímž si v reprezentaci výborně rozuměl. S Pavlem Paterou a Davidem Moravcem moc společnou “řeč” nenašel, ani jeden z nich se nezapsal do střelecké listiny. Radek Duda tak upoutal jen svým častým vylučováním, několikrát fauloval zbytečně. Proti Rusku dostal důvěru na samostatné nájezdy, se svou fintou proti Podomackému však neuspěl. Na Baltice tak zaznamenal trochu ústup ze slávy, přesto stále patří k jedním z nejsvětlejších momentů a objevů letošní reprezentační sezóny. Pohoršil si ve své bilanci – nyní má 19 utkání/ 9 branek.

Hodnocení deníku Sport:

Deník Sport oznámkoval všechny české reprezentanty na Baltice (známkování jako ve škole, jednička je nejlepší a pětka nejhorší): 2 – Málek, Sup, 3 – Kadlec, Hejda, 4 – Duda, Kolařík. Nejlepší známku jedničku dostali A. Svoboda, Kántor, Tesařík, Mikeska. “Nejhorší“ podle Sportu byli se čtyřkou slávisté Duda s Kolaříkem a sparťan Richter.

Výsledky českého národního týmu:

ČR - Švédsko 2:1 sn (Balaštík 2), ČR – Slovensko 6:1 (Mikeska 2, Kratěna, Kotrla, Kántor, Sup), ČR – Finsko 3:2 (Blažek, Sup, Mikeska), ČR – Rusko 3:4 sn (Kántor, Marek, Kucharczyk)

Sestava České republiky:

Adam Svoboda, Roman Málek
Petr Kadlec, Jan Hejda, Radim Tesařík, Robert Kántor, Pavel Kolařík, Martin Richter, Marek Židlický, Vlastimil Kroupa
Radek Duda, Pavel Patera, David Moravec, Ondřej Kratěna, Tomáš Blažek, Michal Sup, Jaroslav Balaštík, Michal Mikeska, Jindřich Kotrla, Radim Kucharczyk, Jan Marek, Václav Pletka, Martin Procházka, Rostislav Olesz

Konečná tabulka Baltika Cupu:

1. Česká republika         2 – 1 – 1 – 0  14:8  9
2. Finsko 3 – 0 – 0 – 1 10:5 9
3. Rusko 2 – 1 – 0 – 1 11:7 8
4. Slovensko 1 – 0 – 0 – 3 6:14 3
5. Švédsko 0 – 0 – 1 – 3 2:9 1

Tabulka Euro Hockey Tour:

1.  Finsko                 5 – 1 – 0 – 3   21:16 17
2. Česká republika 4 – 1 – 2 – 2 30:25 16
3. Rusko 2 – 3 – 1 – 3 18:20 13
4. Švédsko 2 – 0 – 2 – 5 17:25 8
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více