Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
2. ledna 2003

Ujčík se vrací na místo činu

V pátek je na pořadu už 35. kolo extraligy, podle původních plánů měla hrát Slavia venku. Kvůli summitu NATO však bylo pořadatelství prohozeno, do Edenu tak poprvé v letošní sezóně přijede tým HC Keramika Plzeň. V Edenu se asi nebude mluvit o zápasu jako spíše o návratu Viktora Ujčíka. Bývalý slávistický kanonýr je od října roku 2002 po výměně za Radka Dudu a Aleše Krátoška na západě Čech na hostování do konce sezóny. Zítra se v Edenu poprvé představí v modrobílém dresu Keramiky Plzeň.

Událost zápasu – Ujčík v Edenu, poprvé jako keramik:

K velkému trejdu se v letošní sezóně odhodlali na Slavii a v Plzni. 21. října (den po 14. kole – Slavia v něm doma remizovala s Vítkovicemi 0:0) se tři hráči stěhovali. Ze Slavie do Plzně byl vyměněn Viktor Ujčík, opačným směrem zamířili Radek Duda a Aleš Krátoška. V Edenu byla důvodem výměny snaha pozvednout střelecky trápící se tým, v Plzni se zase rádi zbavili hokejového rebela Radka Dudy. Aleš Krátoška byl tak trochu v pozadí bombastické výměny, pozornost směřovala na oba reprezentanty – Ujčíka a Dudu. Všichni tři hokejisté putovali do svých nových klubů na hostování do konce sezóny. Dočasný odchod Viktora Ujčíka ze Slavie nesla většina slávistických fanoušků dosti nelibě, hned první domácí zápas od výměny se Znojmem uspořádali tzv. jedenáctkový protest, kde dali najevo podporu svému oblíbenci a dá se říct své hokejové modle a symbolu Slavie. To odchod Radka Dudy ze západu Čech provázela opačná atmosféra, proběhla mediálná přestřelka mezi hráčem a klubem. Duda se v on-line rozhovoru se čtenáři serveru iDnes nezrovna lichotivě vyjádřil např. o plzeňském kapitánovi Josefu Řezníčkovi a tehdejšímu trenérovi Richardu Fardovi. Vedení HC Keramika Plzeň svolalo tiskovou konferenci a dokonce uvažovalo o podání žaloby na Radka Dudu. Aféra však po krátké době vyšuměla a byl opět čas na hokej. Jak si vedli hráči v premiéře v nových klubech? Viktor Ujčík se podílel na všech třech gólech Keramiků (1+2), ve Znojmě to však stačilo jen na prohru 3:5. Slavia si odvezla z Liberce vítězství 9:0, fantastickou premiéru zažil Radek Duda (2+2) v prvním útoku po boku Beránka a Supa. Aleš Krátoška si připsal dva plusové body. Viktor Ujčík sehraje v pátek v Edenu v dresu Keramiky Plzeň své první utkání a vrací se tak na místo činu. V podobné roli se ocitl i v sezóně 1997/98, kdy v průběhu ligy přestoupil ze Slavie do Třince. Pikantní na jeho přestupu tehdy bylo, že se ve čtvrtfinále playoff potkala Slavie právě s Třincem. Nelze vyloučit, že by se něco podobného mohlo opakovat i letos.

Slavia po výměně:19 utkání, 15 vítězství (2 v prodloužení) – 2 remízy – 2 prohry (1 v prodl.)
Plzeň po výměně: 20, 7 (1) – 2 – 11 (1)

Viktor Ujčík: za Slavii 14 – 4 + 0, za Plzeň 19 – 12 + 5
Radek Duda: za Plzeň 13 – 5 + 8, za Slavii 19 – 4 + 13
Aleš Krátoška: za Plzeň 13 – 4 + 1, za Slavii 19 – 4 + 7

Plzeň v letošní sezóně:

Keramici neprožívají právě lehkou sezónu, po 34. kole jsou až na desátém místě a čeká je rozhodně tvrdý a hodně dramatický boj o postup do playoff. Na poslední osmou příčku zaručující vyřazovací boje ztrácí momentálně čtyři body. Úvod přitom Západočechům vyšel, po první čtvrtině soutěže byl tým na pátém místě. Výborně hrála Plzeň především doma, kde vyhrála všech šest zápasů – porazila i Slavii. Po 14. kole přišel Viktor Ujčík a moc štěstí Plzni nepřinesl – po sérii pěti porážek v řade šla psychika hráčů dolů. Po remíze 4:4 v Karlových Varech a vítězství 4:2 nad Českými Budějovicemi přijela do Plzně podruhé v sezóně Slavia. Borci z Edenu vyhráli 3:1 a definitivně tak rozhodli o osudu trenéra Richarda Fardy. Někdejší kouč Slavie byl odvolán a plzeňského kormidla se ujal Karel Trachta. Hlavní jeho úkol zněl: vyvést Plzeň z herního útlumu. První zápas pod novým koučem Keramika remizovala doma s Vítkovicemi 1:1, zlepšené výkony pak začala předvádět především doma. Těsně porazila Pardubice, Znojmo, Třinec a v derby i Karlovy Vary. Zato pořádnou ostudu si keramici uřízli s beznadějně posledním Havířovem porážkou 4:5. Venku se už tak Plzni nedaří, z posledních šesti utkáních vyhrála jen jednou – 3:2 v prodloužení ve Zlíně. V tabulce utkání venku je Plzeň na dvanáctém místě, ze 16 zápasů na ledě soupeřů si odvezla deset bodů – vyhrála ve Vsetíně, v Českých Budějovicích a ve Zlíně.

Hráčský kádr Keramiky:

Velkou oporu mají keramici v brance, stal se jí po svém příchodu z Pardubic v minulé sezoně zkušený gólman Libor Barta. Letos však na několik zápasů vypadl ze hry kvůli zranění, v plzeňském brankovišti ho nahradil víceménně úspěšně Zdeněk Šmíd, hostující na západě Čech z Liberce. Barta se po reprezentační přestávce do sestavy vrátil. Obrana už několik let stojí na veteránech Josefu Řezníčkovi (36 let) a Ivanu Vlčkovi (39 let, přes 800 utkání v lize). Střelecky se daří Michalu Dobroňovi (6 branek), dobře si vede ve své druhé extraligové sezóně Martin Výborný. V průběhu rozehrané soutěže byl uvolněn na hostování do Liberce zkušený Jiří Hanzlík. Hlavní útočnou sílu představují stejně jako v minulé sezóně Josef Straka a slovenský reprezentant Dušan Andrašovský. Po příchodu Viktoru Ujčíka byla také složena první elitní formace zvaná “USA line”. Pár zápasů takhle vedle sebe odehráli, poté byli od sebe odtrženi a po vánoční pauze se zase k sobě vrátili. Ujčík v Plzni střelecky ožil, v 19 utkáních v modrobílých plzeňských barvách vstřelil dvanáct branek a s celkovým počtem 16 gólů je momentálně čtvrtým nejlepším střelcem extraligy (a současně je nejlepším střelcem Plzně). Místo v prvních dvou útocích má další exslávista Radek Matějovský, na třetím místě kanadského bodování klubu je Slovák Juraj Štefanka a posilou se stal i jeho krajan Lubomír Hurtaj. V Plzni ještě nedávno byli čtyři útočníci ze Slovenska, přebytečným se nakonec stal Jozef Voskár a putoval na hostování nejdříve do Karlových Varů, poté do Havířova. Mládí v týmu zastupují Jan Švík, Martin Adamský a Jakub Koreis, jenž je nyní na juniorském šampionátu v Kanadě.

Kanadské bodování: 1. J. Straka 23 (7+16), 2. Ujčík 21 (16+5), 3. J. Štefanka 19 (5+14), 4. Andrašovský 18 (9+9), 5. Řezníček 18 (0+18), 6. Matějovský 15 (6+9), 7. Dobroň 13 (6+7)
Sestava z posledního zápasu (CEB-PLZ 3:2): Barta – Kubeš, Řezníček, Dobroň, M. Výborný, Vobořil, I. Vlček – Ujčík, J. Straka, Andrašovský – M. Dvořák, J. Štefanka, Matějovský – Švík, Hurtaj, Adamský – Topoli, R. Procházka, Volák

Slavia proti Plzni v letošní sezóně:

V 9. kole Slavia prohrála v Plzni 3:4, v dresu keramiků vstřelil dva góly Aleš Krátoška a dvě asistence si připsal Radek Duda. Slávisté prohrávali už 2:0, v polovině utkání vyrovnali. Keramici se opět dostali do dvoubrankového náskoku, Slavia v závěru pak jen snížila.I druhé utkání ve 22. kole se hrálo na západě Čech (do Plzně bylo přeloženo kvůli summitu NATO v Praze). Byl to první vzájemný souboj po výměně Ujčík – Duda, Krátoška. Slavia vyhrála 3:1, jedinou branku domácích vstřelil 12 vteřin před koncem utkání Viktor Ujčík a připravil tak Romana Málka o čisté konto.

9. kolo: PLZ-SLA 4:3 (8. a 33. Krátoška, 24. J. Straka, 48. Dvořák – 25. Klepiš, 30. Steiner, 56. M. Kopecký)
22. kolo: PLZ-SLA 1:3 (60. Ujčík – 29. Štraub, 37. Sup, 51. Fadrný)

Extraligová bilance SLA vs PLZ:

Od sezóny 1994/95 proti sobě nastoupili oba týmu k 35 utkáním, bilance je skoro vyrovnaná – o jedno vítězství více si připsali zatím slávisté. Slavia a Plzeň na sebe narazili i v osmifinále sezóny 1995/96, slávisté postoupili dále po vítězství 3:0 na zápasy (4:2, 7:2, 5:3). Velice zajímavá byla sezóna 1999/2000 – ve čtyřech utkáních padly dohromady jen čtyři branky (v Edenu vyhrála nejdříve Plzeň 3:0 a poté jí porážku oplatila Slavia v poměru 1:0, oba zápasy na západě Čech skončily bezbrankovou remízou!). Obě mužstva se nemají moc v lásce, v začátcích slávistického působení v extralize se mezi nimi v Plzni strhla hromadná rvačka přímo v prostoru mezi střídačkami (jedním z hlavních aktérů památné události byl tehdy slávista Tomáš Jelínek) a fanoušci mají v paměti jistě i poslední utkání v Edenu. Bylo uděleno celkem 27 dvouminutových trestů, na pět minut + do konce utkání byl vyloučen slávistický kapitán Josef Beránek a dokonce dvojnásobný trest 5+TDKU dostal plzeňský Michal Dvořák. V duelech obou rivalů není nouze o tvrdost, zápasy mají patřičný říz a provázejí ho emoce typické spíše pro playoff.

Slavia versus Plzeň: 35, 14 – 8 – 13, 99:89
V Edenu: 15, 7 – 3 – 5
V Plzni: 17, 4 – 5 – 8
V playoff: 3 – 0

Kdo oblékal dres obou klubů ?

Ze současného kádru Slavie působili v Plzni Petr Kadlec, Radek Duda, Aleš Krátoška a Milan Antoš, za Slavii hráli současní hráči Plzně Viktor Ujčík, Radek Matějovský a Václav Eiselt.
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video