Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
4. ledna 2003

Po plzeňském přichází Budvar

Víkendové menu pokračuje. Po předrkmu v podobě plzeňské Keramiky přichází další chod, České Budějovice. Slavia již osmkrát v řadě vyhrála, 191 minut neinkasovala, Roman Málek útočí na další rekord, tentokrát na 218 minut trvající sérii neprůstřelnosti Martina Vojtka. Najdou České Budějovice v sestavě s Míkou a Štraubem klíče od pevností Málek a Eden nebo se zrodí další rekordní zápas do statistik? Přijďte se přesvědčit sami, zaplňte Eden a vytvořte skvělou atmosféru jako proti Plzni.

Pohled do historie:

První zmínky o hokeji v jihočeské metropoli se datují do roku 1911. Jednalo se však o bandy, první zápas v kanadském hokeji byl sehrán v Budějovicích o 10 let později. Po nástupu komunismu se původní název AC Stadion České Budějovice několikrát měnil. Nejdéle vydržely dva názvy, v letech 1951-1965 Slavoj České Budějovice a v letech 1965-1992 Motor České Budějovice, kterým svůj tým, navzdory oficálnímu názvu HC České Budějovice, označují fanoušci dodnes. Největší úspěch spadá do roku 1951, kdy mužstvo pod tehdejším názvem SKP České Budějovice získalo mistrovský titul. Blízko k titulu měl Motor v sezóně 1980-1981, jen díky tomu, že se pokusně nepočítaly remízy, skončil druhý za Vítkovicemi. Nejlepším umístěním v samostatné české extralize je třetí příčka ze sezóny 1994/95.

Současnost:

Začátek sezóny neměli Jihočeši vůbec jednoduchý. Srpnové povodně poškodili nově zrekonstruovanou halu natolik, že následky se do extraligového startu nepodařilo odstranit. Prvních pět zápasů tak museli sehrát venku. Premiéry se "nová hala" dočkala v rámci utkání proti Plzni. Nejúspěšnější série, 6 zápasů bez prohry, přišla v průběhu října. S prázdnou odešli z Budvar arény např. Sparta a Pardubice. Po 35 kolech patří hokejistům z města Budvaru deváté místo. Na postupovou osmičku, resp. osmé Karlovy Vary, ztrácí 2 body. Musejí se však také ohlížet dozadu, protože na 12. Liberec mají náskok pouze bodů pět. V dosavadním průběhu si připsali na konto 48 bodů za 11 výher, 5 výher v prodloužení, 4 remízy, 1 prohru v prodloužení a 14 proher při téměř vyrovnaném skóre 95:92. Ve statistice výher v prodloužení jsou v extralize suveréně nejlepší.

Hráčský kádr:

V bráně se České Budějovice spoléhají na ostříleného Vladimíra Hudáčka. V hodnocení extraligových gólmanů mu s průměrem 2,59 obdržených branek na zápas a 91,56% úspěšností zásahů patří třinácté místo. Druhý gólman Josef Kučera odchytal pouze 50 minut. Tahounem obrany je veterán, devětatřicetiletý Rudolf Suchánek. Výbornými fyzickými parametry (197 cm, 106 kg) disponuje Slovák Daniel Babka. Dalším zástupcem našich východních sousedů je Stanislav Jasečko. Šanci dostávají i mladí hráči, dvaadvacetiletý Josef Jindra a teprve osmnáctiletý Michal Barinka. Na začátku prosince získali Jihočeši ze Sparty výměnou za Milana Nedomu Jana Slavíka. Z útočníků si zatím nejlépe vede dvojici Rob, Turek. Daří se také Martinu Štrbovi, svojí bekhendovou střelou je pověstný třetí Slovák do party, Peter Bartoš. Na konci listopadu posílili útočné řady slávisté Josef Štraub a Petr Míka. Dalším důkazem kvalitní práce s mládeží jsou talentovaní útočníci Ondřej, Vondrka, Hřebejk a Michálek. Poslední jmenovaný nás nyní reprezentuje na mistrovství světa juniorů v Kanadě.

Co mají týmy společného:

Odchovancem píseckého hokeje je Aleš Krátoška. V Českých Budějovicích hrál v letech 1990-91 za dorost. 27. listopadu, již minulého roku, se uskutečnila výměna formou hostování do konce sezóny. Do Slavie přišel Petr Sailer, který byl vyřazen z kádru jihočeského týmu kvůli tomu, že odmítl plnit roli kapitána. Opačným směrem zamířili zkušený Josef Štraub a Petr Míka, jemuž skončilo jiné hostování v Havířově. V obranných řadách Jihočechů najdeme rovněž Jana Slavíka, jenž oblékal dres Slavie v letech 1999-2001.

Kanadské bodování týmu: 1. Rob 29 (13 + 16), 2. Turek 26 (11 + 15), 3. Štraub 23 (7 + 16), 4. Štrba 20 (6 +14), 5. Bartoš 18 (9 + 9)

Sestava z posledního kola: Hudáček - Jindra, Babka, Suchánek, Slavík, Jasečko, Barinka - Míka, Turek, Bartoš - Štrba, Štraub, Rob - Ondřej, Vondrka, Procházka - Škoda

SLAVIA - ČESKÉ BUDĚJOVICE
Historická bilance: 15-4-17 86:88
Loňské výsledky: SLA-CEB 5:3, 3:2 pp; CEB-SLA 1:2, 3:4
Letošní sezóna:: 10. kolo SLA-CEB 0:1 pp (Rob), 23. kolo CEB-SLA 3:2 pp (Turek 2x, Sailer - Jaroš, Antoš)
Nejvyšší výhra Slavie: 6:2, 5:1 (1996/97)
Nejvyšší výhra Č. Budějovic: 6:1 (1995/96)
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více