Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
6. ledna 2003

Oslavenec nedělal z porážky vědu

Hokejisté z Českých Budějovic se v letošní sezóně stávají černou můrou Slavie. I potřetí Jihočeši vyhráli, tentokráte ale už v normální hrací době. Ukončili tak devítizápasovou sérii neporazitelnosti Slavie a zároveň připravili Romana Málka o možnost překonání rekordu v neprůstřelnosti. Moc důvodů k radosti nedali ani oslavenci Petru Kadlecovi, který v neděli slavil své 26. narozeniny. K bodům nepomohl Slavii ani jedním gólem a jednou asistencí David Hruška. Tým z jihu Čech nakonec slavil v Edenu v závěru těžce vybojované, ale zasloužené vítězství.

V úvodu utkání nepřišel ze strany Slavie prakticky žádný tlak, vypadalo to spíše, že hráči myslí hlavně na rekord Romana Málka v neprůstřelnosti. Před zápasem s Jihočechy měl na svém kontě 191 minut bez obdržené branky, k překonání extraligového rekordu mu chybělo něco přes 27 minut. “Já jsme to ani nevěděl, že mu chybí půlka zápasu k nějakému rekordu. Určitě jsme nechtěli jenom bránit, my chceme vždycky vyhrát, nehrajeme na nulu. Chtěli jsme prostě normálně vyhrát zápas, hrajeme sice ze zajištěné obrany, ale na nějakou nulu nemyslíme a ani Roman nechytá hlavně proto, aby ji vychytal,“ myslel si Petr Kadlec. Jeho kolega z útoku mu tak trochu oponoval. “My jsme špatně začali a oni na nás vlítli. Trochu jsme ten rekord asi měli v podvědomí,“ říkal David Hruška. V první polovině utkání si Slavia moc šancí nevypracovala, vázla kombinace a nedařil se vůbec přechod do útočného pásma. “Budějovice hrály výborně, neustupovaly před námi a supr bránily. Těch střel tam moc nebylo od nich ani od nás, byl to takový úporný zápas. Hodně to odbránily a my jsme si s tím nevěděli rady,“ uznal kvality soupeře slávistický obránce. Slabá střelba, to byl také jeden z důvodů "pádu" Slavie v utkání. “Co nejvíce chybělo? Asi jsme málo stříleli, nedostávali jsme se moc do šancí a oni prostě dobře bránili,“ zamyslel se nad příčinami porážky David Hruška. Ke gólům pomohly Českým Budějovicím především chyby slávistických hráčů, typickým příkladem byla třetí branka Martina Štrby. Ve středním pásmu se nedohodli obránci Kadlec s Hejdou a dva českobudějovičtí útočníci jeli sami na Romana Málka. “Oni tam špatně rozehráli, nějak tam vypadl puk. Já jsem to viděl tak, že jsme oba vyrazili na ten puk v jednu chvíli, kdyby ho vlastně měl jeden z nás, tak by z toho bylo přečíslení 4 na 2. Pak vlastně jeli oni sami na bránu. V tom jak jsme oba moc chtěli, k tomu puku jsme dojeli oba stejně, tak to bohužel dopadlo špatně,“ hodnotil třetí gól ve slávistické síti jeho přímý aktér na ledě, Petr Kadlec. A na holičkách nechávali Romana Málka spoluhráči ještě vícekrát.

Slávisté nastupovali k duelu s Jihočechy se sérií osmi vítězství v řadě a z druhého místo, v souboji se současným devátým celkem extraligy tak mohlo třeba dojít k podcenění. “Nemyslím, že bychom začátek nějak podcenili, dneska to byl takový zvláštní zápas. Říká se, že každé série jednou končí. Budějovice tady hrály výborně, nám se nedařilo,“ zmínil se ke konci slávistické série neporazitelnosti David Hruška. Po dlouhé době také Slavia prohrála doma, naposledy se tak stalo 8. října loňského roku. Postaraly se o to právě České Budějovice, tehdy vyhrály gólem Luboše Roba 1:0 v prodloužení. A v Edenu vyhrály i podruhé! Na dotaz, proč se proti Českým Budějovicím Slavii nedaří, hledal odpověď i nejlepší kanonýr extraligy z loňské sezóny. “To je mančaft, který drží osobní obranu po celém hřišti. Je to samé držení a hákování. Jsou to takové zákroky na hranici faulu,“ shledal nepříjemným styl hry českobudějovických David Hruška. Možná je také na čase vymyslet nějakou taktiku na klub z jihu Čech, nelze totiž vyloučit, že se oba celky potkají ve čtvrtfinále playoff. “Já si myslím, že kdybychom je dostali v playoff, tak tam jsou zápasy úplně jiné a rozhodují tam brankáři a obranná hra. Tam bychom se na to asi líp připravili,“ nedělal si obavy vršovický forvard. Jedním z receptů by mohly být přesilovky, slávistům se v nich o víkendu dařilo a vstřelili v početní výhodě pět z osmi branek. Dvakrát využili přesilovku i proti Budějovicím a ty je také držely ve hře až do konce. “Přesilovky před zápasem vždy trénujeme, ale je to spíše otázka štěstí,“ řekl jeden z úspěšných střelců v přesilovce, David Hruška.

Jestliže by diváci očekávali po první či druhé třetině pořádný průvan ve slávistické kabině, tak by se mýlili. Žádné bouchání dveřmi, spíše klid. I když v prvních dvou třetinách vypadali hráči Slavie na rozdíl od svého soupeře spíše mátožně. “Nebyla vůbec žádná bouřka, ta může být když do toho zápasu nedáme všechno a nemakáme. Dneska to nebyl myslím takový případ, my jsme chtěli, ale Budějovice výborně bránily, daly dva rychlé góly a třeba ten čtvrtý se k nim odrazil přímo od břevna. Neměli jsme dneska ani moc štěstí, i když na to se nedá vymlouvat. Ale neodevzdali jsme ten zápas a to je myslím důležité, tak nevím, proč by měla být nějaká bouřka,“ dal trochu nahlédnout pod pokličku slávistické “kuchyně“ Petr Kadlec. Skutečně, borci z Edenu bojovali až do konce a z jasného stavu 1:4 se jim povedlo utkání v závěru zdramatizovat. Na dostřel jediné branky se Slavia dostala minutu a půl před koncem normální hrací doby, do závěrečné sirény už toho tedy moc nezbývalo Vyrovnat se však nepodařilo a mnozí diváci si asi jen povzdechli, kdyby tak bylo ještě více času. “Je to možné, že bychom vyrovnali, ale také jsme mohli třeba dostat další gól. To už se prostě hraje vabank, buď to tam padne nám nebo jim. Jestli 2:4 nebo 2:5, to už je úplně jedno,“ vrátil se k nervóznímu závěru utkání Petr Kadlec. Byl to právě slávistický bek se sedmičkou na zádech, který vstřelil třetí gól při power – play. “Někdo supr vyhrál bully, už nevím ani kdo (Milan Antoš – pozn. autora), Kraťas mi to výborně dal a já jsem se to snažil trefit jenom na bránu, protože tam kluci udělali chumel a mohlo se to tam třeba nějak odrazit. To se také stalo, prostě taková náhoda.“ Tento gól sice k bodům Slavii nepomohl, ale Petra Kadlece alespoň trochu potěšil. V den utkání proti Českým Budějovicím totiž slavil své 26. narozeniny. Určitě si ale představoval jiný dárek než jaký mu Jihočeši přichystali. “Bylo by lepší, kdybychom vyhráli, ale myslím, nebudeme z toho dělat nějakou vědu, že jsme prohráli. Máme v tabulce náskok, hrajeme dobře a jedna porážka nás nemůže nějak rozhodit,“ snažil se zachovat si klidnou hlavu.

David Hruška se proti Českým Budějovicím objevoval v útoku po boku Josefa Beránka a Michala Supa, tedy na místě, které měl v posledních týdnech pronajaté Radek Duda. “Já jsem teď vlastně ty dva poslední zápas dohrával vedle Pepíka Beránka a Supína. Tady se to ale mění pořád, nemůžu říct, že hraji stabilně s Pepou nebo s někým jiným,“ komentoval svůj posun v sestavě útočník s přezdívkou “Hrouda“. Změna mu šla k duhu, připsal si jeden gól a jednu přihrávku. Velkou spokojeností však nezářil. “S výkonem asi být spokojenej nemůžu, když se prohrálo. Každý gól ale samozřejmě potěší.“ Teď čeká Slavii další nepříjemný soupeř, který bojuje o postup do playoff, Karlovy Vary. “To bude asi to samé jako s Českými Budějovicemi, musíme dát ze začátku nějaké góly, aby se nám potom hrálo líp.“ Duelem s karlovarskou Energií také ukončí Slavia svou sérii čtyř utkání za sebou doma a vyrazí v pátek do Litvínova. “Nám je to jedno, my to zas tak nebereme, jestli hrajeme venku nebo doma. Vyplynulo to prostě ze situace,“ nelámal si příliš hlavu se současným dlouhodobým pobytem v Edenu David Hruška. Ani konec neporazitelnosti ho netrápil. “Každý už byl napjatý, že jsme dlouho neprohráli. Já myslím, že by nám to mohlo spíše pomoct,“ zakončil své povídání druhý nejlepší střelec Slavie. Tragédii by z jedné porážky neměli dělat ani slávističtí fanoušci a povzbudit svůj tým v dalších zápasech, ale určitě lépe než v duelu s Českými Budějovicemi. To byli totiž spíše slyšet hostující fanoušci. Jak vám jistě potvrdí všichni hokejisté, nejvíce potřebují podporu diváků, když se nedaří. V Edenu nevyjímaje!

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více