Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
8. ledna 2003

Trpělivostí ke třem bodům

Po jihočeské sprše se opět vrátila do Edenu vítězná nálada, Slavia si poradila s karlovarskou Energií a zvítězila 2:0. Byť těsná, ale celkem v pohodě uhájená výhra asi diváky příliš nenadchla, povinné tři body však favorit zápasu získal a to je hlavní. O druhou slávistickou branku a zároveň pojistku se postaral v přesilové hře zkušený bek František Kučera.

V úterý pozorovaly přítomné dvě tisícovky diváků tradiční průběh utkání v Edenu v letošní sezóně. Soupeř přijel s defenzivní taktikou, Slavia překonávala zhuštěný obranný val a bušila do plných. “No tak určitě Karlovy Vary přijely s defenzivní taktikou, před zápasem se o tom vlastně mluvilo i v novinách. Já osobně si myslím, že to bylo lehčí utkání než s Českými Budějovicemi. Ty hrály mnohem líp, při tom bránění nás dovedly i dobře napadat. My jsme rádi, že jsme to dneska zlomili a dali alespoň dva góly. A snad ta porážka s Budějovicemi byl jen takový výpadek, který se na nás dlouhodobě neodrazí,“ začal s hodnocením duelu se Západočechy František Kučera. Před zápasem s Českými Budějovicemi se toho hodně mluvilo o možném rekordu Romana Málka a navíc měla za sebou Slavia osmizápasovou sérii vítězství v řadě. Nedělní porážka od Jihočechů tak možná přinesla do slávistických řad jakési uvolnění a byla spíše ku prospěchu než na škodu. “Nemyslím, že bychom byli nějak svázaní tím jestli Roman Málek překoná rekord v počtu minut neprůstřelnosti. Hrajeme na to, abychom vyhrávali. Trošku jsme to asi sledovali, ale nemyslím, že by nás to nějak svazovalo. Hodně zápasů nám v minulosti vycházelo, proti Budějovicím jsme narazili na výborného soupeře a možná to bylo i dobře. Jednou za čas je ta porážka pro mužstvo dobrá, když se mu takhle daří. Aspoň jsme trošku spadli na zem a uvědomili si, že mužstvo je porazitelné,“ pochvaloval si “lék“ z jihu Čech slávistický bek.

V první třetině měla Slavia obrovskou herní převahu, byla nastěhováno prakticky celých dvacet minut ve svém útočném pásmu a Karlovy Vary se na dostřel Málkovy branky moc nedostávaly. Žádný střelecký koncert se však nekonal, na první gól se čekalo až do 26. minuty. Soupeřovu defenzívu a hlavně výborného Petra Fraňka se podařilo slávistům překonat dvakrát a nakonec to na tři body bohatě stačilo. “To je hodně důležité, abychom si uvědomili, že se může třeba vyhrát i 1:0 nebo 2:0, i když to není moc atraktivní pro diváky. Ale bohužel, s tím stylem, se kterým sem na to malé hřiště přijedou týmy z dolní poloviny tabulky, se nedá moc dělat. My si to opakujeme pořád, že musíme být trpěliví a stačí vyhrát jenom 2:0 jako dneska,“ byl spokojen především se třemi body František Kučera. V úterý tak slávistická obrana vrátila Romanu Málkovi nepovedený zápas s Českými Budějovicemi, kdy měla velmi špatný den a nechávala svého brankáře často napospas osamoceným útočníkům soupeře. Na Málka toho v utkání s Karlovými Vary moc nešlo a těžší chvilky prožil jen na začátku druhé třetiny při minutu a jedenáct vteřin trvající přesilovce soupeře pět na tři. “Vary přijely vyloženě jen bránit, Budějovice nás také výborně pokrývaly, ale snažily se i útočit a nám to utkání prostě nevyšlo. Dneska Vary myslím Romana moc neohrozily,“ viděl čtyřiatřicetiletý obránce podstatný rozdíl v útočné fázi mezi posledními dvěma soupeři Slavie. Roman Málek vychytal už svou jedenáctou nulu v letošní sezóně, z posledních pěti utkáních zůstal čtyřikrát nepokořen. Famózní výkony slávistické jedničky neušly ani pozornosti Františka Kučery, který už toho v hokeji zažil mnoho a potkal spoustu výborných gólmanů. “Těžko říct, nechci nějak porovnávat brankáře jednotlivě, ale Roman má určitě výbornou fazónu a doufáme, že mu vydrží i v playoff a pomůže nám. Myslím, že i celý tým hraje dobře dozadu, když nám tam ale něco projde nebo to zkazíme, tak je za námi jistota v Romanovi.“

Do konce základní části zbývá patnáct kol (Slavii čeká ještě opakované derby na Spartě) a v Edenu může vládnout spokojenost. Tým je se slušným náskokem na druhé místě a v playof by již neměl chybět. Otázkou tak je, o co nyní Slavia ve zbývajících utkání dlouhodobé soutěže hraje a jaká je motivace mužstva. “Já bych řekl, že my chceme zůstat v té pohodě, jak se nám dařilo doposud a s tím šli do playoff. Je jedno, jestli tam půjdeme z prvního nebo druhého místa, ale chceme dokončit základní část se ctí, protože ten tříbodový systém z jednoho utkání je ošemetný. Stačí třikrát prohrát a může se spadnout o stupínek níže. Myslím, že se druhým místem jsme spokojeni a nemá cenu nějak honit Pardubice. Hlavně, abychom vstoupili do playoff zdraví a v pohodě,“ přeje si František Kučera. Blíží se snad Slavia svému maximálnímu výkonu, jakého je schopna? “Jsme myslím blízko té stoprocentní spokojenosti se svým výkonem, samozřejmě ne pokaždé se daří, ale snažíme se hrát vždy naplno.“ Jedním ze základních stavebních kamenů slávistické sestavy v letošní sezóně je právě Kučera. Přišel do Slavie loni v létě a jeho příchod do Edenu provázela velká očekávání. Po ne úplně ideálním začátku se tým vypjal ke skvělým výsledkům, vršovická obrana je i zásluhou Františka Kučery podle počtu obdržených branek v extralize jasně nejlepší. “Očekávalo se hodně od celého mužstva, přišlo plno nových hráčů a dost se o tom psalo. Ten začátek byl trochu kostrbatý, myslím že u mně i u celého mužstva to teď šlape a člověk je docela spokojený i se sebou. Samozřejmě, možná ta produktivita by mohla být lepší a nějaký gól navíc,“ hodnotil možná až skromně svůj příspěvek týmu asistent kapitána. Kučera je nejproduktivnějším obráncem Slavie, proti Karlovým Varům si připsal svou čtvrtou branku v sezóně a k tomu má na svém kontě 14 nahrávek.

Naopak nespokojen opouštěl Eden nejproduktivnější obránce extraligy, Martin Hlavačka. Ten také poodhalil, s jakou taktikou přijely Karlovy Vary na Slavii. "Chtěli jsme hrát zezadu a čekat na brejky." To první se Energetikům dařilo, v útoku toho však především v první třetině moc nepředvedli. Velkou šanci ke vstřelení branky měly Karlovy Vary na začátku druhého dějství, kdy hrály více než minutovou přesilovku pět na tři. "Byl to důležitý moment. Měli jsme při té přesilovce hodně střel, i já jednu neproměnil. A Slavia pak brzy dala šťastný gól z brankové čáry a přidala ještě jeden v přesilovce." Slávistická obrana toho Zápodočechům moc nedovolila. "Chyběl nám hlavně důraz při střelbě. A když už jsme si nějaké šance vypracovali, tak je pochytal skvělý Málek," durdil se Martin Hlavačka. V utkání padly jen dva góly, což karlovarského beka moc nepřekvapilo. "Dáváme málo gólů, do útoku nám to moc nejde. Maštěstí jich ani moc nedostáváme. Máme totiž výborného Fraňka, který dokáže pochytat i vyložené gólové šance."

Zápas s karlovarskou Energií skončil smolně a předčasně pro urostlého obránce Marka Posmyka, který kvůli zranění odešel do kabiny už v závěru první třetiny a zbytek utkání sledoval v “civilu“. “Bylo to spíše nezaviněné, šel jsem s protihráčem do souboje. Ten mě podkopl a vrazil na mantinel. Mám nějak pohmožděná záda, nevím přesně co s tím je. Zítra jedu k doktorovi na rentgen a uvidí se.“ Posmyk tak možná bude Slavii v nejbližším utkání v Litvínově chybět. A co očekává od zápasu na severu Čech František Kučera? “Chemici” bojují o playoff a jako domácí se budou tlačit asi více do útoku. “Určitě, každý domácí tým, i když třeba nebojuje o playoff, má doma tendenci hrát útočněji. My budeme spíše vycházet ze zabezpečené obrany a když bude možnost, tak napadat soupeřovu rozehrávku a předvést i něco v útoku.“ Kdo chce vidět utkání na vlastní oči, může vyrazit s Fanklubem HC Slavia Praha, který pořádá do Litvínova zájezd.

Autor Miroslav Votava, Ladislav Kučera
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více