Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
9. ledna 2003

Vyzve Hronek Málka na souboj?

První zápas venku v roce 2003 čeká v pátek hokejisty Slavie Praha. K zajímavému duelu vyjedou do severních Čech, kde nastoupí proti týmu HC Chemopetrol Litvínov. Slavia je zatím nejlepším týmem na hřištích soupeřů a nadmíru se jí daří i v Litvínově – poslední čtyři duely na ledě “Chemiků“ vyhrála. Co také přinese páteční zápas? Souboj nejlepší extraligové obrany s druhým nejhorším útokem. Proti sobě možná budou stát dva gólmani Slavie – Roman Málek a jeho dvojka Lukáš Hronek, jenž je momentálně v Litvínově na hostování.

Litvínov – po skvělém začátku přišel propad

Lepší začátek soutěže si Severočeši ani přát nemohli, zvláště po nepovedené loňské sezóně, kdy až v “minutě dvanácté“ v posledním kole poslali stejně ohrožené Kladno do baráže o extraligu. Po první čtvrtině byl tým na třetím místě, po 9. kole měl na svém kontě bilanci osm výher – jedna porážka (v Třinci 2:4). Litvínov také dokázal ve 3. kole zatím jako jediný zdolat Pardubice na jejich ledě. Chvílemi “Chemici“ dokonce extraligu vedli. To však v Litvínově ještě byl Martin Ručinský a především Jiří Šlégr. Oba olympijští vítězové týmu zpočátku sezóny pomáhali, protože neměli podepsané smlouvy v zámoří. Ručinský toho moc v Litvínově neodehrál, přišlo zranění a pak podepsal kontrakt s týmem St. Louis Blues. Jiří Šlégr se jako čerstvý vítěz Stanley Cupu stal na deset utkání oporou (bilance 2 góly a 3 asistence) a velkou osobností týmu. Poslední zápas na severu Čech odehrál 8. října proti Karlovým Varům, rozlučka se nesla ve smuteční náladě – prohra 1:3. Poté nabral Jiří Šlégr směr Avangard Omsk. V Litvínově si nechtěli připustit, že by odchod dvou velkých hvězd mohl rozjetý tým zastavit. Tým už tolik nevyhrával, stále se však držel na bezpečných místech v playoff. Krize nastala mezi 25. – 33. kolem (plus ještě dohrávané 19. kolo) – “Chemici“ dlouhých deset utkání v řadě nevyhráli! Získali v nich jen čtyři body za dvě remízy a dvě prohry v prodloužení. Vysvobození přišlo ve 34. kole doma se Zlínem s vítězstvím 2:0. Opojný pocit ze tří bodů poznali Severočeši po více než měsíci. Po následujícím zápase v Havířově to vypadalo, že se opět blýská na lepší časy – Litvínov si dokráčel pro pohodou výhru 4:1. Poslední dva duely vše zase otočily o 180 stupňů. Prohry doma s Karlovými Vary (1:2) a v Plzni (2:5) “vyšouply“ Litvínov mimo postupovou osmičku do playoff.
Momentálně je Litvínov na 9.místě, na své nejbližší konkurenty v boji o playoff, České Budějovice a Karlovy Vary, ztrácí dva respektive jeden bod.

Tým se Šlégrem: 10 utkání, 8 – 0 – 2, 30:17
Tým bez Šlégra: 27 utkání, 7 – 7 – 13, 57:75

Největší bolest “Chemiků” – koncovka

V Litvínově už to zní jako obehraná písnička. Ač je v týmu plno kvalitních útočníků, zkušených i nadějných mladíků, mužstvo nedává góly. Po beznadějně posledním Havířovu nastříleli Severočeši nejméně branek v extralize – ve 37 zápasech 87 branek (průměr 2.35). Vyšší vítězství si připsali jen proti Vsetínu (6:2) a Havířovu (8:1). Čtyři branky dali v šesti zápasech, z toho pětkrát v prvních osmi kolech. Z posledních šestnácti utkání vstřelili v polovině z nich jen jednu nebo dokonce žádnou branku. Jediným hráčem z týmu, který překonal desetigólovou hranici je Petr Klíma (13 branek). Nikdo z Litvínova nefiguruje v popředí kanadského bodování extraligy, nejlepší je zatím v tomto ohledu Ivo Prorok (36 utkání – 19 bodů). Proti Slavii narazí Litvínov na nejpevnější obranu letošního ročníku extraligy, červenobílí inkasovali jasně nejméně branek ze všech – 55. Za “reprezentační“ obranou (ze stabilní šestky má každý na svém kontě alespoň jeden start za národní tým) chytá navíc král všech brankářů extraligy, Roman Málek. Nový rekordman v počtu vychytaných nul (zatím 11) je v popředí všech brankářských statistik. “Chemiky“ tak čeká hodně těžký oříšek, jak na to jim ale ukázali hokejisté Českých Budějovic. Ve 36. kole "vyloupili" Eden po výhře 4:3.

Dojde k souboji Málek – Hronek?

Velkou událostí utkání může být souboj brankářů, na obou stranách by se mohli proti sobě postavit gólmani Slavie. Roman Málek je jasnou jedničkou Slavie, už druhým rokem mu kryje záda další talent ze slavistické líhně, Lukáš Hronek. Hronek v letošní sezóně moc šancí za skvělým Málkem nedostal, celé utkání odchytal jen v derby proti Spartě v 5. kole. Překvapivý tah trenéra Vladimíra Růžičky tehdy vyšel a Hronek se velkou měrou přičinil o remízu 1:1. Od začátku nastoupil dvacetiletý mladík ještě v 11. kole v Karlových Varech, po pěti inkasovaných branek se však poroučel ve 48. minutě na střídačku.

Koncem loňského roku se však dostal do potíží s brankáři Litvínov. Na delší dobu vypadla zraněná jednička Marek Pinc a úplně zdravá nebyla ani dvojka Michal Podolka. Během vánočních svátků se Slavia s Litvínovem dohodla na hostování Lukáše Hronka na severu Čech s platností do 28. ledna 2003. Severočeši získali kvalitní náhradu za zraněného Pince, v Edenu zase rádi pustili svou brankářskou dvojku do týmu, kde bude mít šanci stabilně chytat extraligu. Předtím chodil Hronek “hostovat“ do prvoligového Chomutova. V prvním utkání ve Znojmě dostal šanci ještě Podolka, premiéru ve žlutočerném dresu “Chemiků“ si Hronek odbyl ve 34. kole doma proti Zlínu. Výborným výkonem dovedl tým po desetizápasové sérii bez vítězství ke třem bodům a navíc vychytal své první čisté konto v sezóně.

Oba gólmany od sebe dělí necelých pět let. Málek je daleko zkušenějším, v extralize už má odchytáno přes 170 utkání a zabydlel se i v reprezentaci. Hronek debutoval v extralize v loňské sezóně, při zranění Romana Málka svou těžkou roli zvládnul a slavistickou jedničku úspěšně nahradil. Odchytal celkem 21 utkání, z toho dvakrát naskočil do branky i v playoff. Byl navíc jedničkou na juniorském MS do 20 let v Pardubicích a Hradci Králové. Svým stylem jsou si oba brankáři hodně podobní. Oba jsou nevelkého vzrůstu (Málek 180 cm, Hronek 175 cm) a na ledě byste si je nebýt jmenovky na zádech možná spletli. Mrštnost, skvělý rozklek, rychlá lapačka – tím se můžou pochlubit oba oblíbenci vršovických tribun. V pátek možná budou stát proti sobě – o nominaci Romana Málka by nemělo být pochyb, v případě Lukáše Hronka rozhodnou litvínovští trenéři. Je před nimi těžká otázka – jestli postavit brankáře, který všechny své protihráče dobře zná, ale naopak oni znají zase jeho slabiny. Nasazením Hronka by se však postarali o zvláštní příchuť zápasu.

Roman Málek letos: 35 utkání, 45 inkas. gólů, průměr 1.37, 95.69 %, 11 nul

Lukáš Hronek letos:
SLA 5, 6, 2.20, 92.86 %,
0 – LIT 4, 8, 2.00, 93.22%, 1

Zápasy s příchutí “derby“

Vzájemné souboje Slavie a Litvínovu nepatří k obyčejným zápasům v extralize, mezi oběma kluby totiž probíhá čilý přestupový ruch. Vše tak trochu začal v roce 1994 Vladimír Růžička, který se po působení nevrátil z NHL do mateřského Litvínova, ale posílil Slavii. Rok předtím zase zamířil na sever Čech odchovanec Slavie Tomáš Vlasák. Hráčů, kteří v extralize oblékali dresy obou klubů, by se našlo spousta. Před sezónou 2000/01 se stal generálním manažerem Slavie Vladimír Růžička a do Edenu hned přivedl trojici hráčů z Litvínova – Jana Alinče, Viktora Hübla a Daniela Brandu. První dva se nyní po dvou letech do Litvínova vrátili. Ze Slavie na sever Čech přišli před letošní sezónou i Petr Martínek a Jan Klobouček. Zhruba polovinu loňské sezóny působil v Litvínově současný útočník Slavie, David Hruška. Odchovancem severočeské bašty je slavistický kapitán Josef Beránek. Za Litvínov hráli současní trenéři Slavie, Vladimír Růžička a Ondřej Weissmann. Poslední “přestup“ mezi oběma kluby se odehrál na konci roku 2002 – do Litvínova přišli útočník Ondřej Steiner a brankář Lukáš Hronek. První na hostování do konce sezóny, druhý do konce ledna.

Kdo je spojen s dresy obou klubů?
SLA: Josef Beránek, David Hruška, trenéři Vladimír Růžička a Ondřej Weissmann
LIT: Lukáš Hronek, Jan Klobouček, Petr Martínek, Viktor Hübl, Jan Alinč, Ivo Prorok, Ondřej Steiner, Zdeněk Skořepa

Hráčský kádr Litvínova

Trenéři František Výborný a Jaroslav Hübl mají k dispozici čtyři vyrovnané a kvalitní pětky. Největší oporou obrany je Vlastimil Kroupa, který je letos velice produktivní (6+7) a na Baltice slavil návrat do reprezentace. Dost zkušeností na rozdávání mají Jan Hranáč, Radek Mrázek a Jiří Kuntoš. V Edenu je dobře známý hokejový univerzál Jan Klobouček. Zpočátku svého působení v Litvínově nastupoval v útoku, nyní je jeho místo opět v obraně. Osobností týmu je osmatřicetiletý veterán Petr Klíma, se 13 brankami nejlepší střelec týmu. Nejlepším nahrávačem je jako už tradičně výjimečný technik Jan Alinč, bývalý slavistický kapitán. Přes čtyřista utkání v extralize mají odehráno Ivo Prorok a Tomáš Martinec, a oba také patří k nejviditelnějším mužům litvínovské ofenzivy. Do formy po delším výpadku způsobeným zraněním se dostávají Viktor Hübl a Zdeněk Skořepa. Důrazem a takovou správnou herní drzostí oplývají mladíci Michal Trávníček a Lukáš Říha, premiéru v reprezentaci si v Moskvě odbyl Jindřich Kotrla. Posilou by se měl stát Ondřej Steiner, který po svém příchodu ze Slavie vstřelil v pěti utkání dva góly. Proti Zlínu zaznamenal vítěznou branku.

Předpokládaná sestava Litvínova: Hronek – R. Mrázek, Hranáč, Kroupa, Klobouček, Kuntoš, Ťupa, P. Martínek, Gýna – Hübl, Alinč, Prorok – Klíma, Steiner, Skořepa – Trávníček, T. Martinec, Gombár – L. Havel, Říha, Kotrla

Kanadské bodování týmu: 1. Prorok 19 (8+11), 2. Klíma 18 (13+5), 3. T. Martinec 15 (5+10), 4. Alinč 15 (3+12), 5. Trávníček 14 (8+6), 6. Kroupa 13 (6+7), 7. Říha 13 (3+10)

Bilance utkání Litvínov – Slavia

Bilance v extralize: 34, 12 – 6 –16, 102:98
Letos: 12. kolo LIT-SLA 1:2 (Trávníček – Kolařík, Hruška), 25. kolo SLA-LIT 4:0 (Sup, Hejda, Štraub, Beránek)
V Litvínově: 17, 9 – 1 – 7
Nejvyšší výhra LIT: 10:1 (doma 1998/99)
Nejvyšší výhra SLA: 9:2 (venku 1996/97)

- poslední čtyři utkání v Litvínově – čtyři vítězství Slavie (5:4, 5:2, 3:2, 2:1)
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více