Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
28. listopadu 2014

Moje srdce bylo vždy sešívané, svěřil se trenér dorostenců Jan Šťastný

Sedm let působil v Liberci a vytáhl tamní mládež na příčky nejvyšší. Před touto sezónou se však vrátil zpět do Edenu a s mladším dorostem dosáhl v základní části na čtvrté místo. Tento stále ještě velmi mladý trenér má před sebou nesmírně slibnou kariéru, kterou by rád spojil se Slávií.

Po dlouhých letech jste se vrátil zpátky do Slavie. Co vás vedlo k odchodu z Liberce, kde jste odvedl s mládeží obrovský kus práce?
Já jsem v Liberci působil sedm let a tenkrát se naskytla možnost se spolupodílet na tvorbě mládeže v Liberci. Myslím si, že jsme tam za ty roky odvedli velice kvalitní práci, jejímž výsledkem byl první titul staršího dorostu. Už jsem ale začínal cítit, že potřebuji změnu. Sedm let jsem byl zaměstnaný prakticky od ráno do večera. Navíc od malička jsem slávista, takže když se naskytla možnost vrátit se do Slavie, tak jsem byl hodně rád.

Jak byste porovnal mládežnický hokej v Liberci a tady na Slavii?
Slávistická mládež je v republice pojem. Vždycky patřila k absolutní špičce. Ve Slavii vyrostlo množství velkých jmen českého hokeje. V Liberci mládežnický hokej nemá takovou historii a myslím si, že je ještě krátká doba na to, abych to mohl ohodnotit. Pokud se tam ale nadále bude s mládeží kvalitně pracovat, tak i tam může vyrůst mnoho kvalitních hokejistů. Důkazem toho jsou např. Vít Vaněček a Pavel Zacha kteří už bojují o místa v zámoří, nebo také Filip Pyrochta, který hraje z áčko Liberce.

S čím jste šel do mládežnického hokeje ve Slavii? Co byste mu chtěl přinést?
Já věřím, že i když momentálně situace klubu není optimální, tak právě i díky mládeži je pořád Slavia vnímána mezi hokejovou populací jak špička. Moje vize je rozhodně s kolegy trenéry odvádět co nejlepší práci, a třeba i vychovat nějaké hráče, kteří budou mít možnost se za Slavii ukázat v prvním týmu.

O vás se říká, že jste hodně náročný a přísný trenér. Jak to zatím funguje v tomto ohledu tady ve Slavii?
Zatím si myslím, že jsem poměrně v klidu a že funguji celkem bez problémů. Náročný opravdu jsem, ale jak na hráče a okolí, tak i samozřejmě na sebe. Rád jezdím po stážích, hledám nové trendy a vnímám i práci trenérů kolem sebe. Ale i tím, že mi odpadly některé starosti, co jsem měl v Liberci, mám tu sezónu zatím celkem klidnou a užívám si jí.

„I díky mládeži se Slavia pořád řadí do hokejové špičky.“

V roce 2010 jste odmítl nabídku dělat asistenta v Mladé Boleslavi se slovy, že na to ještě máte dost času. Kdy bude ten správný čas vrhnout se do dospělého hokeje?
Mě tehdy ta nabídka hodně potěšila, ale věděl jsem, že na to ještě nejsem připravený. Také jsem měl rozdělanou práci v Liberci a stále jsem ještě dost mladý. Navíc ve Slavii mám možnost se učit od fantastických trenérů v čele s pány Růžičkou, Moščicem, Stránským, Novákem, Brožem a mnoha dalšími.

Jan Šťastný působil u mládeže Slavie již před svým odchodem do Liberce

A jaký je tedy váš největší trenérský cíl, kterého byste chtěl dosáhnout?
Samozřejmě s těmi nároky mám ty ambice nejvyšší. Ale je pravda, že už jsem trochu přehodnotil určité věci a chtěl bych jít krůček po krůčku a uvidím, jak ta moje práce bude do budoucna vnímána a hodnocena. Momentálně mě hodně baví práce s mládeží a na tu se zaměřuji. Ale moje srdce bylo vždy sešívané, takže na prvním místě je u mě Slavia.

Vy jste i přes úspěchy v přípravě řekl, že hráčům ještě chybí herní myšlení. Podařilo se vám v tomto směru už někam posunout?
My jsme na začátku sezóny věděli, že tihle kluci možná nejsou tolik hokejoví, jako třeba juniorka nebo starší dorost. Všichni ale mají obrovské odhodlaní a nasazení. Každým tréninkem se zlepšují, ale samozřejmě nejde všechno hned. Pokud však vydrží i nadále takto pracovat, tak si myslím, že v kombinaci se staršími kluky mohou vytvořit skvělý tým a kolektiv.

První část sezóny jste zakončili na 4. místě. Panuje spokojenost s tímto umístěním?
Absolvovali jsme hodně pestrou a tvrdou přípravu, na které se podílel i Lukáš Stránský, podle mého jeden z nejlepších kondičních trenérů v republice. Ta příprava byla náročná i pro nás, pro trenéry. Trávili jsme tady prakticky celé prázdniny a připravovali se na nový model extraligy mladšího dorostu. Chtěli jsme skončit v první čtyrce, což se nám nakonec i povedlo. Rozhodlo určitě to, že jsme měli skvělý start do sezóny, když jsme vyhráli prvních 6 zápasů.

Mladší dorost si po loňském výpadku znovu zahraje play-off

Konec základní části vám už ale tolik nevyšel. Z posledních tří zápasů jste získali pouze jeden bod.
Musím říci, že jsme si propočítávali, kolik bodů potřebujeme na tu první čtyřku. A když už jsme ji měli jistou, tak jsme chtěli dát prostor i těm hráčům, kteří nebyli tolik vytěžováni a také mladším klukům, kteří se musejí otrkat. Navíc když nepočítám zápas ve Varech, kde to někteří opravdu odklouzali, tak si myslím, že jsme v těch zápasech určitě nehráli špatně.

A jaké je potom vaše reakce, když hráči nepodají stoprocentní výkon? Čeká je na tréninku větší nálož?
Tak tohle bylo vlastně poprvé, kdy jsme museli v šatně trochu zvýšit hlas a už během zápasu si něco říct. A kluci měli asi trochu štěstí, že jsem na prvním pozápasovém tréninku nebyl, protože jsem měl školení (směje se). Ale vyříkali jsme si to, potrénovali jsme a uvidíme, jak se s tím popasuje v té nadstavbě.

Jaké jsou vaše celkové ambice na umístění, věříte si třeba i na titul?
My víme, že nadstavbová část bude nesmírně obtížná. Jsou tam velice kvalitní týmy a my samozřejmě chceme co nejlépe reprezentovat Slavii. Pro kluky je to odměna za jejich tvrdou práci z úvodu sezónu. Bude to jejich první play-off, a v něm už se může stát cokoliv.

Autor Michal Borovan
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více