Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
25. prosince 2014

Maďarské Vánoce Jánose Vase

Vánoce už kromě rodného Maďarska slavil i ve Švédsku, Francii nebo třeba v zámoří. Letos přidá János Vas další destinaci – Českou republiku. A sváteční atmosféru v Praze si nemůže vynachválit. „Centrum města je opravdu nádherné, byl jsem se tam podívat hned několikrát,“ prozrazuje třicetiletý forvard ve vánočně laděném rozhovoru. Přečtěte si třeba, kdo nosí dárky v Maďarsku, nebo co si Vas vždy přál najít pod stromečkem.

Popište, jak obvykle slavíte Vánoce v Maďarsku.
Myslím si, že u nás doma slavíme dost podobně jako vy v Česku, ale nejsem si úplně jistý, co obvykle během Vánoc jíte…

Na tradiční štědrovečerní tabuli obvykle nechybí rybí polévka a poté kapr s bramborovým salátem…
Rybí polévku máme taky. Sice ne z kapra, ale většinou z ryby z jezera. Mám ji velmi rád, moc mi chutná. Můj tchán dělá jednu opravdu skvělou. Letos k nám na Vánoce přijede mamka mojí ženy, takže ji udělá ona. Poté vaříme i těstoviny se speciálním tvarohovým sýrem, který na ně dáme ještě společně se šlehačkou. Někdo si na to pak dává sůl, někdo naopak cukr. Já mám radši sladkou variantu. Pak mě napadá ještě třeba zelí s masovými koulemi…

A dárky si rozdáváte normálně 24. prosince?
Ano, Štědrý den slavíme 24. prosince večer. Rodina se připravuje celý den, obzvláště pak, když má někdo z jejích členů děti. U nás to probíhalo tak, že, jelikož máme mezonetový byt, všechny děti – většinou moji dva bratři a já – musely jít nahoru a čekat, dokud nezazvoní zvoneček. Potom jsme mohli běžet dolů a rozbalit si dárky, které nám přinesl Ježíšek. V Maďarsku nemáme Santu Clause, ale Ježíška.

„Vánoce pro mě nejsou o dárcích. Jsou především o času, který strávíte společně s rodinou."
- János Vas

Co vy a vánoční cukroví? Máte ho rád?
Rozhodně! Samozřejmě, že se mu ale budu snažit vyhnout, nicméně… Všichni známí ho mají rádi a já taky, takže to bude hodně těžké. Budeme mít hodně druhů cukroví, letos musím být určitě hodně opatrný.

Byl jste se třeba podívat a nasát atmosféru na Staroměstském náměstí?
Centrum města je opravdu nádherné, byl jsem se tam podívat hned několikrát. Bylo tam hodně lidí, ale to mi nevadí. Mám rád tu vánoční náladu – pít svařené víno, jen tak se procházet a sledovat, jak je všechno pěkně ozdobené.

Nákupy vánočních dárků si užíváte, nebo patříte k těm, kteří vše dohání na poslední chvíli?
Se ženou jsme si tentokrát koupili dárky už s delším předstihem. Vánoční stromeček taky, takže pak akorát bylo na ní, aby ho ozdobila. Dárky pro rodinu jsem měl letos vyřešené opravdu velmi rychle.

Kdybyste měl vybrat nejlepší dárek, jaký jste kdy dostal, který by to byl?
(dlouho přemýšlí)…těch bylo opravdu hodně. Manželka mi jednou dala hodinky, které se mi moc líbí. Každý rok si snažíme dát navzájem něco speciálního. Někdy ani nechceme druhého moc překvapit. Ono to ostatně ani moc nejde. Bydlíme spolu dlouho, žena navíc nepracuje a je se mnou doma, takže se navzájem známe opravdu dobře. Proto přichystat nějaké překvapení není zase tak lehké, jak se může zdát.

Vasovy Vánoce

Podívejte se, kde všude a jak dlouho trávil János Vas Vánoce během své profesionální kariéry:

  • osm let ve Švédsku (Malmö, Gävle, Ljungby, Halmstad, Tingsryds)
  • dva roky v USA (Iowa, Idaho)
  • dva roky ve Francii (Dijon, Rouen)
  • rok v Maďarsku (Székesfehérvár)

A je nějaký dárek, který jste si vždycky přál, ale nikdy jste ho nedostal?
Vždycky jsem chtěl pod stromečkem najít Bentley, ale to se mi zatím ještě nikdy nepoštěstilo. (směje se) Jinak jsem měl jako dítě velké štěstí. Nikdy jsem si nepřál nic extra drahého, jenom obvyklé věci, co si děti tak přejí. A od doby, kdy jsem začal svoji profesionální kariéru, už si kupuji dárky sám a to takové, jaké chci. Ale Vánoce pro mě nejsou o dárcích. Jsou především o času, který strávíte společně s rodinou. Samozřejmě, že nějaký ten dárek koupíte, ale to je až ta druhotná věc. V první řadě je, abychom byli spolu, měli se rádi a byli zdraví.

Během své kariéry jste vystřídal angažmá ve Švédsku, Francii i v zámoří. Kde jste si ale Vánoce užil nejvíce?
Vzpomínám si na Vánoce ve švédském Ljungby. Jak jsem říkal, Vánoce jsou pro mě především o čase stráveném s nejbližšími, a když jsem hrál ještě v zámoří, tak jsme byli na svátky jen sami se ženou nebo se spoluhráči, ale to není nic moc pro mě. A právě jednou v Ljungby za námi přijela rodina a všichni moji blízcí, které znám snad od svých jedenácti. Bylo nás tam opravdu hodně. Takže to pro mě byly asi ty nejlepší Vánoce. A pak samozřejmě všechny ty Vánoce, když jsem byl ještě dítě. (úsměv)

Autor Karolína Antošová
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video