Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
28.1.2003

Petr Bříza si vytáhl černého Petra

44. kolo, úterý 28.1.2003, Slavia - Sparta
Slavia
3:1
0:1, 1:0, 2:0
Sparta

Branky a nahrávky: 34. Sup (J. Novák), 41. Sup (F. Kučera, Krátoška), 50. M. Kopecký (Jaroš) - 11. Kratěna (P. Martinec). Rozhodčí: Šindler - Blümel, Pešek. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 4262.

Sestavy

Slavia

Málek - J. Novák, F. Kučera, Kadlec, Hejda, Kolařík, Graňák, Posmyk - Šaffer, Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Klepiš, Z. Novák, Tomica - Kukla.

Sparta

Bříza - Nedoma, Jiruš, Nedvěd, Srdínko, F. Ptáček, Jan Hanzlík - Paroulek, Leška, Bělohlav - Kratěna, P. Martinec, Tomajko - Tomík, Šimíček, Kubinčák.

V první třetině byl v Edenu k vidění velice pohledný a vyrovnaný zápas. Své umění ukazovali oba brankáři, ale smutnější byl po první třetině Roman Málek, který nestačil na Kratěnovu střelu z bezprostřední blízkosti. Ve druhé části se karta otočila a černého Petra si po Supově trefě vytáhl Bříza. Michal Sup se trefil ve třetí části ještě jednou a když přidal další branku Milan Kopecký, bylo o výsledku rozhodnuto.

Oscar Wilde věděl, jak je důležité míti Filipa. Vladimír Růžička pro změnu ví, jak je důležité míti Supa. Slávistický obrozený kanonýr rozhodl o osudu 36. derby pražských S. Ve 34. minutě nejprve vyrovnal svým 20. gólem v této sezóně na 1:1, na začátku třetí části pak poslal Slavii do vedení. Výsledek pečetil o devět minut později Milan Kopecký. Sparťané již neměli síly na zvrat, projevila se negativně jejich rozsáhlá marodka. Utkání nabídlo pro velmi dobře zaplněný Eden, nikoliv však vyprodaný jak bylo avizováno, výbornou podívanou. Pochvalu zalouží i rozhodčí Šindler, který minimálně vylučoval a hře nechával volný průběh. Velkou měrou mu k tomu pomohli i hráči, kteří ač šlo o derby, kde o vyhecované momenty není nikdy nouze, hráli v duchu fair play.

Sparta vyrukovala na Slavii s častou střelbou. Na začátku prověřil dvakrát Málka Radek Bělohlav, ale jeho pokusy měly spíše propagační charakter. Slavia poprvé výrazněji zahrozila ve 4. minutě, na rozdíl od Bělohlavy byla však Jarošova šance z kategorie vyložených. Na mladých hráčích Slavie byla vidět velká motivace, v 10. minutě v rychlém sledu prováhal přihrávku do gólové pozice Zbyněk Novák, vzápětí se do zakončení z blízka jen těsně nedostal Klepiš. O minutu později udeřilo na druhé straně. Sparta se prosadila svým tradičním způsobem, z nenápadně vypadající akce. Po vhazování se dostal puk od Martince ke Kratěnovi, jenž dokázal nadvakrát z ideální pozice prostřelit Málka. Slavia byla nejblíže k vyrovnání při vyloučení Nedvěda v 16. minutě, konkrétně opět juniorský útok, ale Bříza s pomocí všech svatých odolal, a tak jednobrankové vedení Sparty vydrželo i do první přestávky.

Druhá část začala oboustranně opatrně, o nebezpečnější střelu se postaral až ve 23. minutě Kolařík, puk však nemířil mezi tyče. Po nezáživné části hry ve 32. minutě ujel obraně hostů Tomica, svůj blafák ale nedotáhl do úspěšného konce. Hned na to hořelo před Málkem, jenže Sparťané hráli skoro půl minuty v šesti! Čároví rozhodčí si toho všimli snad až na radu diváků! Z následné přesilovky se domácí dočkali vyrovnání. V čase 33:23 se ve skrumáži v brankovišti orientoval nejlépe Michal Sup. V 39. minutě mohl vrátit Spartě vedení Martinec, od pohromy zachránil své spoluhráče skvělým zákrokem Málek. Přišly i chvíle Petra Břízy. Pět sekund před druhou sirénou s vypětím všech sil zlikvidoval Beránkův individuální průnik.

Závěrečné dějství sehráli domácí jako z partesu, což mělo odezvu i mezi diváky. Hned 40 sekund po vhazování předložil gólový pas k pravé tyči Supovi Kučera a dravec s osmičkou na zádech se ze své tradiční parkety nemýlil. Svou trefu oslavil skokem proti mantinelu. Ve 44. minutě mohly letět na led čepice, Beránkovu nabídku k hattricku však Sup nezužitkoval. Přesto se diváci dočkali třetího gólu v Břízově síti. V čase 49:36 využil toho, že se Bříza nestačil přemístit k tyči, Milan Kopecký a zavěsil zpoza brány do horního růžku branky. Sparťanům pak již nezbyly síly na zvrat, neodhodlali se ani k hře bez brankáře, Slavia důležité tři body, které jí možná definitivně zajistily minimálně druhé místo, s přehledem ubránila.

Fotoreportáž (Jan Čekal)

Velký zápas odehrál Josef Beránek.

Hrálo se od podlahy, led ochutnalo mnoho hráčů na obou stranách. Zde zrovna Milan Antoš po zákroku Nedvěda.

Přímo pod betony Petra Břízy skončil Jakub Klepiš.

Po obdržené brance se Slavia tlačila před Břízu, mnoho akcí však skončilo neúspěšně.

Například tato Beránkova.

I po změně stran se bojovalo velmi urputně - u mantinelu dobývají puk Petr Sailer a Aleš Krátoška.

Právě v tento okamžik sudí Šindler ukazuje do branky a zaplněné ochozy se poprvé rozjásaly po gólu Michala Supa.

Kapitán Josef Beránek přijímá přihrávku.

A nakonec kdo jiný, než Beránek, tentokrát Petra Břízu protáhl důkladně, byť bez gólového efektu. Zastoupili ho však jiní...

Ohlasy trenérů
Kamil Konečný: (HC Sparta Praha):"S výsledkem spokojeni nejsme, chtěli jsme uhrát alespoň bod, což se nám nepodařilo. Družstvo je oslabeno a tak krok dokážeme držet pouze v první třetině a pak jde náš výkon dolů."

Vladimír Růžička: (HC Slavia Praha):"Dnes tu byla perfektní atmosféra a skvělá divácká kulisa. V první třetině jsme inkasovali branku, ale díky bojovnosti jsme utkání otočili. Chtěl bych vyzdvihnout výkon Františka Kučery, kterému se dnešní zápas podařil."

Autor Lukáš Hykš, Jaroslav Andrle
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více