Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
29. ledna 2003

Po gólech čekala Supa dopingová kontrola

Ani v pořadí třetím (dohraném) derby letošní sezóny nepoznala Slavia hořkost porážky a vyhrála v Edenu i podruhé. Lépe sice začala Sparta, ale po vyrovnávací brance v polovině utkání se karta začala obracet. Vítěznou branku vstřelil v raketovém nástupu do třetí třetiny vršovický kanonýr Michal Sup, který se trefil celkem dvakrát a byl po zásluze vyhlášen nejlepším slávistou v utkání. Na konečných 3:1 poté upravil centr velice dobře hrající “juniorské lajny“, Milan Kopecký. I když oběma týmům chyběla řada výborných hráčů, tak byl k vidění jeden z nadprůměrných duelů sezóny a hlavně to bylo jen a jen o hokeji. Předchozí “dýmovnické“ derby ze Sparty se totiž neopakovalo a diváci si mohli zápas užít až do konce.

Po utkání byl před slávistickou šatnou mezi novinářskou “obcí“ samozřejmě největší zájem o střelce dvou branek, Michala Supa. Do středu pozornosti se však dostal i u dopingových komisařů, kteří se v Edenu objevili na namátkové kontrole. Spolu se Supem musel podstoupit možná ještě “náročnější“ zkoušku než samotný zápas sparťanský obránce Valdemar Jiruš. “Já myslím, že to docela šlo rychle – optimální čas. Byl jsem tam asi nějakých dvacet minut,“ hlásil při vstupu do press zóny dobře naladěný Michal Sup. Tomu, že byl vybrán zrovna on, střelec dvou důležitých branek, nepřikládal moc velkou váhu. “Žádná návaznost tam myslím na ty moje góly není, je to náhoda.“ Zkušenost s dopingovou kontrolou z dřívějších let už však měl. “Stalo se mi to už dvakrát, právě v té sezóně, co jsme dal nejvíce gólů:-)(sezóna 1998/99, 26 branek –pozn. aut.),“ naznačil, že přecejenom možná mezi jeho góly a testy bude nějaká "spojitost". V utkání vstřelil dvě branky, čímž se dostal na počet 21 v letošní sezóně a patří tak k nejlepším kanonýrům extraligy. A čím to, že to tam tak padá? “Vychází spolupráce se spoluhráči. Třeba dnes mi to hezky předložil Franta Kučera,“ poděkoval za skvělý pas zkušenému beku a dal se do popisování obou svých zásahů do "černého". Prvním gólem vyrovnával ve 34. minutě z přesilovky na 1:1 a předcházela mu individuální akce obránce Jana Nováka, jenž po objetí branky naservíroval puk svému kolegovi z útoku do nebezpečné situace před branku Petr Břízy. “Honza to tam dal před bránu, já jsem to zkoušel bekhendem, napoprvé to nevyšlo. Puk zůstal u gólmana u nohou, já jsem do něj píchnul a projelo to skrz.“ Jestliže první branka Michala Supa byla trochu šťastná, tak ta druhá byla jako vystřižená z hokejové učebnice. Dvojice Kučera – Sup proměnila přečíslení dva na jednoho v krásný gól, který dostal Slavii do vedení 2:1. “To mi prostě Franta ideálně předložil, nejdříve si počkal, potom to potáhl a dal mi to přímo na hokejku.“ Hned v následujícím střídání se ocitl v podobné palebné pozici a znovu po nájezdu 2 na 1 – přihrávku Josefa Beránka však v další branku nepřetavil a odmítl tak hattrick. “Škoda, že to tam nespadlo. Jsem to dobrusloval už z dálky, pak jsem se dostal moc blízko tyče a netrefil jsem, tak jak jsem chtěl,“ litoval neproměněné příležitosti.

Své střelecké hody přičítá i stylu hru Slavie, jakým se doma prosazuje. “Já si myslím, že se nám docela daří hrát v útočném pásmu a nemusíme tolik bránit. Dneska jsme inkasovali jediný gól v první třetině právě tím, že se hrálo hodně u nás ve třetině. Pak se to ve druhé a třetí třetině obrátilo, a většinu času jsme strávili v útočném pásmu. Z toho pak také padají právě ty góly.“ Michal Sup je spíše typem klasického levého bránícího křídla, dělník ledu a hráč na černou práci. V právě probíhající sezóně však získává v týmu novou roli, střílí góly. “Nezatěžují mě tolik protihráči, těch obranných úloh tedy není tolik a mám více sil útočit. A můžu tak pomoct klukům v útoku, navíc když je tam Bery, tak ten stáhne hodně hráčů na sebe, protože se ho bojí a tím uvolní mě,“ pochvaluje si spolupráci s Josefem Beránkem. Slávistický kapitán byl v derby hodně aktivní, po ledě létal po celých šedesát minut s obrovským nasazením a nakonec dovedl tým k vítězství. Přínos Beránka a dalšího lídra Františka Kučery pro tým vyzdvihuje i “dravec“ s osmičkou na drese. “No určitě, jsou to zkušení hráči a mužstvo táhnou.“ K ještě větší spokojenosti chybí, aby Beránek dával více gólů. Kromě toho, že připraví hodně šancí pro spoluhráče, dokáže se dostat i do koncovky. Ta se mu však už nedaří déle a ani v derby svou střeleckou smůlu nezrušil. “Moc se o tom nebavíme, něco jsme po zápase na povzbuzení prohodili, ale že bychom to nějak rozebírali, proč nedává góly, to určitě ne,“ nechal se slyšet Michal Sup. Slavii v derby chyběli dlouhodobě zranění Hruška a Fadrný, nemohl hrát ani potrestaný Radek Duda a v útoku byla jejich absence trošku znát. Všichni tři sledovali utkání vedle střídačky opření o mantinel. Nejvíce asi svrběly ruce Radka Dudu, jenž má po “liberecké aféře” stop na dva zápasy (se Spartou a s Pardubicemi). “Radek nás povzbuzoval, o přestávkách zašel za námi i do kabiny. Určitě ho to mrzí, že nemůže hrát. Naskočil by na led rád, ale skutečnost je už taková,“ podotkl “Supíno“.

Zato Aleš Krátoška si derby vychutnával naplno. Atmosféru zápasů dvou nesmiřitelných pražských rivalů poznává teprve krátce, přesto ho už stačila pořádně “chytnout“. “Pražské derby je samo o sobě taková zvláštnost, je to o něco vyhecovanější než normální zápasy.“ Sehrál obě derby v Edenu a vždy patřil k nejaktivnějším hráčům na ledě. V prvním utkání vstřelil svůj první gól v dresu Slavie, dnes si připsal “jen“ asistenci na druhou branku Michala Supa. Vítězství v předchozím derby označil jako zasloužené, podruhé už však uznal kvality i soupeře. “Je fakt, že půlku zápasu byla Sparta asi lepší, ale potom nevím, jestli jsme měli větší vůli po vítězství nebo i trošku štěstí, že se k nám přiklonilo. Třetí třetinu jsme už potom hráli výborně a asi zaslouženě dovedli zápas do vítězného konce.“ V nepovedenosti úvodu se s ním shodoval i Michal Sup: “Začátek nám moc nevyšel, tak jak jsme si nepředstavovali. Zápas jsme pak vydřeli a otočili výsledek,“ cenil si výhry nad úřadujícím mistrem extraligy slávistický ostrostřelec. O utkání rozhodl nástup Slavie do poslední třetiny, který sparťané vůbec nezachytili. Co bylo oním zázračným lektvarem, který se podával o druhé přestávce v kabině Slavie? “Ono to všechno se vším souvisí, myslím si, že jsme zápas zvládli celkově dobře,“ byl spokojen nejen s pasáží ve třetí třetině Aleš Krátoška. V závěru se zdálo, že Spartě zdecimované rozsáhlou marodkou došel dech. “Za stavu 1:0 byli důraznější,“ všiml si Michal Sup. Po třetím gólu v 50. minutě Slavie bylo prakticky rozhodnuto, hokejisté z Holešovic si moc šancí na změnu skóre nevytvořili a nedostali se ani k power-play. “Každé mužstvo, když dostane třetí gól a je to rázem o dvě branky, tak ztrácí optimismus,“ nedivil se moc poklidnému konci Michal Sup. Ke kvalitě utkání přispěl i fakt, že se minimálně vylučovalo - na straně Slavie pykali dva hráči, na straně Sparty čtyři. Přičinila se o to obě mužstva, na ledě bylo vidět, že hrají dva soupeři z předních příček tabulky a chtějí hrát hlavně hokej. Další důvod uvedl Aleš Krátoška: "Každý ví, že přesilovky dnes hrají dost velkou roli a fauly se proto omezují." Derby tak bylo sice správně vyhecované, ale vše v duchu fair-play. V Edenu se tedy končilo za skandovaného potlesku, velká část z něj patřila střelci dvou branek a vyhlášenému nejlepšímu hráči Slavie v utkání. Jeho osobní rekord má zatím hodnotu 26 branek, plánuje snad Michal Sup v letošní sezóně jeho překonání? “To ani nějak nevnímám, prostě kolik jich přijde, tolik jich přijde.“

O třetí gól Slavie se postaral útok mladíků Jaroš – Kopecký – Dlouhý, který tak korunoval v 50. minutě svůj skvělý výkon. Na tiskové konferenci kouč Vladimír Růžička pochválil zkušeného beka Františka Kučeru, pochvalu by si možná zasloužily i “mladé pušky“. “To snad ani radši ne, chválit nás. To by nebylo dobré, protože by nás to mohlo uspokojit,“ bránil se nějakých ocenění centr mladé útočné lajny, Milan Kopecký. Právě on byl autorem branky, při níž si počínal vskutku mazácky. Po objetí branky puk zavěsil pod “víko“ a vůbec mu nedělalo starosti, že proti němu stál osmatřicetiletý matador Petr Bříza. “Chtěl jsem to tak udělat, vystřelit nahoru. Povedlo se mi to asi zakončit ideálně,“ komentoval svou gólovou akci. V extralize zatím vstřelil pět branek, ta z derby byla asi nejhezčí a nejdůležitější. “No snad ještě další přijdou,“ přál si Milan Kopecký. Útok mladíků nadělal hodně neplechy ve sparťanské obraně, oplýval skvělým pohybem a důrazem v osobních soubojích. A stejně jako ostatní útočníci Slavie doráželi na Petra Břízu přímo až ve sparťanském brankovišti, což byl možná jeden z taktických prvků. “Jo, trochu jsme se ho snažili vyprovokovat, aby byl nervózní.“ Milan Kopecký si pochvaloval i atmosféru derby, stadion v Edenu se slušně zaplnil a bylo to znát. “Diváci dnes byli supr, přišlo jich dost a fandili. Na ledě to je taky hned znát, když se hraje derby, jsme více nažhavenější.“ Oba rivaly čeká ještě jedno derby 18. února v T-Mobile Aréně, ale už teď je jisté, že se Slavia stala nekorunovaným králem Prahy základní části sezóny 2002/03. A dalším potěšujícím faktem pro slávistické fanoušky je, že jejich oblíbenci odskočili Spartě v tabulce o další tři body a měli by už náskok před svým sokem na druhé příčce uhájit.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více