Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. ledna 2003

Červenobílá síla

V předehrávce 45. kola zavítá Slavia na led extraligového lídra z Pardubic. Utkání se hraje netradičně ve čtvrtek, protože v sobotu se v Pardubické aréně koná Utkání hvězd české a slovenské extraligy a pořadatelé potřebují dostatek času na přípravy. Pardubice mají nyní na Slavii na čele tabulky desetibodový náskok. V případě dnešního tříbodového vítězství Slavie a dalšího úspěchu v dohrávaném derby by ale mohla Slavie stáhnout ztrátu na pouhé čtyři body, s dalšími sedmi zápasy do konce. Dnešní zápas tak nebude jen prestižním soubojem dvou největších adeptů na mistrovský titul, ale stále jej lze označit za souboj o konečné vítězství v základní části.

Náš soupeř
Klub založen: 1923
Trenéři: Miloš Říha, Jiří Seidl
Největší úspěchy: Československo - trojnásobný mistr (1973, 1987, 1989), ČR - 2. místo (1994)
Posledních pět let: 8. > 7. > 8. > 6. > 5.
Internet: http://www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Adam Svoboda, Michal Sýkora, Petr Sýkora, Otakar Janecký, Ladislav Lubina

Zápasy Pardubic

Pardubický hokej slaví v této sezóně 80 let od svého založení. Po dvou ne příliš úspěšných sezónách, kdy perníkáři nenaplnili své předpoklady a skončili před branami semifinále na štítě Vítkovic resp. Slavie, by postup mezi 4 nejlepší byl důstojnou oslavou kulatého výročí. I letos míří ambice Pardubic k nejvyšším příčkám, otázka je jak se s touto rolí zvládnou vypořádat. V základní části se Východočechům tradičně daří, ale o hranici úspěchu či neúspěchu rozhodují až boje v play-off.

Do sezóny 2002/2003 vstoupily Pardubice pod vedením nové trenérské dvojice Miloš Říha, Jiří Seidl, kteří vystřídali Josefa Palečka a Petra Hemského. Miloš Říha dovedl Pardubice v sezóně 1996/97 do semifinále a vrátil se po 3 sezónách. V uplynulém ročníku získal se Slovanem Bratislava titul slovenského mistra. Jiří Seidl přešel od pardubického dorostu. Pardubice se už od začátku usadily v čele tabulky extraligy a prakticky celou sezónu nastupují k zápasům v pozici lídra. Po 44 odehraných kolech mají Pardubice na svém kontě 96 bodů a z velkou pravděpodobností se stanou po Spartě (v loňské sezóně) dalším týmem, jenž nasbírá přes 100 bodů za jednu sezónu.

Východočeši si zatím připsali nejvíce vítězství v normální hrací době ze všech týmů extraligy (29). Prohráli desetkrát, z toho v posledních třinácti utkáních pětkrát. Vše začala v posledním vzájemném duelu ve 32. kole Slavia, ve 39. kole ve Zlíně a v posledním 44. kole ve Vsetíně pak utrpěly Pardubice debakly 1:5 resp. 0:5. Větší příděl předtím dostali Východočeši ještě v Českých Budějovicích (3:7). Doma zatím prohráli jen dvakrát – na začátku sezóny ve 3. kole s Litvínovem 1:4 a pak zaváhali ve 38. kole s Plzní (1:2 prodloužení). Slavia v prvním utkání v Pardubicích prohrála 0:1. Podle počtu vstřelených branek patří Pardubice na druhé místo za Třinec – ve 44 zápasech 146 gólů (průměr 3.32).

Hráčský kádr

Trenér Miloš Říha má k dispozici velice silný kádr, v současné době dá dohromady čtyři velmi kvalitní pětky. Jedničkou týmu je brankář Adam Svoboda, reprezentant a podle statistik čtvrtý nejlepší brankář extraligy. Na svém kontě má už také sedm vychytaných nul. Nejvýraznější postavou obranných řad je urostlý Michal Sýkora, reprezentační stálice a produktivní bek (6+17). S nejzkušenějším obráncem Pardubic vytvořil sehraný obranný pár Petr Mudroch, který si už připsal i několik startů v národním týmu. Premiéru v reprezentaci si v letošní sezóně prožil i největší objev obrany Východočechů, Petr Čáslava. Pozvánky do elitního výběru své země dostává i Slovák Andrej Novotný. K nim přidejme ještě zkušené Michaela Vyhlídala a Tomáše Pácala. Novou posilou zadních řad Pardubic se stal Libor Zábranský, hráč se zkušenostmi z NHL a národního týmu. Prakticky celou loňskou sezónu chyběl kvůli zranění a tak se ani moc ze získaného titulu v dresu Sparty neradoval. Po sezóně se se Spartou dohodl na ukončení smlouvy a začal se připravovat na návrat do hokeje. S nabídkou přispěchaly Pardubice, v jejímž dresu pak Zábranský debutoval ve 42. kole v Litvínově.

Útočná síla je rovnoměrně rozložena do všech čtyrech formací. Nejproduktivnějším hráčem Východočechů je zatím šikovný centr a technik Tomáš Blažek, jenž se loni koncem roku dočkal na turnaji Baltika premiéry v národním týmu. Nejlepším střelcem je rychlé křídlo Petr Sýkora (16 branek), jen o dva góly méně nastřílel bývalý slávista Tomáš Divíšek. Největší předsezónní posilu však momentálně trápí vleklé zdravotní potíže, vynechal už 16 zápasů. Tahouny mužstva jsou ostřílení forvardi Otakar Janecký a Ladislav Lubina. Janecký je i ve svých dvaačtyřiceti letech velice platným hráčem mužstva, v letošní sezóně s ním kouč Říha hodně točí v sestavě, pardubický kapitán si vyzkoušel i post v obraně. Lubina je nadále velkou střeleckou jistotou Pardubic (zatím 15 branek), ve 43. kole vstřelil svou 300. branku v nejvyšší české (dříve československé) soutěži a to už je úctyhodný počet. Janeckého i Lubinu jistě čeká po ukončení kariéry uvedení do pardubické síně slávy. Prosazuje se i další zkušený útočník David Pospíšil, na turnaji Baltika zazářil v českém národním týmu Michal Mikeska. Silově skvěle vybavený útočník je však momentálně zraněn. Čtvrtou lajnu tvoří talentovaní mladíci z pardubické líhně – Petr Koukal, Jan Kolář a Petr Průcha.

Před playoff získaly Pardubic ještě jednu výraznou posilu do už tak nabitého útoku – na hostování do konce sezóny přichází na východ Čech slovenský ostrostřelec Bílých Tygrů z Liberce, Radoslav Kropáč. Roman Málek ale může být klidný, Kropáč bude Pardubicím k dispozici až od soboty.
Po návratu Jiřího Dopity do Čech po nevyvedeném působení v zámoří byly Pardubice nejvážnějším uchazečem z extraligových týmů o jeho služby. Přestupová bomba však nakonec v Pardubicích nevybuchla, Dopita zatím zvolil odpočinek.

Historická bilance v extralize
Pardubice - Slavia 39 - 17 6 16 - 110:99 
Postavení v tabulce
 1. Pardubice   44 29 3 2 1 9 146:91 96 
 2. Slavia      43 23 4 7 2 7 126:66 86
Co mají oba týmy společného
Dres Pardubic nyní obléká odchovanec Slavie Tomáš Divíšek, který se po návratu ze zámoří (Philadelphia) nedohodl na podmínkách ve svém mateřském klubu, a tak zamířil na východ Čech. Ze současného kádru Slavie nemá zkušenosti s působením v Pardubicích nikdo.
Aktuální série
  • Pardubice doma v normální hrací době neprohrály již devatenáct zápasů. Odvézt odsud tři body se podařilo naposledy ve 3. kole Litvínovu. Pouze ve 38. kole zde vyhrála Plzeň po prodloužení.
  • Poslední zápasy
    České Budějovice - Pardubice 1:3
    Pardubice - Havířov 2:1
    Litvínov - Pardubice 2:3pp
    Pardubice - Karlovy Vary 4:0
    Vsetín - Pardubice 5:0
    Slavia - Vítkovice 1:1
    Liberec - Slavia 3:5
    Slavia - Znojmo 2:1pp
    Zlín - Slavia 2:1
    Slavia - Sparta 3:1
    Sestavy v minulém kole
    Svoboda (Barek) - M. Sýkora, Mudroch, Vyhlídal, Čáslava, Duben, Pácal, Novotný, Zábranský - Kudrna, Blažek, Lubina - P. Sýkora, Janecký, Pospíšil - Kubišta, Rolínek, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha Málek - J. Novák, Kučera, Kadlec, Hejda, Kolařík, Graňák, Posmyk - Šaffer, Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Klepiš, Z. Novák, Tomica - Kukla
    Nejproduktivnější hráči
    1. Tomáš Blažek 42 - 9 + 25 = 34
    2. Petr Sýkora 38 - 16 + 17 = 33
    3. Ladislav Lubina 44 - 15 + 15 = 30
    1. Radek Duda 37 - 12 + 22 = 34
    2. Michal Sup 42 - 21 + 12 = 33
    3. David Hruška 37 - 13 + 13 = 26
    Brankáři
    Adam Svoboda 42 - 2.05 - 93.31
    Martin Barek 5 - 2.10 - 92.31
    Roman Málek 42 - 1.40 - 95.51
    Lukáš Musil dosud nenastoupil
    Autor Miroslav Votava, Lukáš Hykš
    Nepřehlédněte
    ROZHOVORY 24.4.2024

    Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

    Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

    Číst více
    MLÁDEŽ 25.4.2024

    Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

    Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

    Číst více
    ROZHOVORY 22.4.2024

    Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

    Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

    Číst více
    FANOUŠCI 22.4.2024

    Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

    Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

    Číst více