Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
24. března 2015

Nejdříve odmaturovat, plánuje kapitán juniorů Josef Saňa

Josefa Saňu jsme pár dní před rozhovorem marně hledali na tréninku. „Ten tady není. Dneska se omlouval, má maturitní ples,“ hlásil trenér Petr Novák. Saňa má za sebou těžkou sezonu nejstarší mládežnické kategorie v roli kapitána, letos taktéž okusil dospělý hokej v Havlíčkově Brodě. Momentálně má hlavu plnou školy, po našem rozhovoru hned uháněl domů dopilovat maturitní práci na další den. Někde v podvědomí ale řeší i svou hokejovou budoucnost. „Dokázal bych hrát i jinde než ve Slavii. Není to ale něco, co bych chtěl,“ říká.

Vraťme se ještě k uplynulé sezoně juniorky, jak ji hodnotí kapitán Josef Saňa?
Do sezony jsme vstoupili hodně špatně, prohráli jsme prvních deset zápasů, což nás hodně poznamenalo. Potom jsme se zvedli, byli jsme zase tým, začalo se dařit. Myslím si, že kdybychom takhle hráli od začátku, tak sezona může být úplně jiná.

Takže proč se tak od začátku nehrálo?
Po přípravě jsme si mysleli, že to půjde samo a ono to tak nebylo. První zápasy jsme si moc neškrtli, nedávali jsme góly.

Trenéři mluvili o tom, že chyběla i disciplína, co je na tom pravdy?
Je to trošku pravda, třeba příchody na trénink nebyly ideální. Myslím si, že disciplína nebyla zase tak hrozná, ale rozhodně nebyla tak dobrá jako teď.

Jak ty jako kapitán jsi snášel, že tým prvních deset zápasů prohrál?
Na začátku bylo těžké někoho napomínat nebo motivovat, když jsme absolutně nehráli dobře. Neměli jsme nad ostatními nic navrch, čím bychom se mohli odpíchnout. Mohl jsem se snažit řvát a hecovat, ale člověk, který sám neudělá nic navíc, nemůže řvát na ostatní. Samotnému mi to totiž moc nešlo.

S postupem sezony jste se zvedli a jenom těsně nedošli do play off, co ještě chybělo v nadstavbové části k úspěchu?
Rozhodly dva tři zápasy, do kterých jsme nešli úplně naplno, nebyli jsme odhodlaní vyhrát a soupeř chtěl o hodně více než my.

Pokračovat bez Slavie? Nechci

Odehrál jsi letos i čtyři zápasy za Havlíčkův Brod, jaký to byl rozdíl oproti juniorce?
Všichni jsou tam silnější a chytřejší. Nemohl jsem si tam samozřejmě moc dovolit, jsou to přece jenom chlapi. Asi by mě tam trošku roztrhali, kdybych dělal kličky na modré čáře (směje se). Zkušenost do budoucna to ale byla dobrá.

1995
Zatím není jasné, zda bude moci tento ročník v příští sezoně juniorů výjimečně nastupovat. Mezi „devadesátpětky“ patří i Josef Saňa.

Jakou jsi tam měl od trenéra úlohu?
Moc se s tim pukem nemazlit, nekazit a hrát jednoduše na naše útočníky. Se svým výkonem jsem ale úplně spokojený nebyl, určitě to mohlo být lepší. Souvisí to hodně právě se sebedůvěrou. Nebyl jsem tam moc zvyklý, kluci jsou tam zkušenější a starší. Já jsem tam přijel den před zápasem a nestačil jsem úplně splynout s prostředím.

Připravuješ se zatím dál se slávistickou juniorkou. Jaký je plán, kdyby to příští sezonu nevyšlo?
Nad tím vůbec nepřemýšlím, protože maturuju a mám plnou hlavu školy. Snažím se udělat všechno pro to, abych tady byl i další sezonu. Dokážu si představit, že bych působil i mimo Slavii, ale rozhodně to není něco, co bych chtěl. Je to výhoda i v tom, že Slavia je v Praze, mohl bych k tomu i studovat a být tady prostě doma. Když jsem byl teď v Havlíčkově Brodě, tak jsem tam vlastně neměl co dělat, když zrovna nebyl trénink.

Minule jsme tě tady nezastihli právě proto, že jsi byl na maturitním plese. Jak sis ho užil?
Byla to paráda. Taková menší hezká akce. Studuju počítačovou grafiku, kde děláme design plakátů, reklam a podobně. Je to pro mě zábava, není to nuda jako nějaký gympl.

Spolu s dalšími mladými slávisty byl Josef Saňa nedávno vybrán a oceněn jako nejpříkladnější hráč své mládežnické kategorie

Co bude dál po střední škole?
Hlásim se na FTVS (Fakulta tělesné výchovy a sportu UK, pozn.) a v současnosti se připravuji i na přijímačky. Takže kdyby to vyšlo, půjdu určitě tam. Skončila nám už sezona a v tomto ohledu je to trochu výhoda, protože na školu mám více času. Samozřejmě bych ale teď raději hrál play off.

Zbyde ti více času i na nějaké koníčky?
Život s hokejem je dost stereotypní. Ráno do školy, potom na trénink, maximálně za přítelkyní a potom domů. Moc toho nezbývá. Koníčky jsou takové, že se s klukama před tréninkem sejdeme dříve a jdeme si zahrát fotbálek nebo basket.

Určitě i více všichni sledujete áčko. Jak vnímáš nynější situaci, ve které se Slavia nachází?
Věřím tomu, že to udrží. Mají dost kvalitní tým, aby nesestoupili. Prostě jim nevyšla sezona, v NHL taková situace potkává kluby často. Tam je akorát sezona o dost delší, takže to není takový problém jako u nás.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více