Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
21. dubna 2015

Furch o své úloze v národním týmu: Jsem tu na černou práci, říká

ZUG, ŠVÝCARSKO – Přesně za deset dní vypukne v Praze a Ostravě seniorské mistrovství světa. Od poloviny dubna hrají světový šampionát také osmnáctiletí hokejisté. V národním týmu mají svého zástupce i slávisté – je jím útočník juniorů Aleš Furch, který v letošní sezoně nakoukl v sešívaném dresu také do seniorské extraligy.

Čeští mladíci odehráli v zemi pod Alpami zatím tři zápasy a v tabulce základní skupiny B jim patří průběžné třetí místo. Před úterním duelem s domácím výběrem už ale mají jistý postup do vyřazovacích bojů. „Zatím nemůžeme být spokojeni s tím, co jsme tu odehráli,“ říká sedmnáctiletý útočník. „V zápase s Kanadou už jsme podali lepší výkon, na který ale musíme v úterý navázat,“ hlásí Furch.

Úvodní vystoupení na turnaji našim mladíkům nevyšlo. Svěřenci trenéra Jakuba Petra podlehli Finsku 1:6. Hned pět branek vstřelili Finové v početní výhodě. „Nedodržovali jsme to, co jsme si před zápasem řekli. Měli jsme spoustu vyloučených hráčů, což nás stálo spoustu sil,“ ohlíží se za prvním zápasem.

Jsem tu na černou práci

Po prohře s týmem ze Skandinávie následoval souboj s Lotyšskem a Češi si připsali první tři body. „Po nepovedeném úvodním zápase jsme potřebovali vyhrát. To se nám podařilo a na výkon jsme chtěli navázat i v zápase s Kanadou.“

Aleš Furch má na MS jinou úlohu než v klubu. Zatímco ve Slavii tvoří hru, v národním týmu má defenzivnější práci

Zlepšená hra českých reprezentantů ale na úspěch proti hráčům javorových listů nestačila. Češi šli sice v první třetině do vedení, ve zbytku zápasu už ale jen dotahovali. „Byl to asi nejpovedenější zápas, který jsme na turnaji zatím odehráli. Je škoda, že jsme nevybojovali nějaké body. Tři čtyři minuty jsme polevili v koncentraci a Kanaďané toho využili,“ vrací se za posledním představením české výpravy na šampionátu ve Švýcarsku.

Furch přiznává, že má v týmu odlišnou úlohu, než ve Slavii. „Na to se ale nemůžu vymlouvat. Každý v týmu má nějakou úlohu, kterou musí dodržovat,“ říká jasně. „Jsem tu na černou práci, na blokování střel, clonění před brankou. Je to něco jiného, než po mně chtějí v klubu. Ve Slavii tvořím hru, takže je trochu o něčem jiném,“ dodává.

Mladý forvard naskočil v letošní sezoně do 50 zápasů DHL extraligy juniorů, ve kterých zaznamenal 21 kanadských bodů (7+14). Pět startů si připsal i za starší dorost – slavil tři branky a pětkrát na gól přihrál svým spoluhráčům.

Nejsem zvyklý na písničky po vstřelených gólech

Na turnaji ve Švýcarsku na první body zatím čeká. „S mojí hrou nejsem spokojený. Vím, že by to mohlo být lepší. Postupně se do toho ale dostávám, v posledním zápase už jsem odehrál svůj standart. Pořád je však na čem pracovat,“ uvědomuje si Furch, kterého s gólmanem A-týmu spojuje pouze stejné příjmení.

Šikovný útočník je na svém prvním šampionátu osmnáctek a seznamuje se se spoustou novinek. „Třeba tyhle rozhovory jsou pro mě novinkou,“ culí se útočník narozený na Štědrý den. „Taky nejsem zvyklý na písničky po vstřelených gólech a nástupech na led. Je to pro mě nová zkušenost a je to hezký pocit,“ pokračuje s úsměvem na tváři a zároveň si pochvaluje i pohodlí, které Češi v místě konání šampionátu mají.

„Je to tu krásné,“ vypálil bez váhání. „Ještě jsme ale neměli čas se někam podívat, byli jsme jen v centru. Co se týče pohodlí, tak si nemůžeme na nic stěžovat. Na hotelu jsme sami, takže máme klid. Vaří tu takovou klasiku – pořád kuřecí maso. Také máme pohodlný autobus a hlavně je tu skvělá parta,“ pochvaluje si.

Věřím, že se Slavia za rok do extraligy vrátí

Na dálku sledoval i výsledky slávistů v baráži o extraligu. „Určitě to není veselé. Psal jsem si s Tomášem Andresem a všichni z toho byli smutní. Držel jsem klukům palce, aby se zachránili, ale bohužel se to nepodařilo. Věřím, že se za rok do extraligy vrátíme,“ říká odhodlaně Furch.

Autor Petr Horčička, Michal Slavík
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více