Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. května 2015

18. sezona ve Slavii. Před tím si ale Kolařík zajede na mečouny

Sešívaní postupně budují kádr na další rok, jedna stálice je ale jistá. Pavel Kolařík se připravuje už na svou 18. sezonu v červenobílém dresu a ve 42 letech je stále plný sil: „Musíme napravit loňský rok. O to větší chuť do hokeje teď mám, protože vím, že zase musíme se Slavií něco dokázat.“

Pavel Kolařík (*23. 10. 1972)

  • Rodák z moravského Vyškova.
  • Kariéru započal v roce 1992 v Popradu.
  • Do Slavie přišel v roce 1996.
  • 2000–2002 hrál v NHL za Boston Bruins.
  • Se Slavií získal oba tituly (2003 a 2008).
  • Zahrál si i na MS v roce 2003 ve Finsku.
  • Má dva syny. Mladší (5 let) začíná s hokejem.

Urostlý obránce se stal za dobu svého působení v Edenu a v O2 areně zosobněním nejslavnější slávistické éry. Jako jediný pamatuje oba tituly a tým teď neopustil ani po sestupu do nižší soutěže. V loňském roce odehrál celkově svůj 1000. zápas v nejvyšší soutěži a doufá, že jejich počet ještě rozšíří: „Určitě je to cíl, který mám před sebou - vrátit Slavii do extraligy,“ potvrzuje.

Po svém jubilejním 1000. zápase nedokázal v lednu říci, zda bude pokračovat ve Slavii i dál. Na konci hokejového roku měl ale jasno: „Po konci sezony jsem se cítil docela dobře a chtěl jsem pokračovat. To, že jsme spadli, na to nemělo žádný vliv,“ říká.

Vloni v žertu prohlásil, že by místo hokeje mohl dělat řezníka u svého kamaráda a bývalého spoluhráče Michala Supa. Jak se ale zdá, i ve svých 42 letech nemusí Pavel Kolařík stále hledat alternativní plán. „Chuť do hokeje mám pořád a zdraví také drží. Jsem na to hodně flexibilní, vždycky se hodně protahuju a jsem navíc dost ohebný,“ líčí recept na svou dobrou kondici.

Ze Slavie do Bostonu a zpět

Do Slavie přišel Pavel Kolařík v roce 1996, po štacích v Berouně a na Kladně. „V Berouně mě trénoval Jiří Kalous, který pak šel na Slavii a pozval mě sem,“ popisuje, jak se dostal mezi sešívané. V červenobílém dresu potom zůstal až do dneška. S jedinou výjimkou.

Kvůli NHL si Pavel Kolařík musel najít agenta. Jinak o smlouvách vyjednává zásadně sám.

Mezi léty 2000–2002 totiž dostal vyškovský rodák šanci v NHL. Vybral si ho tehdy Boston Bruins a Pavel Kolařík celkově odehrál v nejprestižnější hokejové soutěži 23 utkání. „Celkově mě to posunulo o hodně dál. I na farmě to mělo něco do sebe a nechalo to na mě jenom pozitiva. Všechno se tam odehrává v daleko větší rychlosti a když se pak vrátíte sem, tak máte daleko více času,“ hodnotí zpětně svoji zámořskou misi.

Po návratu z USA byl Pavel Kolařík rázem jedním z nejlepších beků v lize. Se Slavií dokráčel v roce 2003 k historicky prvními titulu a v téže sezoně si zahrál za reprezentaci i na mistrovství světa. Ve své hokejové kariéře tak zkusil milníky, na které většina hráčů jenom marně čeká.

Teď ho ale čeká dosud nepoznaná výzva - pokusit se Slavii navrátit mezi českou hokejovou elitu. „Doufám, že se na Slavii podaří poskládat dobrý tým a že budeme hrát na špici, bojovat o baráž a případně o postup zpátky do extraligy,“ věří 42letý obránce.

Golf, ryby a moře

Ve slávistickém kádru bude opět pravděpodobně suverénně nejstarším. V jeho věku je taková výkonnost skutečně obdivuhodná. „Vím, že ten konec jednou přijít prostě musí. S manželkou se o tom bavíme už asi tři roky, ale zatím mám podporu,“ říká.

Dříve se věnoval burze, teď si odpočine raději u golfu nebo rybaření.

A tak se Pavel Kolařík s čistou hlavou připravuje už na svoji 18. sezonu ve Slavii, zatím s neúplným kádrem. Společnost mu tak dělají hráči více než dvakrát mladší než je on sám. „Začal jsem teď v pondělí, takže mě bolí celý člověk. Nějak příjemné období to není, ale je to potřeba,“ popisuje „lásku“ k letní přípravě, kterou s ním sdílí asi většina hokejistů v jakémkoliv věku.

Nová sezona bude pro Slavii s novým kádrem i trenérským duem velice náročná. Uvědomuje si to i slávistický veterán, který plánuje na další rok ještě řádně načerpat síly během dovolené. „Já bych to viděl na nějaký golf, ryby, moře... a nějak to spojit všechno dohromady. Chtěl bych si možná zachytat nějaké mečouny,“ usmívá se urostlý slávistický bek. O destinaci ještě nemá jasno, jisté je však jedno - v příští sezoně Pavla Kolaříka znovu uvidíme v sešívaném dresu!

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video