Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
17. února 2003

V derby se potkají sousedé v tabulce

Pátý přídavek budou moci shlédnout fanoušci Sparty a Slavie v úterý v holešovické T-Mobile Aréně. Derby v 31. kole zůstalo totiž 10. prosince loňského roku kvůli vhozené dýmovnici z řad sparťanských rádobyfanoušků nedohráno a bude se opakovat. První rozhodnutí ředitele extraligy pana Stanislava Šulce sice znělo kontumace 5:0 ve prospěch Slavie, zasedání APK však vše změnilo a hráči obou klubů tak v letošní sezóně v základní části nastoupí už k pátému derby. V historické bilanci vzájemných zápasů jsou jasně lepší sparťané, v právě probíhajícím ročníku extraligy ale vládne Slavia – v Edenu dvakrát vyhrála a na Spartě skončil duel remízou.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 bandy hokej, 1909 hokejový klub
Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný
Největší úspěchy: 6x mistr ligy (1953-54, 1990, 1993, 2000, 2002)
Posledních pět let: 4.> 4.> 1.> 2.> 1.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Viktor Ujčík, Petr Leška, útok Kratěna - Broš - Tomajko

Nová éra Sparty - Aloise Hadamczika

Úřadující mistr extraligy prožívá hodně bouřlivou sezónu – změnili se trenéři, do Litvínova byl vyměněn dlouholetý kapitán týmu Richard Žemlička a naopak do Sparty přišel člen Klubu ligových kanonýrů a trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík. To vše provází nepřesvědčivé výkony i výsledky v některých zápasech. Tým prošel jako už tradičně každoroční podzimní krizí (i když na Spartě se tomuto označení brání), kterou odnesli “vyhazovem“ trenéři Václav Sýkora a Pavel Hynek. Od vedení klubu dostal nabídku vést mužstvo charismatický a nesmírně ambiciózní kouč Alois Hadamczik, jehož nejlepším doporučením byla úspěšná a na medaile bohatá léta v moravských klubech – v Třinci a ve Vítkovicích. Loni v létě navíc kandidoval na post reprezentačního kouče, v hlasování nakonec jen těsně neuspěl v souboji se Slavomírem Lenerem. Přesto ale povede národní výběr – stal se koučem juniorů do 20 let, na tomto postu nahradil Jaroslava Holíka. Na Spartu si Hadamczik vzal sebou jako asistenta bývalého parťáka z Třince a Vítkovic, Kamila Konečného. Ve své premiéře uspěl Hadamczik se Spartou na ledě Českých Budějovic (3. prosince – vítězství 2:1), pod vedením nového kouče neprohrála Sparta deset utkání v řadě a usídlila se v první čtyřce tabulky soutěže. Celkem má Alois Hadamczik se Spartou bilanci 19 – 12 3 4 . Prohry si tým z Holešovic připsal na západě Čech v Karlových Varech (0:4) a v Plzni (1:3), v derby v Edenu (1:3). Po reprezentační pauze sparťané prohráli v Ostravě s Vítkovicemi 2:3 po prodloužení. Duel byl prestižní pro trenéry Hadamczika, Konečného a útočníka Romana Šimíčka, kteří tentokráte stáli na opačné straně než byli v minulosti zvyklí. V posledním utkání před derby si Sparta poradila doma se Vsetínem a vyhrála 4:1. Sparta bude určitě i letos patřit k největším aspirantům na titul, nejednou už hokejisté z Holešovic prokázali, že jejich forma v playoff stoupá.

Hráčský kádr

Největší osobnost má Sparta v brance, je jí osmatřicetiletý Petr Bříza. Ve statistikách patří mezi nejlepší tři brankáře extraligy a řada hokejových expertů, trenérů či hráčů ho považuje za českou jedničku mezi tyčemi v Evropě. Bříza navíc slavil návrat do reprezentace a na jeho umění bude Sparta v playoff hodně spoléhat. V obraně má Sparta k dispozici osm kvalitních beků, tím nejproduktivnějším je zatím Valdemar Jiruš. Tradičními opory jsou František Ptáček a Pavel Šrek, jediným reprezentantem ze sparťanských defenzivních řad v letošní sezóně je Martin Richter – tvrdý bek skvělý především dozadu. Méně výrazným je narozdíl od minulé sezóny Nejproduktivnější a Nejlepší obránce extraligy 2001/02 Jaroslav Nedvěd. Dostatek zkušeností mají bývalí beci Vsetína Jan Srdínko a Milan Nedoma, jenž do týmu přišel během sezóny po vyhazovu z Českých Budějovic.

Do formy se dostává nejsehranější útočná trojka Sparty, Kratěna – Broš – Tomajko. Bývalý skvělý juniorský útok z Olomouce si i letos prošel zdravotními peripetiemi, nyní už však zase trápí obrany soupeře. Důkazem toho bylo třeba poslední kolo – na vítězství 4:1 nad Vsetínem se útok K-T-B podílel třemi brankami, o které se postarali rovnoměrně všichni tři. Přetlak je ve Spartě především na postu středního útočníka, k dispozici má skvělé čtyři centry, z nichž každý z nich by hrál v kterémkoliv jiném klubu první “housle“. Kromě Broše je v Holešovicích ještě Nejproduktivnější hráč loňské sezóny Petr Leška, šikovný technik Patrik Martinec a urostlý bijec Roman Šimíček. Bývalého kapitána Vítkovic si do týmu moc přál trenér Alois Hadamczik, přání mu vedení klubu splnilo a Šimíčka z finského IFK Helsinky získalo. Ve výměně s Plzní získala Sparta Viktora Ujčíka, za kterého na západ Čech putoval Daniel Branda. Ještě na začátku sezóny byl Ujčík slávistou, po čtrnácti kolech byl však poslán na hostování do Plzně a koncem ledna pak zamířil zpátky do Prahy. S 21 brankami patří k nejlepším kanonýrům extraligy. Před playoff získala Sparta ještě další dvě kvalitní posily do útoku – Radka Bělohlava (ukončil hostování v ruském týmu Lada Togliatti) a Martina Paroulka (návrat z Ameriky). Bombastický trejd přichystala Sparta s Litvínovem – na sever Čech uvolnila svého dlouholetého kapitána a symbol klubu (ve Spartě odehrál plných 14 sezón) Richarda Žemličku, což nesli hodně nelibě sparťanští fanoušci. Do Sparty měl za něj přijít Jan Alinč, ale v Holešovicích se nakonec neukázal ani na jediném tréninku. Ukázalo se totiž, že kouč Hadamczik nemá pro něj místo v sestavě (na spadnutí byl navíc příchod Šimíčka). Alinč tak dohraje sezónu v Karlových Varech.

SPARTA vs SLAVIA

Forma týmů
Oba kluby mají v podstatě už zajištěné playoff (Sparta potřebuje k definitivní jistotě bod) a tak můžou hrát v klidu. V tabulce jsou oba kluby sousedé, slávisté mají na třetí Spartu náskok devíti bodů a v závěru základní části tak bude jejich souboj o stříbrnou příčku po základní části ještě zajímavý. Spartě v úterním derby nahrává bilance Slavie z posledních tří utkání venku – vršovičtí prohráli ve Zlíně (1:2), v Pardubicích (1:3) a naposledy utrpěli nejtěžší debakl v sezóně v Třinci (0:6). Jinak však patří slávisté spolu s Pardubicemi k nejlepším týmům v tabulce zápasů venku. Sparta si v posledních duelech také dovolila pár zaváhání – ve 42. kole prohrála v Plzni a v kole následujícím doma jen remizovala s beznadějně posledním Havířovem 1:1. Není to tak dávno, co se oba týmy potkaly na ledě – 28. ledna vyhráli derby v Edenu slávisté 3:1.

Marodka
Před reprezentační pauzou trápila Spartu rozsáhlá marodka, v jednu chvíli chybělo týmu osm a více hráčů. Čtrnáctidenní přestávka však Spartě pomohla a ve dvou posledních utkání chyběl z největších hvězd už jen Viktor Ujčík. Vyhlášený kanonýr se ale už dává dohromady a pravděpodobně se v úterý dočká své premiéry ve sparťanském dresu v derby. Slavii chybí dlouhodobě zraněný útočník David Hruška, citelně chyběli především v utkání v Třinci obránci František Kučera a Marek Posmyk. Jejich start je v derby nejistý.

Michal Sup – kanonýr derby v letošní sezóně
Slávistický útočník prožívá skvělou sezónu, zatím nastřílel 22 branek a to ho řadí k nejlepším kanonýrům extraligy, ve Slavii je jasně nejlepší. Daří se mu i v derby, v Edenu vstřelil Spartě tři branky, z toho dvě byly vítězné (v prvním utkání dával na konečných 3:2, ve druhém nejdříve vyrovnával na 1:1 a pak vstřelil i vítězný gól).
Střelci v letošních derby:
SPA – Kratěna, Broš, Šrek, Havelka
SLA – Sup 3, J. Beránek, Krátoška, R. Dlouhý, M. Kopecký

Historická bilance v extralize
Sparta - Slavia  36 - 21 4 11 -  119:90  
Postavení v tabulce
2. Slavia  46 - 25 4 7 2  8 -  135:74   89
3. Sparta  46 - 21 3 9 2 11 -  128:104  80 
Co mají oba týmy společného
Ve Spartě i ve Slavii je momentálně po jedné velké hokejové osobnosti, která nastoupila za oba kluby - ve Slavii hraje nyní bývalý sparťan František Kučera a dres Sparty v současné době obléká ještě na začátku letošní sezóny slávista Viktor Ujčík. Nejlepším střelcem Slavie je bývalý útočník Sparty Michal Sup, ve Spartě působil i Radek Duda.Oporou sparťanské obrany je František Ptáček, jenž pomáhal Slavii do extraligy. A slávistickým odchovancem je brankář Petr Bříza.
Poslední zápasy
Plzeň - Sparta 3:1
Sparta - Havířov 1:1
Slavia - Sparta 3:1
Sparta - Litvínov 2:0
Vítkovice - Sparta 3:2p
Sparta - Vsetín 4:1
Slavia - Znojmo 2:1p
Zlín - Slavia 2:1
Slavia - Sparta 3:1
Pardubice - Slavia 3:1
Slavia - Havířov 4:2
Třinec - Slavia 6:0
Sestavy v minulém kole
Bříza - Nedvěd, Srdínko, Richter, Šrek, F. Ptáček, Jiruš, Nedoma - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Tomík, Šimíček (41. Špaňhel), Kubinčák - Zelenka, P. Martinec, Havelka Hronek (8.-21. Málek) - Kadlec, Hejda, J. Novák, O. Staněk, Kolařík, Graňák - Duda, J. Beránek, Sup - Šaffer, Fadrný, Antoš - Sailer, Krátoška, Tomica - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Petr Leška 46 10+23=33
2. Viktor Ujčík 42 21+8=29
3. Michal Broš 34 13+16=29
1. Radek Duda 39 13+22=35
2. Michal Sup 45 22+12=34
3. David Hruška 36 13+13=26
Brankáři
Petr Bříza 38 - 1.92 - 94,09
Petr Přikryl 4 - 2.86 - 91,89
Roman Málek 44 - 1.48 - 95,25
Lukáš Hronek 6 - 2.83 - 91,38
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více