Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. července 2015

Ve Slavii jsem se hodně naučil, vzpomíná Andrej Nestrašil

Sešívaní se mohou pyšnit dalším hráčem, který prošel mládeží a dokázal se probojovat do NHL. Jako zatím poslednímu se to podařilo Andreji Nestrašilovi, který sice nezvolil tu nejlehčí cestu, motivovali ho však ti, kterým se přes juniorské zámořské soutěže podařilo prosadit až do nejslavnější hokejové ligy.

Viktor (vlevo) a Andrej (vpravo)

Čtyřiadvacetiletý útočník začal svoji hokejovou kariéru ve Slavii, kde strávil několik mládežnických let. Postupně se vypracoval v lídra, již v šestnácti patřil k tahounům juniorů. „Na dobu, kdy jsem byl ve Slavii vzpomínám pořád, hodně jsem se tehdy naučil. Rád se do Edenu vracím, občas si tam i zatrénuji,“ říká Nestrašil.

V sešívaném dresu se sice po českých ledových plochách nadále prohání Nestrašil, nejde ale již o Andreje, ale o jeho mladšího bratra Viktora. Ten letos vstoupí do druhé sezóny v juniorském týmu, ta loňská mu vyšla, když posbíral slušných třiadvacet bodů. „Přestože jsem v Americe a bratr v Česku, jsme v kontaktu. Vždy si zavoláme a řekneme si, co je nového,“ říká starší ze sourozenců.

S bratrem se moc nevídáme. Je to složité najit si na sebe čas, když se oba plně soustředíme na svoji přípravu. Nedávno jsme ale spolu byli v kině. Celý život byla NHL jeden z jeho cílů a já už od malička sledoval, co všechno tomu obětuje, takže z toho mám možná větší radost než on. Teď už si může dávat další cíle a já věřím, že je zase překoná.
- Viktor Nestrašil

Po povedené sezóně v nejstarší mládežnické kategorii sebral Nestrašil odhodlání a odcestoval do nejistoty za oceán. Nakonec na dva roky zakotvil v městečku Victoriaville nedaleko Montrealu, kde strávil úspěšné roky. „Sice jsem šel do neznáma, kde jsem nikoho neznal, pokud jsem ale chtěl tehdy uspět v draftu, nic jiného mi nezbývalo. Z evropských soutěží se tenkrát příliš Čechů na draft nedostávalo,“ vzpomíná.

„Pro sedmnáctiletého kluka je těžké opustit rodinu, jazyk a kulturu, ve které vyrůstá. Na druhou stranu jsme měli možnost se setkávat s rodiči, kteří mohli kdykoliv dorazit,“ dodává ke svému těžkému rozhodnutí Nestrašil.

Draft NHL

Jediný rok stačil sešívanému odchovanci, aby se objevil v seznamu draftovaných hráčů. Jako druhého nejproduktivnějšího hráče svého týmu si ho ve třetím kole vybral Detroit, v jehož dresu také později zažije debut v NHL. Několik let si však bude muset ještě počkat.

Na začátku sezóny 2011/12 se Nestrašil přesunul do Grand Rapids, farmářského týmu Red Wings. Byl tak zase o krok blíže NHL. Na ledových plochách AHL musel ovšem vydržet další tři roky. „Farma mi hodně dala, měli jsme skvělou partu. Poté to ale už začalo být zdlouhavé bez jistého cíle, a tak jsem dokonce měl i nějaké nabídky z Evropy a vypadalo to, že odejdu, když se to vše najednou zlomilo,“ nelituje těžkých let v nižších soutěží.

Debut v NHL

Nestrašil v dresu Detroitu.
(foto: nhl.com)

Před minulým ročníkem zámořské ligy se Nestrašil zapojil do přípravy Detroitu, stále však neměl nic jistého. Týdny plynuly a mladý forvard nadále zůstával mezi Zetterbergem, Dacjukem a dalšími hvězdami Rudých křídel. Nakonec se přiblížil úvodní zápas v NHL, ve kterém se objevil právě i Nestrašil.

„Do poslední chvíle jsem nevěděl, že se dostanu do sestavy. Hrát po boku velkých hráčů byl můj velký sen. Mimo led jsou to ale normální kluci, kteří jsou vždy ochotní vám pomoci a podržet vás, navíc když vidí, že máte pokoru a respekt,“ myslí si.

Zajímavostí je i to, že prostředí samotného Detroitu nebylo v posledních letech ideální. Město během několika let opustily tisíce obyvatel, a některé části tak zůstaly zcela prázdné. Ve spojení s Detroitem se tak čím dál častěji skloňoval pojem „město duchů“. „Detroit jde v poslední době hodně nahoru, není to ošklivé město. Je jen momentálně poměrně vylidněné, ale určitě tam jsou i hezké části,“ hodnotí situaci jednoho z nejslavnějších měst USA.

Nová výzva

Andrej Nestrašil při oslavě branky v dresu Caroliny.
(foto: nhl.com)

Nestrašil se ovšem v dresu Red Wings příliš neohřál. Pravda, barvy výstroje měnit téměř nemusel, přesto si musel zvykat na nové spoluhráče. Detroit totiž pro něj po uzdravení všech opor nenašel místo na soupisce, a tak byl v listopadu vyměněn do Caroliny, kde již celý ročník dohrál. „Jako jediný jsem z hlavního týmu měl dvoucestnou smlouvu, byl jsem tak umístěn na waiver list, odkud si mě vyžádaly hned čtyři týmy, Hurricanes ale měli přednostní právo,“ vysvětluje důvody své výměny.

„Přestože v klubech NHL panuje velká konkurence, všichni hráči mezi sebou vycházejí perfektně. Ochotně vám při příchodu do nového týmu pomohou,“ cení si svých současných spoluhráčů Nestrašil.

Slávistický odchovanec v Carolině často putoval sestavou a měnil spoluhráče. „Asi nejlépe se mi hrálo ve formaci s Ericem Staalem a Terrym nebo Jordanem Staalem a Gerbem.“

20
Tolik bodů nasbíral Nestrašil ve své premiérové sezóně v NHL.

Sezónu zakončil Nestrašil s dvaceti body, když se do sítě trefil sedmkrát a na dalších třináct branek nahrál. Pozitivní částí jeho statistik jsou i trestné minuty, kterých posbíral jen osm. „První rok v NHL vyšel mnohem lépe, než jsem čekal já i kdokoliv jiný. Až na to zranění, které mě trošku zbrzdilo, ale to prostě k hokeji patří,“ hodnotí.

Díky své dravosti, vytrvalosti a touze po úspěchu si navíc od vedení vysloužil novou smlouvu na dva roky. „Jsem rád, že hraju v týmu, kde o moje služby stojí, a to je pro hráče nejcennější. Určitý pocit jistoty mi ten kontrakt dává, ale pořád mám před sebou spoustu práce,“ ví Nestrašil.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více