Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
24. července 2015

Od devatenácti za mořem. Před novou sezonou se Jaškin vrátil do Edenu

Dmitrij Jaškin má za sebou velmi povedenou sezonu v NHL. Někdejší slávista se dokázal probojovat do prvního týmu Blues a už se chystá na další ročník. V něm by se měl, jak sám doufá, nastálo usadit v NHL. Při přípravě na další rok zavítal i do Edenu. V uplynulém týdnu se tak projížděl po ledě, který zná více než dobře. Měl tedy možnost zavzpomínat na časy, kdy ještě oblékal sešívaný dres. „Já si vždy nějaké ty vzpomínky vybavím, když se vracím na taková místa. Za dvě mládežnické sezony jsme tady vyhráli dva tituly, což bylo super, “ říká.

Dmitrij Jaškin na ledě v pražském Edenu.

Pro Jaškina byla loňská sezona hodně důležitá. Mladý borec si po dvou letech, které strávil na farmě, proklestil cestu do týmu Blues. Celkem šedesát odehraných zápasů v zámořské NHL a devatenáct kanadských bodů (13+6), s takovou vizitkou může být 22letý borec spokojený. „Určitě celé sezona byla úspěšná, speciálně pak ale ta druhá polovina. Všechno začalo na farmě a nakonec to dopadlo tak, jak mělo. Samozřejmě jsem si však přál, aby ten konec přišel o něco později,“ říká. St. Louis se totiž z bojů o Stanley Cup muselo poroučet už v prvním kole, kde Jaškinův tým vyřadila Minnesota (2:4 na zápasy).

Nyní už se někdejší slávista připravuje na nový ročník. Nejprve si však v nabitém programu po sezoně musel najít čas na zasloužený odpočinek. „Byl jsme v Mexiku, klasická dovolená. Strávil jsem tam ale jen týden, dva a od června už trénuji. Každopádně jsem rád, že alespoň teď mohu být doma,“ těší ho. Poslední týden strávil v Praze, v Edenu dokonce vyjel i na led. „Měsíc jsem trénoval v Americe s našimi trenéry, nyní individuálně v Praze. Potkám se tady i s dalšími borci z NHL. Máme klasickou suchou přípravu a poslední týden jsme navíc přidali hodinu na ledě,“ vysvětluje.

Dva roky ve slávistické mládeži, dva tituly

Vršovický stadion je pro hráče, jenž se narodil v ruském Omsku, velmi dobře známým prostředím. Za Slavii hrál od svých patnácti let, odehrál dva roky za juniorku a dvě sezony v extralize. Návrat „domů“ tak v něm vyvolal celou řadu vzpomínek. „Já si vždy různé zážitky a úspěchy okamžitě vybavím, když se vracím na taková místa. Ať už je to tady na Slavii nebo ve Vsetíně, vždycky mi to něco připomene. Za dvě mládežnické sezony ve Slavii jsme vyhráli dva tituly, což bylo super,“ vzpomíná.

Roky strávené v pražském klubu měly pro Jaškina hodně velký význam. Kromě mládežnických zápasů zde poprvé přišel do styku se seniorským hokejem a začal sbírat zkušenosti v extralize. „Byl to pro mě takový odrazový můstek, začátek celé kariéry. Dostal jsem tady šanci a nějakým způsobem jsem ji využil. Je to určitě jeden z větších momentů a úspěchů. Hodně mi to pomohlo dostat se na místa, kde jsem teď,“ říká hráč, který byl vybrán jako 41. v pořadí draftu NHL (2011).

Pomohli i jiní slávisté – Sobotka v Blues

I přesto ale nebyl přechod za moře nijak jednoduchý. Jaškin odcházel do Ameriky s vidinou NHL už v 19 letech. Zvykat si na nové prostředí a bojovat o šanci ve farmářské AHL, to rozhodně nebylo nijak snadné. „Já jsem moc nevěděl, co mám vůbec očekávat. Má angličtina samozřejmě v té době nebyla nijak slavná. Bylo to těžké, ale s tím se prostě musí každý vyrovnat,“ říká Jaškin a dodává: „Je to hodně dobrá zkouška po sportovní i životní stránce. Nebylo to nejlehčí, ale do života mi to dalo hodně.“

Po svém příchodu do organizace Blues mohlo Jaškina alespoň jedno těšit. V týmu váleli hned dva krajánci – Sobotka a Polák. Měl tak možnost potkat se i s dalším borcem, jehož cesta za moře vedla přes Slavii. Sobotka následně mladému forvardovi pomohl s aklimatizací v novém týmu. „Hned jak jsem přišel, bylo to ke konci sezony, mi ukazoval, kde všechno je. Vzal mě na večeři a ukázal mi, kde co najdu, což bylo hodně fajn,“ líčí.

V kontaktu je s bývalými slávisty i nadále, jen času na setkání příliš není. Léto většina z nich tráví mimo svůj domov. „Hodně závisí na tom, jak mají ostatní čas. Po konci sezony samozřejmě mají všichni své plány. Já také nevěděl dopředu, kdy se dostanu domů. Pak je velmi těžké si něco domluvit. S velkou částí z nich se vidím v sezoně, při tripech na zápasy,“ vysvětluje.

Neopomíná však ani, že mezi exslávisty, kteří bojují v NHL, má i velké kamarády. S Tomášem Hertlem se v průběhu sezony setkává pravidelně. „Zrovna včera jsme se viděli tady, v Edenu. Toho potkávám i v NHL, často jeden za druhým jezdíme,“ vypráví o bývalém spoluhráči ze Slavie.

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více