Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
31. července 2015

Málek o trénování gólmanů: Je to změna, ale zatím mě to baví

Pryč jsou doby, kdy byl navlečen do výstroje, na svět se koukal přes mříže své helmy a soupeře ničil famózní lapačkou. Dny utíkají jako voda ale Roman Málek se z brankoviště nadobro neztratil. Od nové sezony však vyměnil těžké brankářské náčiní za pohodlnější trenérskou soupravu. „Je to samozřejmě velká změna. Učím se a zatím mě to baví,“ říká zkušený matador.

Hokej se velmi rychle vyvíjí. Zázemí se zlepšují a o hráče je čím dál tím lépe pečováno. Post trenéra brankářů je záležitost několika posledních let, což potvrzuje i sám Roman Málek. „Já jsem prakticky měl trenéra akorát v Plzni, Rudolfa Pejchara. To byl můj první trenér gólmanů. Tenkrát za mě to moc nebylo. Trenér brankářů byl výjimkou,“ říká sešívaná legenda.

PROTI SAŠOVI JSEM CHYTAL

Protože je Roman Málek na postu trenéra brankářů novicem, stále nabírá nové zkušenosti od starších kolegů. Do tréninků však přidává i svou vlastní iniciativu. „Samozřejmě čerpám z toho, jak jsem trénoval já. Teď spolupracuji s Petrem Přikrylem a Ladislavem Dohnalem, děláme brankářské kempy pro mladé gólmany, takže se i radíme o nových trendech,“ prozrazuje Roman Málek.

Alexandr Hylák v roce 2005, kdy se na extraligových kluzištích potkával i s Romanem Málkem

„Celou kariéru sleduji, jak se chytá. Hokej se dostává úplně jinam, než byl před deseti lety, takže i chytání gólmanů je jiné a tomu se musí podřídit trénink,“ dodává.

Co se týče postu brankářské jedničky, mají snad všichni fanoušci jasno a nejinak je tomu i u sešívaného hrdiny. „Alexandr Hylák sem přišel jako jednička, takže tak to je,“ říká jasně. Málek se potkal s pardubickým odchovancem ještě během své aktivní kariéry. „Já jsem proti Sašovi chytal ještě v roce 2008, když byl v Pardubicích,“ vzpomíná trenér.

Po týdenním tréninku je Málek s novou posilou slávistického brankoviště spokojený. „Co jsem tak za ten týden stačil poznat, tak jsem mile překvapený. Saša je hodně rychlý, drží ruce hezky před sebou, má je volné a dobře čte hru,“ chválí si novou posilu Slavie trenér brankářů.

DVOJKOU BY MĚL BÝT FRODL

Jiří Patera (ročník 1999) musí na svoji šanci v dospělém hokeji ještě počkat

Jasno se zdá být i ohledně postu brankářské dvojky. Na trénincích teď svádí boje dva talentovaní odchovanci. Devatenáctiletý Dominik Frodl a teprve šestnáctiletý Jiří Patera. „Jirka Patera je samozřejmě talentovaný brankář, ale je mu šestnáct let a já myslím, že nemá cenu nijak pospíchat,“ říká zkušenostmi ověnčený Málek. Zdá se tak, že první rok mezi profesionály si zkusí sešívaný junior. „Je předčasné o tom mluvit, ale dvojkou bude Frodl,“ prozrazuje Roman Málek.

Tím ale výčet sešívaných gólmanů nekončí. Na střídavé starty je ve Slavii z Hradce Králové další zkušený matador Adam Svoboda. „Kdyby se Sašovi stalo něco dlouhodobějšího, tak ho Adam zaskočí. Z toho důvodu je pořád ve Slavii,“ komentuje jeho situaci Roman Málek. Je však možné, že Svoboda se letos v sešívaném dresu nepředstaví ani jednou. „Co jsem tak se Sašou mluvil, tak byl vždycky zvyklý chytat většinu zápasů, takže my bychom byli rádi, aby to tak bylo i tady,“ zakončuje Roman Málek.

Autor Viktor Maudr
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více