Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
20. srpna 2015

Slavia se vrací po 80 letech. Oplatí jí Poprad prohru z roku 1934?

Přinášíme text z tištěného bulletinu „Tatranský pohár 68. ročník“, který je v době konání Tatranského poháru v prodeji na zimním stadionu v Popradu.

Slavia Praha zůstane navždy zapsaná v historii Tatranského poháru, který letos napíše už svou 68. kapitolu. Sešívaní se stali v roce 1930 historicky prvním vítězem turnaje.

Slavii stačila na vítězství v premiérovém ročníku turnaje, který se konal v Novém Smokovci, jen tři vítězství. Pohárové zápasy se hrály na 3x15 minut. Nejdříve si Slavia poradila s Bánskou Bystricí 10:0, když za sešívané skórovali Steingenhöfer (5x), Jirkovský (2x), Fiala (2x) a Schnelhauser. Následovalo vítězství nad týmem Magyar Hockey Club Budapešť 5:2. Za Slavii dávali góly Fiala, Steigenhöfer a hattrickem v poslední třetině rozhodl Jirkovský. Ve finále turnaje v Novém Smokovci zvítězili červenobílí nad WAY Vídeň 6:0. Branky zařídili Steigenhöfer (4x), Jirkovský a Fiala. V posledním zápase měla Slavia následující sestavu: Pospíšil, Šmelhaus, Krasl, Steigenhöfer, Jirovský, Fiala, Kodýtek a Vejvoda.

Mimo pohárové zápasy odehrála Slavia během turnaje i přátelský zápas s Bánskou Bystricí, ve kterém vyhrála 4:0. Toto utkání se hrálo na 2x15 minut. To ale nebylo vše. Tým Slavie tvořil i základ českého mužstva, který se během turnaje utkal v „mezizemském“ zápase proti Moravě. Hrálo se na dnes klasických 3x20 minut a Češi vyhráli 13:2. Jak se uvádí v dobových novinách, zápas přinesl vynikající podívanou. V českém týmu vynikli zejména Steigenhöfer (skóroval 7x), Jirkovský (2x) nebo Krasl.

Za rok se musela Slavia sklonit před mistrovským LTC

Sešívaní přijeli na mezinárodní tatranský turnaj i o rok později. Tentokrát se však museli sklonit před novým vítězem - LTC Praha. Turnaj se konal od 31. prosince 1930 do 4. ledna 1931 znovu v Novém Smokovci. Slavia postupně porazila VS Praha 2:0 (Fiala 2x), DSK Třebíč 7:0 (Fiala 3x, Kodýtek 2x, Šmelhaus, Steigenhöfer), SK Žilinu 6:0 (Steigenhöfer 3x, Krasl 2x, vlastní) a MHC Budapešť 1:0 (Kodýtek). Až ve finále prohrála Slavia s LTC Praha 0:2, přičemž o výsledku se rozhodlo až v poslední třetině.

Slavia si s Popradem poradila hladce 6:0

Do Vysokých Tater se Slavia vrátila až začátkem roku 1934 na pátý mezinárodní tatranský turnaj. Hrálo se od 4. do 7. ledna 1934. V prvním zápase sešívaní proazili Vysokoškolský Sport Brno 7:0 (Gromol 2x, Gardavský 2x, Loos, Císař, Steigenhöfer), když jim k výhře pomohli i dva Kanaďané v sestavě. V dalším zápase Slavia zvítězila nad HC Poprad 6:0. „Byl to velmi pěkný zápas, ve kterém Poprad překvapil soupeře dobrou hrou a přinutil Slavii k výborném výkonu,“ hodnotí utkání dobový tisk. Za Slavii skórovali Hulquist (2x), Loos, Císař, Ulrich a Rémar.

Zápas Slavie s Popradem 4. ledna 1934 je zřejmě jediným vzájemným utkáním obou týmů v historii. Po 81 letech tak má Poprad možnost oplatit Slavii prohru 0:6.

V dalším příběhu turnaje Slavia zvítězila nad I. ČLTK Plzeň 8:0 a remizovala s týmem Telefonclub Romana Bukurešť 1:1. Ve finále turnaje remizovala s týmem Troppauer EV (Opava) 2:2. Sešívaní po druhé třetině prohrávali už 0:2, zvýšeným úsilím ale čtyři minuty před koncem snížil Steigenhöfer. Za necelou minutu po skrumáži před brankou navíc srovnal Hulquist. Krátce po jeho gólu se posunula opavská branka, takže soupeř Slavie protestoval. Nebylo jim to ale nic platné, branka byla vychýlena až po vyrovnávajícím gólu. Do následného prodloužení Opavští odmítli na protest nastoupit, a tak organizátoři vyhlásili za vítěze turnaje Slavii.

Poslední účast Slavie na Tatranském poháru

Naposledy se sešívaní představili na Tatranském poháru 3.–6. ledna 1935. V úvodním utkání Slavia přehrála ŠK Vysoké Tatry 5:1 (Císař 3x, Michálek, Plzák). Následně vyhrála i nad Vyšehradem Praha 4:2 (Cetkovský 3x, Michálek) a Tennisclubem Bukurešť 6:0 (Peters 3x, Michálek, Cetkovský, Císař). Ve finále se Slavia střetla s týmem EKE Vídeň, kterému podlehla 0:1. „Za Slavii hrál nejlépe Císař, který podal jedinečný výkon. Slavia si zasloužila přinejmenším remízu,“ hodnotily finálový zápas dobové noviny. Utkání se EKE Vídeň vidělo v Novém Smokovci okolo 2000 diváků.

Slávisté si vyzkoušeli tatranský led ještě dříve

Hráči Slavie si ve Vysokých Tatrách zahráli ještě před vznikem turnaje o Tatranský pohár, v době, kdy Poprad ani ŠK Vysoké Tatry ještě hokej nehrály. Ve dnech 27.–29. ledna 1928 se na Štrbském Plese uskutečnil turnaj o Pohár mistra ministra zdravotnictví a tělesné výchovy. Mimo týmů Charlottenburg SC (Berlín), Nürnberg SC, Bánské Bystrice a Košic se na turnaji představily také dva české týmy označené jako Praha A a Praha B. V řadách těchto dvou mužstev nejvíce zářili hráči Lawn Tennis Clubu (LTC) Praha, Slavie a Sparty. Pro oba české týmy to byla připrava a kvalifikace na olympijský turnaj (a zároveň MS i ME) v ledním hokeji 1928. „Výsledek získaný prvním pražským mužstvem s tak velkou převahou opravňuje ho ke startu za Československou republiku ve Svatém Mořici. Mareček, Steigenhöfer, Šroubek a Pušbauer jsou hráči mezinárodního formátu. Předvedli výborné výkony,“ psaly dobové noviny.

Bilance Slavie na turnaji o Tatranský pohár je pozoruhodná. Ze čtyř účastí zdvihli sešívaní dvakrát nad hlavu vítězný pohár a dvakrát skončili na druhém místě. Zápasová statistika: 10 výher, 2 remízy, 2 prohry.

Autor: Rastislav Ovšonka (upraveno)

Autor Rastislav Ovšonka
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více