Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
23.2.2003

Slavia konečně porazila Budějovice, ale až v prodloužení

49. kolo, neděle 23.2.2003, Č. Budějovice - Slavia
Č. Budějovice
1:2p
1:1, 0:0, 0:0 - 0:1
Slavia

Branky a nahrávky: 17. Rob (Štraub, R. Suchánek) - 20. Sup (Beránek, Kadlec), 64. Krátoška (Antoš). Rozhodčí: Haškovec, Kolísek - Šátava, Matějček. Vyloučení: 8:9, navíc Tomica (Slavia) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5099.

Sestavy

Č. Budějovice

Hudáček - Gýna, Babka, Jasečko, Barinka, R. Suchánek, Slavík - Míka, Turek, Bartoš - Ondřej, Michálek, S. Procházka - Vondrka, Štraub, Rob - Hřebejk, Škoda, Šimánek.

Slavia

Málek - Kadlec, Hejda, J. Novák, Graňák, Posmyk, Kolařík - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Sup, Beránek, Duda - Kukla, Krátoška, Antoš - Šaffer, Z. Novák, Tomica, od 24. navíc Fadrný.

Zatímco v minulé sezóně Slavia svého jihočeského soupeře čtyřikrát porazila, v této sezóně se jí to podařilo až napočtvrté. V první třetině viděli diváci v Budvar Aréně dva góly, o oba se postarali nejlepší střelci obou týmů. Nejprve v 17. minutě Štraub místo dorážky Suchánkovy rány našel volného Roba, vyrovnání zajistil Slavii 19 vteřin před první sirénou Michal Sup, když mu po Kadlecově průniku namazal Josef Beránek. V opatrném, taktikou svázaném zápase už do konce normální hrací doby branka nepadla a tak přišlo potřetí ve vzájemných zápasech na řadu prodloužení. Zápas ukončil v 64. minutě Aleš Krátoška, kterému při vlastním oslabení po fatální chybě domácích nabídl lahůdku Milan Antoš.

Téměř bez odpočinku a exreprezentanta Martina Štrby, který si zhmoždil klíční kost v zápase proti Karlovým Varům, nastoupili v neděli v 17:00 na domácím ledě českobudějovičtí hokejisté. Slavie, soupeř navýsost atraktivní přilákal do Budvar Arény téměř 6 tisíc diváků. Ti viděli ve 2. minutě první třetiny velkou příležitost domácího Míky, který se po přihrávce Bartoše dostal před Málka, ale prováhal příležitost ke střelbě a následná efektní zadovka ke gólu také nevedla. V úvodu utkání byly lepší budějovičtí hráči, kteří jakoby si vzpomněli na pohodu ze sobotního zápasu. Tu však narušilo až vyloučení Suchánka, který odplácel Dudovo sekání, které ale zůstalo bez povšimnutí. Během této přesilovky se Slavia dostala do hry a na kluzišti byl k vidění vyrovnaný hokej. V rozmezí od deváté do šestnácté minuty probíhaly střídavě na obou stranách přesilovky. K největším šancím Budějovic lze přiřadit gólovou příležitost Rudolfa Suchánka, který si nabruslil mezi kruhy a střelou po ledě prověřil pozorného Málka. Další velkou šanci si vytvořil opět obránce – Michal Barinka obdržel od Filipa Turka zpoza slávistické branky přihrávku, kterou střelu z bezprostřední blízkosti nedokázal proměnit v gól. Přesilovky Jihočechů, ač bez vstřeleného gólu, mohly být příkladem pro slávisty. Ti si nedokázali s domácími poradit a jejich pokusy o zámek končily především vyhozením přes všechny čáry z hokejek českobudějovických hokejistů nebo jistýmy zákroky domácího Vladimíra Hudáčka. Jak naložit s početní výhodou ukázal v čase 16:09 Pražanům Luboš Rob. To právě seděl na trestné lavici Antoš a Štraubově formaci se dařilo držet slávistické hokejisty v zámku. Puk se dostal k Suchánkovi, který ranou od modré ještě nechal Málka zakročit, ale nenechal ho puk kontrolovat. Odraženého kotouče se zmocnil slávista v jihočeských službách Josef Štraub a nezištně nalezl nepokrytého Luboše Roba, pro něhož překonat ležícího Málka nebyl žádný problém - 1:0. Následný pohled na hrací plochu naznačoval, že českobudějovičtí hokejisté odejdou bez problémů s vedením 1:0 do šaten. V závěrečných sekundách se ale usadili slávisté v útočné třetině. Tam si po malém důrazu domácí obrany dokázali vytvořit gólovou příležitost, kterou proměnili v branku. Jejím autorem byl Michal Sup, který po krásné Beránkově přihrávce nedal střelou mezi betony Hudáčkovi žádnou šanci - 1:1. Do první sirény zbývalo 19 vteřin.

Do druhé třetiny vstoupily oba týmy stejně tak jako do první, se čtyřmi útoky. Za zmínku stojí z nepříliš pohledné druhé třetiny krásná kličkovaná Vladimíra Škody, která ale nevedla ke gólové šanci. To po Šimánkově střele se měl Málek co ohánět, jen s obtížemi totiž ramenem vytěsnil jeho bombu. Na druhé se straně se ale také střílelo. Nebezpečnou ránu z levého kruhu vyslanou z hokejky Radka Dudy zlikvidoval Hudáček efektivním semaforem. A byl to právě Duda, kdo zůstal ve 33. minutě ležet na ledě po sekyře Luboše Roba. V následné přesilovce ohrozili slávisté několikrát domácí oporu Hudáčka, ten ale vynikl. Na druhé straně ale také stál výborný gólman. Nejdříve se Málek mohl pouze obávat Petra Míky. Ten byl ovšem při svém nájezdu šikovně odzbrojen, že se k zakončení nedostal. Nebezpečí pro Málka znamenal Zdeněk Ondřej. Z prostoru mezi kruhy domácí křídlo zkoušelo nalézt mezeru mezi betony slávistického brankáře – ten se ale překvapit nenechal. Neúspěšná byla i přesilovka domácích, kdy spíše než hostující gólman byl ohrožován ten domácí. Jeho oči pouze sledovaly Supovu teč, která jen těsně minula branku. V závěru prostřední třetiny dostala budějovická střídačka trest za hráčkou lavici a tak do poslední části nastupovali slávisté v početní výhodě.

Že přesilové hry nebyly pro Slavii v nedělní podvečer klíčem k úspěchu potvrdil začátek třetí třetiny, kdy jedinou větší příležitost Pražanů přerušil jistým zákrokem skvělý Hudáček. V celé třetině měli navrch slávisté. Ačkoliv oba týmy nesváděly přímý boj o postavení v tabulce, oba nechtěly prohrát a na hře to bylo vidět. Pražané opatrně útočili a budějovičtí hokejisté se stáhli a zaměřovali se spíše obranou činnost, ze které vyráželi do rychlých brejků. Do jednoho nebezpečného se dostali Turek s Bartošem, když druhý jmenovaný trefil po přihrávce střelou bez přípravy pouze Málkovo rameno. Agilní slovenský útočník ještě jednou ohrozil slávistického brankáře. Projektil z jeho hole však rekordman v počtu vychytaných nul v sezóně lapačkou vytěsnil z horního rohu branky. V závěru utkání se nadechl k sólu Duda a řítil se neohrožen na Hudáčka, ten jej ale vychytal. V poslední minutě základní hrací jetě nasadil učebnicový bodyček Bartoš Josefu Beránkovi a utkání dospělo do prodloužení.

Na obou stranách bylo k vidění spoustu střel, pouze však ze středních vzdáleností, se kterými si oba brankáři bez problémů poradili. V čase 62:29 byl vyloučen hostující obránce Dlouhý a Budějovice si začaly dělat zálusk na bonusový bod v prodloužení. Ovšem byla to Slavia, která se radovala ze dvou bodů ze zápasu. Ve svém oslabení se hnal Antoš přes celé hřiště do rohu, kde rozehrával opuštění kotouč domácí gólman Hudáček. Puk sice našel svého adresáta, ale slávistický útočník se svým důrazem kotouče zmocnil a přihrál Krátoškovi před prázdnou bránu. Pro toho nebyl žádný problém ukončit zápas - 1:2 pp.

Ohlasy trenérů
Jaroslav Pouzar (České Budějovice): "Viděli jsme vyrovnaný, urputný hokej se šancemi na obou stranách a výbornými výkony brankářů. Slavia nám vrátila v prodloužení to, co jsme jí my letos dvakrát udělali. Důležitý je bod, který je pro nás vlastně vítězstvím. Za víkend jsme chtěli čtyři body, to se podařilo, jsme spokojeni."

Jiří Kalous (Slavia Praha): "Zápas byl úporný, plný osobních soubojů, měl tempo, hlavně v počátku se hodně bruslilo. Jsme rádi, že se nám po chybě soupeře podařilo prodloužení skórovat. Výhra má pro nás obrovskou cenu, protože Budějovice mají vynikající formu, hrají velmi zodpovědně dozadu, zlepšily ofenzívu a v řadě zápasů nyní bodovaly."

Autor Radek Vokál, Jan Čutka
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více