Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
28.2.2003

Nejlepší sportovec Slavie Praha roku 2002 prožil smutný večer

51. kolo, pátek 28.2.2003, Slavia - Litvínov
Slavia
2:5
0:1, 0:3, 2:1
Litvínov

Branky a nahrávky: 41. Duda (P. Kadlec, Sup), 54. Duda (P. Kadlec) - 8. L. Havel (Kroupa), 25. Hranáč (Žemlička, V. Hübl), 28. L. Havel (Steiner, Kroupa), 39. Steiner (Prorok), 57. Trávníček (Kotrla). Rozhodčí: Husička, Souček - Český, Kostka. Vyloučení: 5:5, navíc Hranáč (Litvínov) 10 min. Využití: 1:3. Diváci: 1758.

Sestavy

Slavia

Málek - P. Kadlec, Hejda, Kolařík, L. Špelda, Posmyk, Graňák, Staněk - Duda, J. Beránek, Sup - Kukla, Krátoška, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Šaffer, Fadrný, Tomica - Z. Novák.

Litvínov

Pinc - P. Martínek, Hranáč, Kroupa, R. Mrázek, Poživil, Bombic, Kuntoš, Klobouček - Kašpar, V. Hübl, Žemlička - L. Havel, Steiner, Prorok - Trávníček, T. Martinec, Kotrla - Říha, Petružálek, Gombár.

Smutným hrdinou dnešního utkání se stal bezesporu Roman Málek. Na začátku utkání se mu dostalo pocty být vyhlášen, spolu s kuželkářkou Růženou Smrčkovou, nejlepším sportovcem Slavie Praha roku 2002, ale pět inkasovaných branek v dnešním utkání s Litvínovem mu jeho radost jistě zkazilo. Překvapivou porážku od Litvínova zmírnil dvěma trefami Radek Duda.

Hrstka nejvěrnějších fanoušků, podle oficiálního hlášení 1758, při pohledu na prořídlé tribuny však možná ještě méně, doprovodila Slavii do play-off. Ačkoliv slávisté před utkáním prohlašovali, že chtějí dosáhnout stobodové hranice, pojali ho spíše v tréninkovém tempu a podle toho to dopadlo. Naopak litvínovští hokejisté se proti favoritovi vytáhli a získali si tím i sympatie edenského publika. Rozhodujícím faktorem se ukázaly být především jejich tři využité přesilovky.

Oba týmy si rozbruslení trochu prodloužily a hrát hokej se začal de facto až od 4. minuty. To se Duda v rozmezí několika sekund ocitl dvakrát zcela sám před Pincem, ale v ani jednom případě na litvínovského gólmana nevyzrál. V 8. minutě si pomohl nedovoleným způsobem Petr Kukla a Litvínovu se naskytla příležitost první přesilové hry. Na exekuci stačilo Chemikům pouhých 10 sekund. Kroupa uspěl na vhazování a Havel od modré prostřelil Málka. Ve 12. minutě mohl Kukla svoji chybu napravit. Krásnou individuální akci však zakončil pouze střelou do Pincovy výstroje. Proti strážci litvínovské svatyně neuspěl z ideální pozice mezi kruhy ani Antoš. Na druhé straně se vytáhl Málek nejprve v 17. minutě proti střele Říhy, dvě minuty před první přestávkou pak řešil další ošemetnou situaci zákrokem hokejkou.

Po dvou minutách z druhé části se po Antošově přihrávce objevil před Pincem nektytý Kukla, jenže puk měl na bekhend a nedokázal ho zvednout. Lekci z produktivity dostala Slavia ve 25. minutě. Další vyhrané vhazování, další střela od modré a bylo to 2:0. O úspěch hostů se tentokrát postarala dvojice Žemlička, Hranáč. O tři minuty později zastavil unikajícího Hübla nedovoleně Hejda. Diváci čekali, že rozhodčí nařídí tresté střílení, ale ten pouze poslal Hejdu na dvě minuty na trestnou lavici. Litvínovští však ani s touto nabídkou neprohrdli. Situace jako přes kopírák - Steiner je úspěšný na buly, nachází Havla, který od modré prostřeluje Málka. Nešťastný Málek si trochu spravil chuť ve 36. minutě, když krásně vytáhl Martincovu střelu mířící do branky. Nepříjemný moment poznamenal 38. minutu, kdy zraněný Petružálek musel být odveden na střídačku za asistence spoluhráčů a lékáře. V čase 18:42 nevyužil zaváhání litvínovské obrany Krátoška, vzápětí se opět potvrdilo nedáš - dostaneš. Jak jinak než od modré napřáhl Steiner a jeho nechytatelná dělovka po ledě zamířila přesně k levé tyči. Diváci byli průběhem očividně rozladěni a začali dokonce skandovat "Litvínov".

Částečně si je udobřil Duda již po sedmnácti skeundách ze závěrečného dějství. Roli nahrávače a střelce si vyměnil se Supem. Ve 46. minutě mohl snížit na "pouze" dvoubrankový rozdíl v sólové akci Šaffer, svůj blafák do bekhendu však nedotáhl. Slavia nadále zkoušela pozornost Pince tvrdými střelami, ale před brankou chyběl clonící hráč, a tak si se všemi pokusy litvínovská jednička hravě poradila. V 52. minutě způsobila Kroupova hůl ve tváři Fadrného krvavý šrám, za což si litvínovský hříšník vysloužil dvě + dvě minuty. Když z jeho trestu zbývalo 2:07, přisedl si k němu po trochu přísném vyloučení Kotrla. Slavia dvojnásobnou přesilovku využila. Střelou z úhlu překvapil Pince Duda. Již v "obyčejné přesilovce" měli příležitost stáhnout manko na jeden gól Krátoška a Fadrný, jenže hosté se ubránili a udeřilo opět na druhé straně. V čase 56:08 zůstal u branky po odražené střele nekrytý Trávníček a definitvně rozhodl o osudu zápasu. Ten se pak dohrával již jen z povinosti.



Fotoreportáž (Jan Čekal)

Jeden z mála, kdo dnes snesl přísnější měřítko byl kapitán Beránek.

Také lajna mladých se tradičně tlačila dopředu.

Nakonec se zachráncem aspoň slávistické cti stal "rebel" Radek Duda.

Už v první třetině řádně větral Pincovu výstroj.

Právě gólman hostí Pinc držel dlouho střelce domácích na nule.

Aleše Krátošky budou slávističtí příznivci litovat asi nejvíc, až se vrátí do Plzně. Zde při práci v oslabení.

Ale nemůžeme pominout ani Milana Antoše.

Opět jeden z "mladých" - Radek Dlouhý.

Co dodat - Milan Antoš..

Ohlasy trenérů
Ondřej Weissmann (Slavia Praha): "Hokej neměl žádný velký náboj a nehrálo se ani moc do těla. I my jsme měli ze začátku šance, které jsme nedali, naopak jsme v oslabení inkasovali, a ta hra se podle toho odvíjela. V těchto zápasech se pro naše hráče hledá těžko motivace. Chtěli jsme, aby v závěru zvýšili úsilí, což se i projevilo. Na rozdíl od Litvínova nám to ale nepadalo do branky."

Jaroslav Hübl (Litvínov): "Musím poděkovat hráčům, že přesto, že již nemáme o co hrát, tak k zápasu přistoupili dobře a podali kvalitní výkon. Nebylo tam vysoké nasazení jako jindy, ale hráli jsme celkem pohledný hokej. Hlavně jsme začali střílet a škoda, že nám to tam začalo padat, když už nám o nic nejde."

Autor Lukáš Hykš, Jaroslav Andrle
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více