Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. března 2003

Cesta Slavie v playoff 2003: Krok první

V nejkratší možné době si Slavia poradila se svým čtvrtfinálovým soupeřem, Vsetínem. Postoupila po vítězství 4:0 na zápasy do semifinále, kde nechybí už potřetí v řadě. Letos to byla nejjednodušší záležitost, ale i tak stála série se šestinásobným mistrem extraligy slávisty dost sil. Co rozhodovalo zápasy? A jaké byly hvězdy série?

Slávisté vstupovali do čtvrtfinálové série se Vsetínem v jasné roli favorita. Na jedné straně stál ambiciózní klub s nemalými cíli a v sestavě prošpikované řadou hvězd a reprezentantů, na druhé straně tým mladých bojovníků, pro které znamenal už jen postup do playoff velký úspěch. Podle řady expertů byl postup Slavie jediným možným výsledkem celé série a jejich prognózy vyšly do puntíku. Možná se jen nečekal tak rychlý konec souboje.

1. dějství – v Edenu favorit nezaváhal

Slavia poznávala novou roli – začínat playoff na domácím ledě, což přináší nelehký úkol a řada favoritů už v něm selhala. První utkání bývá důležité především z psychologického hlediska, často naznačí, jak se celá série bude odvíjet. V Edenu si to všichni uvědomovali a tak se na vstup do čtvrtfinále důkladně připravili. Po rekonvalescenci ještě nenastoupili dlouhodobě zranění Kučera a Hruška. Pro vývoj utkání se ukázal jako důležitý první gól. Dočkala se ho brzy Slavia, v 7. minutě zaúřadoval před Bieglem útok “mladých pušek“ a Milan Kopecký svým premiérovým gólem v playoff poslal Slavii do vedení. Od té doby sehráli slávisté skvělou taktickou partii. Nehrnuli se nějak přehnaně do útoku a pečlivou obranou nedali hráčům Vsetína možnost vážněji ohrozit Romana Málka. V hokeji rozhoduje, kdo udělá méně chyb a ve vyřazovacích bojí to platí dvojnásob. Minutu před koncem druhé třetiny udělal obrovskou hrubku v rozehrávce vsetínský bek Luža a nabídnuté příležitosti rutinérským zakončením využil Aleš Krátoška. Druhá gólová pojistka do šatny uklidnila Slavii a ta si dokráčela bez sebemenšího zaškobrtnutí pro první vítězství v sérii. Valachy předcházela pověst útočně naladěného mužstva, ale v utkání vyrukovali na Slavii svěřenci pánů Neliby a Tabary s vyloženě defenzivní taktikou. Ustrašená hra se jim vymstila, v závěru se Vsetín snažil alespoň o snížení, ale skvělý Roman Málek jim to nedovolil a vychytal svou první nulu v letošním playoff. Navázal tak na jedenáct čistých kont ze základní části.
Hvězdy 1. ČF: Roman Málek, Radovan Biegl (VSE), Milan Kopecký

Po prvním utkání byla v Edenu znát spokojenost, zároveň ale všichni hráči upozorňovali, že jde teprve o první krok a druhý den se hraje od znovu. Slavii se povedl ještě rychlejší vstup do utkání než v prvním duelu. Hned na začátku dostala možnost hrát přesilovku pět na tři a nezaváhala. Ve 3. minutě se po přihrávce Supa trefil přesně k tyči obránce Jan Novák. Gól hodně poznamenal další průběh utkání. Vsetín chtěl začít útočně, ale častá vyloučení v první třetině mu to nedovolila. V 16. minutě navíc přišla první nešťastná chvilka pro brankáře Valachů Radovana Biegla. Střelu Posmyka od modré s jemnou tečí Milana Antoše vyrazil jen nad sebe a “vršovický padáček” zapadl za jeho záda. Po první přestávce se ještě řada diváků nestihla usadit na svá místa a v čase 20:29 se potřetí ve prospěch Slavie měnilo skóre. Dezorientovaný vsetínský obránce Tomáš Frolo odpálil nikým neatakovaný puk přímo za záda překvapeného Biegla, gól byl nakonec připsán Aleši Krátoškovi. Mladý tým z Lapače to položilo, v 25. minutě sice konečně vstřelil Vsetín gól zásluhou Martina Ambruze a po 84 minutách neprůstřelnosti poprvé překonal Romana Málka. Byla to však labutí píseň Valachů, Slavia měla zápas plně pod kontrolou a ve druhé třetině přidala ještě dvě branky. Po vyhraném vhazování Krátošky využil bleskově přesilovku bombou od modré Marek Posmyk a radoval se tak z první branky v dresu Slavie. Nekrásnější akci poté předvedli Krátoška s Dudou, vyměnili si v útočném pásmu puk a Radek Duda střelou z první zavěsil do levého horního rohu Bieglovi svatyně. Ve třetí třetině už obě mužstva šetřily síly. Na vyloučení byl poměr skoro vyrovnaný (11:12), hra v přesilovkách rozhodla o osudu utkání – Slavie využila čtyři, Vsetín žádnou. Nutnou ale podotknout, že vsetínští měli většinu svých přesilovek až ve druhé polovině utkání za rozhodnutého stavu. Mužem zápasu byl Aleš Krátoška, jenž si připsal kuriózní branku a další dvě skvěle připravil.
Hvězdy 2. ČF: Aleš Krátoška, Marek Posmyk, Milan Antoš

2. dějství – pro postup na Lapač

Po dvou utkání a za stavu 2:0 pro Slavii se série stěhovala do Vsetína. Valaši jsou doma silnější, s podporou skvělých diváků v zádech byli v průběhu celé sezóny nepříjemní pro všechny své soupeře a ve dvou zápasech na Lapači plánovali připravit Slavii pořádné peklo. Hlavním mottem bylo zbavit se přílišného respektu z Edenu. Slavia má však zkušené mužstvo a navíc dostatečně sebevědomé, takže se nedalo čekat, že by se jí měla snad rozklepat kolena. Navíc už do Vsetína odjeli Hruška s Kučerou a posílili sestavu. Naopak jen v civilu sledoval obě utkání obránce Jan Novák. Tradiční razantní nástup vsetínských do utkání se nekonal, obě mužstva zprvu spíše vyčkávala a mnoho šancí se neurodilo. V rovnocenné bitvě se skóre měnilo až ve druhé třetině, jednou na každé straně a vždy z přesilovky. Nejprve se po přihrávce Krátošky trefil nejlepší slávistický kanonýr sezóny Michal Sup, o šest minut později překonal na druhé straně Málka trochu šťastným gólem Tomáš Vak. Nadupané tribuny na Lapači se už do konce normální hrací doby další branky nedočkali, přes řadu infarktových chvilek se nerozhodlo ani v desetiminutovém prodloužení. Jestliže během celého utkání předváděli oba brankáři výborné výkony, tak na samostatné nájezdy si přichystali vrcholná čísla. Po pěti nájezdech na každé straně nebylo stále rozhodnuto a nenašel se ani jeden úspěšný střelec. Rozhodl až v pořadí šestnáctý nájezd, předchozích patnáct nájezdníků bylo neúspěšných (Kacíř a Stantien dokonce dvakrát). Famózní představení gólmanů ukončil dokonale provedeným bekhendovým blafákem Jan Fadrný.
Hvězdy 3. ČF: Roman Málek, Radovan Biegl (VSE), Jan Fadrný

Třetí utkání v celé sérii se ukázalo jako klíčové. Drama rozhodly až nájezdy a přikleply tak třetí výhru Slavie, která byla už jen krůček od postupu do semifinále. Náročný boj zanechal na obou týmech následující den znatelné stopy. Vsetín zkusil v první třetině Slavii přitlačit, což se mu i podařilo. Narazil však jako v průběhu celé série na skvělého Málka, který svůj tým v úvodu podržel a ve druhé třetině přišly chvíle jeho spoluhráčů v útoku. Během sedmi minut vstřelila Slavia tři branky. Skóre otevřel po dalším exportním pasu nejproduktivnějšího hráče série Krátošky obránce Hejda, další dva zářezy na svou střeleckou pažbu si pak připsal Michal Sup. Nejdříve zakončil pohlednou akci celého útoku, poté po parádním průniku překonal Biegla v oslabení. Třetí třetina se nesla už v duchu loučení vsetínského mužstva se svým publikem, trenéři Neliba a Tabara nabádali své hráče k důstojnému dohrání utkání. Sebevědomí slávisté si však závěr zápasu vychutnali a zlomeného soupeře dorazili dalšími třemi brankami. Roman Málek vychytal druhou nulu v sérii, tři asistence si připsal Aleš Krátoška. Pro Vsetín to byla hořká chvilka na závěr. Po zápase se přesto slavilo na obou stranách, slávisté se s hrstkou svých fanoušků radovali ze zaslouženého postupu do semifinále. Nadšení a vděční fanoušci Vsetína připravili svým hráčům za celou sezónu bouřlivé ovace a ti pak ještě dlouho po konci utkání objížděli led na rolbě.
Hvězdy 4. ČF: Michal Sup, Aleš Krátoška, Roman Málek

Rozhodující momenty a faktory série

Skvělá obrana Slavie:
Nejpevnější extraligová obrana po základní části se statisticky nejlepším brankářem dovolila útočně naladěným (během sezóny) Valachům ve čtyřech zápasech jen dvě branky. Slavia vytvořila před Málkem neprostupnou clonu, přes kterou se nebyl Vsetín schopen dostat.

Dva kuriózní góly ve druhém utkání:
O osudu druhého duelu v Edenu rozhodly kromě přesilovek dvě velice kuriózní branky. Nejdříve si nešťastný Biegl srazil velkým obloukem puk za svá záda po teči Antoše, poté ho překonal nekompromisní ránou vlastní spoluhráč Frolo.

Nájezdy ve třetím utkání:
Jako klíčový se ukázal první zápas na Lapači a celkově třetí zápas v sérii. Duel došel až do samostatných nájezdů, ve kterých se obsadili do hlavních rolí oba brankáři. Patnáct nájezdníků bylo neúspěšných, až v pořadí šestnáctý Jan Fadrný překonal Biegla a rozhodl o vítězství Slavie.

Hvězdy série

Aleš Krátoška vystoupil v sérii ze stínu zvučnějších jmen a ve čtvrtfinále se stal jasně nejproduktivnějším hráčem Slavie. Na ledě spíše neviditelný útočník odvádí spoustu černé práce, je velice platným mužem na oslabení. Proti Vsetínu však řídil i útočné manévry slávistů, ve čtyřech zápasech si připsal na své konto osm bodů (2+6). V prvním duelu přidal důležitou druhou pojistku, ve druhém kromě kuriózní branky připravil další dvě a v závěrečném vystoupené na Lapači režíroval debakl Vsetína 6:0 třemi přesnými asistencemi.

Roman Málek- nejblyštivější drahokam sestavy a základní stavební kámen výsledků Slavie, obrovská opora týmu odchytala všechny čtyři utkání ve velkém stylu. V Edenu měl nelehkou úlohu, kdy na něj nešlo moc střel a musel se držet ve střehu. Vsetínské útočníky udržel na uzdě i na Lapači, své kvality nejvíce prokázal při samostatných nájezdech. Z osmi sérií neinkasoval ani jednou a potvrdil tak svou pověst penaltového specialisty. Ve 4 zápasech inkasoval jen dvakrát, vychytal dvě čistá konta.
Statistiky: 250 minut, průměr 0, 48 a 98, 40 %!

Michal Sup potvrdil i v playoff svou letošní parádní střeckou formu. V základní části nejlepší střelec Slavie s 25 brankami přidal proti Vsetínu další tři góly. Všechny trefy si schoval až na Lapač. Nejdříve ve třetím duelu využil skvělé přihrávky Krátošky, ve čtvrtém si pak dvakrát vychutnal Biegla. Nedělalo mu problémy zvykat si pokaždé na jiného centra, rozuměl si s Beránkem i Krátoškou, kromě ofenzivního příspěvku přidal i tradiční kus neocenitelné práce při hře dozadu.

Kanadské bodování:
1. Aleš Krátoška 4 – 2+6 – 8 2. Michal Sup 4 – 3+1 – 4 3. Milan Antoš 4 – 2+1 – 3 Marek Posmyk 4 – 2+1 – 3 5. Jan Hejda 4 – 1+2 – 3
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více