Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
26. prosince 2015

Slovinská jídla nejsou zdravá, ví Pavlin. Před Vánoci trénoval dvojnásob

Vychutnává si cukroví i slovinské jídlo. Na vánočních svátcích si ale Žiga Pavlin nejvíce cení chvílí, které tráví se svými blízkými. „Rodina je pro mě nejdůležitější věcí v životě,“ říká. Štědrý den si tak slovinský obránce rozhodně užil. Před tím ale na ledě pilně trénoval. Razýmovi svěřenci na led vyjížděli dopoledne i odpoledne. Nyní si užívají zasloužený odpočinek ve sváteční dny. Do tréninkového tempa se Pavlin se svými spoluhráči vrátí v sobotu.

Slovinské Vánoce

Pavlin trávil vánoční svátky se svou rodinou v Praze.
Jak vypadají typické slovinské Vánoce?

  • Štědrý den až 25. prosince
  • Veselé Vánoce = Vesele Bozicne
  • k večeři podávaná tradiční křenová omáčka
  • a také potica – tradiční závin

Jak si užíváte vánoční svátky v Praze?
Pro mě je prosinec rozhodně nejlepším měsícem roku. Rodina se sejde pohromadě... Těhle dnů, které trávím se svými blízkými, si opravdu vážím. Rodina je pro mě nejdůležitější věcí v životě.

Jak byste pospal slovinské Vánoce? Jaké dodržujete tradice a co jíte na Štědrý den?
K večeři si dáváme tradiční šunku, kterou podáváme společně se smetanovou omáčkou s křenem. Měli jsme i krocana nebo kuře. Každoročně máme velkou spoustu jídla. Není to moc dietní, to můžu říct. Slovinská tradiční jídla obsahují hodně tuků a dalších nepříliš zdravých složek. Pochopitelně mi ale chutnají, jsou to ta nejlepší jídla, jaká jsem kdy jedl.

Má vaše rodina nějaké speciální, ryze slovinské tradice, které v průběhu svátků dodržuje?
Nic speciálního. Prostě si jen chceme užít čas, který společně strávíme.

A co dárky? Zaujímáte k dostávání dárků jiný postoj, než když jste byl malý?
Já nejsem ten typ člověka, co by rád dárky dostával. Já si skutečně více užívám darování ostatním než přijímání dárků. Cítím se prostě lépe, když mám možnost udělat někomu radost než když se někdo snaží dělat radost mně.

Tréninkům kolem Vánoc je věnována speciální pozornost

Byl jste na Staroměstském náměstí? Jak jste si užíval tu atmosféru?
Ano, už jsme tam párkrát byli. Je to tam opravdu pěkné. Byla tam spousta lidí. Skutečně bylo cítit, že jsou Vánoce všude kolem nás. Především bylo hezké vidět všechny ty lidi kolem, jak si užívají tento čas a jak jsou šťastní.

Pavlin je s 22 body (4+18) nejproduktivnějším obráncem týmu. Jak se mu povede po svátcích?

Nedělá vám problém nebýt doma, ve Slovinsku, na svátky?
Už jsem si celkem zvykl. Pro mě je to už sedmý nebo osmý rok, který prožívám mimo Slovinsko. Samozřejmě by bylo lepší být doma se svou rodinou a všemi přáteli, ale tohle je prostě naše práce a nic s tím neuděláme.

A co cukroví? Máte ho rád?
Samozřejmě. Já mám rád všechna vánoční jídla a věci s Vánoci spojené.

To ale pak asi není kvůli všemu jídlu úplně jednoduché udržet se ve formě…
O Vánocích kouč našim tréninkům věnuje speciální pozornost. Trénujeme dvakrát tak tvrdě, všechny ty tuky spálíme, takže to vyjde nastejno.

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více