Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. února 2016

Jdeme do boje! Představujeme čtvrtfinálového soupeře

Před sezónou si slávisté dali jasný úkol – postoupit zpátky do extraligy. Tomu odpovídalo i mocné předsezónní posilování. Nicméně základní část rozhodně nebyla procházka růžovou zahradou a sešívaní vědí, že první ročník play-off WSM ligy nebude o nic lehčí, spíše naopak. Jako první soupeř, a věříme, že ne poslední, se Slavii do cesty postaví Prostějov, se kterým Pražané v základní části odehráli čtyři velmi vyrovnané duely.

Něco z historie

V Prostějově se hokej hraje již od roku 1913, kdy vznikl v moravském městě hokejový odbor SK Prostějov. Prostějovským se historicky první utkání příliš nevydařilo, protože v něm podlehli vysoko 1:12 Kroměříži. Největší úspěch na domácím poli zažili Jestřábi v sezóně 1931/1932, kdy se probojovali do celostátního mistrovství, v jehož finále nakonec podlehli LTC Praha těsně 3:4 a brali tak „jen“ stříbro.

Nejstarší dochovaná fotografie SK Prostějov z období mezi lety 1913 - 1919 (zdroj: lhkjestrabi.cz)

Za zmínku ale také rozhodně stojí trojnásobné vítězství v Tatranském poháru z let 1932, 1946 a 1952. Jistě si vzpomenete, že i slávisté jsou tradičním účastníkem tohoto turnaje, který také sami dvakrát vyhráli (1929, 1933). V poválečném období se Prostějov ocitl několikrát ve velké krizi a v 70. Letech spadl dokonce až do divize. Nicméně novodobá historie přinesla oživení a v sezóně 95/96 dokonce bojovali Moravané o postup do extraligy, ale z play-off je vyprovodila později postupující Opava. O dva roky později však přišel prodej licence a mnoha hráčů do Rosic, ale hned další sezónu se Prostějov vrátil zpět do druhé nejvyšší soutěže. Mezi lety 2008 – 2014 kolísal Prostějov mezi třetí a druhou nejvyšší soutěží, kde se po sezóně 2013/14 usadil a letos se po třinácti letech bude v Prostějově opět hrát o postup do extraligy.

Náš soupeř v základní části

Výrazně obměněná sestava Prostějova nevstoupila do sezóny vůbec dobře. Na první výhru čekali Jestřábi až do pátého kola a do té doby dvakrát prohráli dokonce 2:7 s Kladnem a Českými Budějovicemi. Prostějov často střídal úspěšná a neúspěšná období, což byl případ také druhé čtvrtiny sezóny. Na jejím začátku přišly nejprve čtyři výhry v řadě a zanedlouho poté naopak sedm proher po sobě. Byla to vůbec nejdelší série bez vítězství za celou sezónu.

TýmVVPPPPSkóreBody
4. HC Slavia Praha248614172:13594
5. LHK Jestřábi Prostějov2241016148:15684

Přibližně deset kol do konce základní části se Prostějov pohyboval na hranici přímého postupu do play-off. Ale právě finish se Jestřábům náramně vydařil. Sedm výher z posledních devíti zápasů je nakonec katapultovalo až na pátou příčku. Paradoxně na tom měla zásluhu i Slavia, která v posledním kole porazila konkurenta o páté místo Přerov a „vybrala“ si tak do čtvrtfinále Prostějov.

Hlasy z obou táborů

Už základní část ukázala, že souboje těchto dvou týmů budou hodně vyrovnané. Prostějov sice vyhrál tři ze čtyř duelů, vždy ale jen o gól. Pro Slavii naopak hovoří mimo jiné i fakt, že Michal Dragoun, který ve vzájemných zápasech nasbíral celkem sedm bodů (5+2), se vrátil zpět do Sparty a do čtvrtfinále tak nezasáhne. Slavia měla také výrazně lepší skóre a to jak v obraně, tak i v útoku.

Markovič slaví gól v jediném vítězném utkání proti Prostějovu (zdroj: lhkjestrabi.cz)

„Slavia je extraligový pojem a má za sebou dlouho historii. Těším se strašně moc, budou to vyhecované zápasy a mají skvělý tým. Určitě to budou dobré duely a doufám, že pro nás s nějakou vítěznou tečkou,“ soudí o čtvrtfinále nejproduktivnější obránce Prostějova a nejlépe střílející obránce celé WSM ligy Marek Drtina.

O týmu z hlavního města se rozpovídal i trenér Kamil Přecechtěl: „Slavia i v sezóně dokázala, že je velice kvalitním mužstvem. Pro mě měla poměrně dost náladových výsledků, kdy porazila Kladno i Budějovice a pak doma prohrála jednoduchý zápas. Jde o tým, který stabilně sice nepodává standardní výkony, ale je nesmírně zkušený. Určitě chce minimálně do baráže a my jsme si dali jediný úkol, hodně, hodně jim to znepříjemnit a pokud možno je tam ani nepustit.“

A jaká slova změní před klíčovou částí sezóny ze slávistické kabiny? „Budou to nesmírně těžká utkání. Potvrdilo se nám to i v zápasech, které jsme již s Prostějovem hráli. Musíme do toho jít úplně naplno a nemyslet na to, že se nám s nimi v základní části moc nedařilo,“ hodnotí Jestřáby Antonín Růžička. „Prostějov bude každopádně velmi nepříjemným soupeřem. Moravské týmy jako právě Prostějov mají velkou kvalitu a rozhodně to nebudou lehká utkání," přitakává i kouč Milan Razým.

Fanoušci Jestřábů chystají do Prahy velkou invazi, proto věříme, že každý opravdový slávista si najde v pondělí a v úterý cestu do Edenu, ze kterého společnými silami uděláme v play-off nedobytnou tvrz!

Autor Michal Borovan
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více