Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
28. února 2016

S brankáři o maskách (3): ROMAN MÁLEK

Po brankářském tandemu sešívaných nyní potěšíme i ty fanoušky, kteří rádi vzpomínají na významné slávistické milníky z uplynulé dekády. Při řadě z těchto úspěchů stál v brankovišti nynější trenér gólmanů Roman Málek. Mnoho fanoušků si jako první vybaví masku s typickou kaňkou i klasickou mřížkou namísto té, která je běžnější v hokejovém světě. Jak to tedy bylo s oním designem kaňky? Proč chytal Roman Málek s klasickou mřížkou? A jakou masku si vůbec trenér brankářů přinesl k rozhovoru? To se dozvíte v následujících řádcích.

Přinesl jste si dnes masku, se kterou jste chytal ve švédském MODO. Proč zrovna tuhle?
Protože dle mého názoru patří mezi ty hezčí. Já jich mám doma asi osm a tahle se mi líbí. Ještě jsem uvažoval nad tím, že bych přinesl masku z první sezony z Vítkovic, kde mám Gladiátora, ale tu mi zabavil syn, takže volba padla tady na tu.

Co je na této masce vyobrazeno?
Je to Darth Vader, temný rytíř ze Star Wars. Není to ani příliš vidět, ale to je účel. Vždycky jsem chtěl takové masky, abych já věděl, co mám na masce, ale pro ostatní aby to byla spíše záhada. Právě v rámci těchto kritérií si myslím, že se tato maska panu Korálovi velmi povedla. Chtěl jsem tam mít znak do černo-bíla a obecně takové záhadné tmavší barvy, což se opravdu povedlo.

Proč zrovna Darth Vader?
Jsem velký fanoušek hvězdných válek. Znám je snad nazpaměť (usmívá se). Mám ho rád prakticky od mládí.

Ukrytý Darth Vader na masce Romana Málka.

U koho jste si nechával dělat masky?
U pana Korála.

To asi všichni ne?
Většina. Mimo své první sezony tady na Slavii jsem si nechával dělat všechny masky u něj.

Mnoho fanoušků asi má v paměti tu vaši masku s kaňkou. Jak vás to napadlo?
Když jsem přišel do Slavie, měl jsem za úkol si vybrat masku od pana Říhy v REYi. Tam se mi líbila tato, protože byla červenobíla v barvách Slavie. To byla druhá maska, kterou jsem měl v áčku. Titul jsem ale vyhrál v úplně jiné masce. To byla taková s egyptskými motivy podle filmu Mumie. Tu mám také doma. Ale k té kaňce, nevím, nebyl to žádný na míru dělaný design. Prostě se mi líbila, tak jsem si jí vybral. Měl jsem ale ještě jednu, kterou jsem si už nechal vyrobit, protože se mi s tou první dařilo. Navíc jsem ještě měl u obou tu dětskou mřížku. Možná proto jsem na tyto staré masky dnes zanevřel.

A co vás přimělo k tomu změnit tu klasickou mřížku?
Já jsem byl zvyklý od mládí mít kýbl jako Frodo (Dominik Frodl, pozn. redakce), ale když mi Jan Benda tady na Slavii rozstřelil čelo, tak jsem si vzal tu klasickou masku a zůstal jsem u ní. Nikdy bych to už nevyměnil. Byl jsem zvyklý z té klasické helmy na ten košík, takže jsem se bál jej vyměnit. No a potom jsem přišel do Švédska, a kluci se mi smáli, takže jsem to vyměnil.

Gólman musí dobře vypadat

Byl velký rozdíl přejít z toho „kýblu“ na klasickou masku?
Rozdíl to je, ale člověk si zvykne. Pokud jí máte od startu sezony, tak není problém si navyknout.

A co se týče bezpečnosti?
Stoprocentně bezpečnější. Odraz toho puku je zcela jiný. U té masky se to hezky sveze, na rozdíl od té helmy, kde se to tak nějak rozplácne.

Když jste si nechával dělat masky, tak jste byl vy tím designérem, nebo měl někdo nápady za vás?
Nápad většinou pocházel od mých synů. Tedy když už byli větší. Na masku jsem si to však navrhl já sám. Poté jsem svůj nápad předal panu Korálovi. Ten načrtl nějaký návrh a já mu to buď schvaloval, nebo neschvaloval.

A obecně vzato vám záleželo, co máte na maskách?
Ano, pro mě to bylo důležité. Stalo se mi, že mi nějaká maska během sezony neseděla, a pak jsem se necítil jistě. Dle mého názoru musí gólman dobře vypadat, a když se sám sobě líbí, tak může dobře chytat.

„Gólman metrosexuál" I tak by se dal s trochou nadsázky nazvat Roman Málek.

Takže jste takový gólman metrosexuál?
(směje se) Máte v podstatě pravdu. Je důležité mít nějaký kvalitní design. Hraje to svou roli i proti soupeřům. Když ti střelci vidí nějakého gólmana, který vypadá dobře, je sladěný, řeknou si. „Hm, to bude těžké.“ Naopak když vidí nějakého panáka s hadrovými betony, hned jim stoupá sebevědomí.

Jedna tvrdá střela do hlavy a odnáší mě nohama napřed

Zmínil jste, že jste na masce měl již Dartha Vadera, motivy z Mumie i Gladiátora. Jste asi velký filmový fanda že?
Jo, to jsem. Kromě těchto postav jsem měl ještě Transformers nebo Scooby Doo. Líbilo se to mně i klukům. Takže když nám někdo utkvěl v hlavě, tak jsme to pak nějak vymysleli.

Roman Málek si oblíbil temné mřížky.

Co se týče ostatních brankářů. Máte nějakého svého designového favorita?
Líbil se mi Ilya Bryzgalov. Ten měl právě motivy Star Wars. A potom mám rád celkově tmavé mřížky a obecně masky tmavších odstínů. Bíle masky se mi nezdají. Oni tak divně opticky zvětšují tu masku a člověk v tom pak má takovou obrovskou hlavu. Takhle to mívají ruští brankáři. Prostě čisté bílá maska a nic víc.

A jak se obecně změnil váš styl v průběhu kariéry?
Obecně vzato jsem šel právě do tmavých barev. Ještě v Plzni jsem měl po vzoru ostatních kluků zlatou mřížku, která měla připomínat plzeňské pivo, avšak od té doby mám pouze tmavé.

Je to pro brankáře rozdíl, zda chytá se světlou či tmavou mřížkou?
Je to v podstatě úplně jedno. Na to si gólman rychle zvykne. Navíc kdyby někdo měl s tím problém, dá se ta mřížka nastříkat z vnější strany tmavě a z té vnitřní jí nechat světlou. Takhle to mám vlastně já na této z MODO. Nikdy mi to však nevadilo.

Kolikrát vám tak maska zachránila za kariéru život?
To se nedá spočítat, ale určitě mnohokrát. Myslím si, že jedna tvrdá střela do hlavy a odnáší mě nohama napřed.

Jak důležitá součást masky je pro vás nákrčník?
Já bych bez toho na led nevlezl. Stalo se mi jednou ještě na Slavii, že se mi chvíli před koncem rozbila maska a já dochytával právě bez toho nákrčníku. Pamatuji si, že jsem dostal chvíli před koncem gól, který bych normálně nedostal. Podvědomě jsem si chránil ten krk, a proto jsem pak lovil puk ze sítě.

Autor Viktor Maudr
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více