Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
29. března 2003

Pátý zápas sen o finále nevyplnil

Natěšený Eden čekal marně. Sparťané vyhráli 2:1 a v pátém utkání semifinálové série oddálili svůj možný konec v letošní sezóně. Opět platilo pravidlo prvního gólu, který však tentokrát padl už ve druhé třetině. Sparta se dostala dokonce do dvoubrankového vedení, jiskřičku naděje pro Slavii vykřesal v přesilovce v závěru druhé třetiny Marek Posmyk. Vyrovnat se už však nepodařilo, neprosadil se ani nejlepší slávistický kanonýr Michal Sup. “Zvítězit nad Spartou čtyřikrát za sebou by byl velký úspěch, nedá se nic dělat. Dnes jsme prohráli, u nich je už šmiknem,“ burcuje před šestým duelem v T-Mobile Aréně edenský útočník.

Po dvou vítězství na samostatné nájezdy v Holešovicích vedla Slavia 3:1 na zápasy a byla tak před nadcházejícím duelem krůček od finále. Fanoušci červenobílých barev se těšili na oslavy, hráči však rozhodně nečekali snadnou záležitost. “Série na čtyři vítězné zápasy je dlouhá, chtěli jsme to určitě udělat v co nejkratší době. My si věříme na každý zápas, ale buď to vyjde nebo ne,“ byly po utkání jedny z prvních slov Michala Supa. Psychická výhoda měla být na straně Slavie, sparťané měli nůž na krku – jedna porážka by pro ně ukončila sezónu. Nějakou nervozitu na nich ale slávisté nepozorovali. “Tak určitě ne, oni byli jakoby v pohodě, šli do zápasu uvolnění a prostě jak to vyjde. My jsme do toho šli naplno, ne snad křečovitě, ale chtěli jsme vyhrát a ukončit sérii,“ porovnával náladu v obou táborech obránce sešívaných Marek Posmyk. O posledním kroku se říká, že je nejtěžší. Slávisty to podle Posmyka nesvazovalo nebo se to alespoň snažili nepřipouštět. “Nemysleli jsme na to, že vedeme 3:1, šli jsme do toho prostě jakoby to bylo za stavu 0:0.“ Vývoj zápas asi dost ovlivnil začátek utkání. V polovině první třetiny měla Slavia přesilovku, kterou sehrála výborně. Po hříchu však ani jednou z mnoha dobrých příležitostí neskórovala, hráči nedokázali trefit ani poloprázdnou branku. “V první třetině bylo těch deset minut takových vlažných, ale potom jsme měli šance, kdyby alespoň jednu nebo dvě někdo z nich proměnil, tak bychom se uklidnili a vyvíjelo by se to úplně jinak,“ myslí si Marek Posmyk.

První gól hraje v sérii velkou roli, ve všech třech zápasech v Edenu se radovalo z vítězství mužstvo, které se dostalo do vedení. “Je to pro psychiku celého mužstva hodně důležité, když dá první gól, tak je ve výhodě. Musí se ale jít dál, protože stačí jedna chyba a je to vyrovnané,“ vysvětloval Marek Posmyk. V sobotu se jako první trefil sparťanský útočník Martin Špaňhel, hned za šest minut na něj navázal kolega Jiří Zelenka. Pro oba to byl první gól v playoff a oběma k nim pomohla nedůslednost slávistické obrany. Zůstali zcela osamocení před Romanem Málkem, Špaňhel měl dost času na namíření své střely stejně jako Zelenka na dorážku. “V playoff padají takové laciné góly a prakticky rozhodují zápasy,“ hodnotil branky v síti Slavie urostlý bek. Lakonicky se k inkasovaným gólům vyjádřil útočník Michal Sup. “To je prostě hokej, udělali jsme pár chyb, z toho inkasovali a utkání prohráli. Nevím co bych k tomu více dodal.“ Naděje svitla Slavii v závěru druhé třetiny. Ve 38. minutě se v přesilovce prosadil Marek Posmyk. “Chtěl jsem vystřelit technicky, viděl jsme tam odkryté místo pod vyrážečkou. Byla to ale hlavně nádherná přihrávka od Aleše Krátošky,“ popisoval svou třetí trefu v playoff muž ze zadních řad Slavie. Na obránce docela dobrý počin, zvláště když v základní části nedal Posmyk ani jeden gól. Nakonec to na vítězství nestačilo.

Třetí třetina se změnila ve hru na jednu branku, sparťané se jen občas snažili podnikat nebezpečné brejky. Z herní převahy však pro Slavii nic nevyplynulo, aktivita přinesla spíše jen střely z dálky. Své štěstí pokoušel nadále i střelecky namlsaný Marek Posmyk. “Několik šancí tam myslím bylo, já tam měl pár střel, které kdybych – i když to je vždycky kdyby – vystřelil nahoru, tak by to možná bylo jinak. Ale na to se nehraje.“ Slávisté dokázali ve třech domácích utkání v Edenu vstřelit Petru Břízovi jen pouhé tři branky, což dává průměr jednoho gólu na zápas. Čím si vysvětloval nelichotivou bilanci v sobotním zápase elitní útočník Slavie? “Co nám před bránou nejvíce chybělo? Asi že ve druhé polovině utkání se nám nedařily přesilovky.“ Slávisté sehráli v zápase jen jednu podařenou přesilovku – ve zmíněné polovině první třetiny, pak už byli mizerné. Pokus o obrat se tak nezdařil, z velké části také díky nevyužitým přesilovkám. Mrzela především ta z doby pět minut před koncem utkání. “Byly hodně špatné, měli jsme problémy vůbec se tam dostat. A čím to bylo? Asi takové oboustranné, z té naší se nám nedařilo a oni to hráli dobře před bránou, nepouštěli nás moc k Břízkovi. U nich v pásmu hodně drželi, takže se tam ke konci špatně hrálo. Za každou cenu dělali všechno proto, abychom se před tu bránu nedostali,“ nacházel “zakopaného psa“ ve slávistických přesilovkách Michal Sup. V zápase se navíc svěřenci trenéra Růžičky museli dvakrát bránit v oslabení o dva muže, vždy více než minutu. Úspěšně to zvládli, což mohlo týmu hodně pomoci. “Dostalo nás to nahoru, ale zase to ubralo dost sil, přecejenom se tam střídají ti samí hráči a potom už není tolik energie,“ tvrdil jeden ze specialistů na oslabení, Michal Sup. Závěr zvládli sparťané dobře takticky, nepřipustili svému soupeři ani pořádnou power-play. “Jeden závar tam byl, ten hráč to tam nevyhodil, tak jsem šel na led jako šestý hráč. Nepodařilo se nám z toho bohužel vystřelit,“ popisoval hektické chvíle z poslední minuty Michal Sup.

Před šestým zápasem by se teoreticky mohla psychická pohoda přestěhovat na sparťanskou stranu, forvard s osmičkou na drese z druhé domácí porážky v Edenu vědu nedělá. “Já si myslím, že dnešek pro další zápas nic neznamená. Půjdeme opět do něj s tím, že ho chceme vyhrát.“ Přesto stav 3:2 na zápas je jiný než když byl rozdíl dva vyhrané zápasy. Tlak bude na obě mužstva – pro Spartu se nic nemění, ta musí vyhrávat už pořád. Slávisté by se zase neradi dostali do rozhodujícího sedmého zápasu. “Tlak si nesmíme připouštět, o tom se v kabině ani nelze bavit. Psychická pohoda se nemění, hlavně musíme dávat nějaké góly z přesilovek. Protože jak je vidět, tak v playoff rozhodují,“ přemýšlí o dalším utkání na půdě Sparty Michal Sup. Co ještě se musí změnit, aby to dopadlo pro Slavii lépe? ”Dneska jsme nebyli tolik důrazní a ani přihrávky nebyly tolik přesné jako v předešlých zápasech,” myslí si Michal Sup. “Ty zápasy budou stejné, my budeme hrát ten náš hokej, tvrdě chodit do těla,“ plánuje Marek Posmyk. Fakt, že se série opět stěhuje do holešovické T-Mobile Arény, bere spíše jako pozitivum. “Je tam větší kluziště a myslím si, že se nám na Spartě letos dařilo.“ Třetí i čtvrté semifinále vyhrála Slavia až na samostatné nájezdy, bude se to snad opakovat i do třetice? “Lepší by bylo určitě porazit je v normálním čase,“ nepomýšlí raději už na další drama obránce vršovického celku. V “pražské“ semifinálové bitvě jde také o prestiž, oba nesmiřitelní rivalové chtějí určitě na konci stát na straně vítězů. Podle Michala Supa o to týmu ani tak nejde, v zápasech jde jen o jedno – je to boj o finále. “My to prožíváme jako playoff a že chceme postoupit dále.“ V pondělí se šestý duel série Slavie se Spartou začíná tradičně od 17:00.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více