Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
20. března 2016

Milan Razým před baráží: Hraje se o budoucnost, hraje se o všechno

Dva dny zaslouženého odpočinku a pak zase do boje. Trenér Milan Razým ustál očekávání a dovedl Slavii suverénními osmi vítězstvími v řadě do baráže o extraligu. Tam se ve dvanácti dalších zápasech rozhodne. „Extraligové týmy sice hrály celou sezónu na vyšší úrovni, ale když tam vyhrajete jedenáct zápasů, tak je otázka, jestli na to stačíte,“ říká před baráží. „My teď můžeme jenom získat.“

Mezi novináře dorazil Milan Razým s viditelnou úlevou - první krok za velkým cílem se mu pod velkým tlakem podařilo zvládnout. „Z postupu máme obrovskou radost, pro tohle ten hokej hrajeme. Věděli jsme, že do toho musíme dát úplně všechno, protože pro Budějovice to byla poslední šance,“ řekl šéf slávistické střídačky. Po konci zápasu si fanoušci Milana Razýma dokonce vyžádali na děkovačku, s úsměvem tedy vběhl na led, posadil se mezi hráče a vychutnával si zasloužené ovace.

„Na ledě se jiskřilo, výborná divácká kulisa to celé doplnila. Takhle by měl hokej vypadat,“ neskrýval nadšení.

Postupovou děkovačku si Milan Razým vychutnal na ledě společně s hráči

Jak velkou útěchu teď po průběhu sezóny cítíte?
Já bych řekl, že se o postupu během toho roku více mluvilo, než jak my jsme hráli. Vysoké cíle musíme v první řadě ukázat na ledě, ale naše výkony v základní části tomu až tolik neodpovídaly. Byla spoustu zápasů, kterými jsme se protrápili nebo je dokonce ztratili po vysokém vedení. Já ale myslím, že nakonec to bylo ku prospěchu věci, protože teprve krizové situace ukáží sílu týmu. Bylo dobře, že jsme si tím prošli v základní částí a v play off jsme předváděli jiný hokej.

V play off ani v baráži už ale před ničím uhnout nejde, že?
Teď už si ten cíl samozřejmě musíme stavět - cílem baráže je postup do extraligy. Ale mluvit o postupu, když začíná sezóna... máte před sebou 52 kol a není to jednoduché. My jsme skončili na čtvrtém místě a naše výkony nenasvědčovaly tomu, že bychom měli být nakonec tak úspěšní. Z tohoto pohledu jsme mile překvapení. Kluci si uvědomují tíhu situace a navíc se vždycky hraje lépe před plnými tribunami. Teď už není kam ustoupit, hráči si začali věřit a cítit sílu jeden v druhém.

Euforii chceme zažít ještě jednou

Ovládli jste obě série 4:0 na zápasy, kde byla vaše největší výhoda?
Vyhráli jsme osm zápasů v řadě, ale ne v každém jsme soupeře jednoznačně přehrávali. Máme obrovskou oporu v bráně - Saša chytá výborně - a to je základ. Máme taky čtyři vyrovnané lajny, což asi v těch sériích rozhodlo. Ať Prostějov nebo zdecimované Budějovice neměly tak široký kádr, kdežto my jsme mohli sílu rozložit do čtyř formací a v rozhodujících chvílích jsme měli více sil.

29. března
Začátek barážových zápasů

Jak hodně vám prospěje odpočinek, který vás teď čeká?
Kluci budou mít dva dny zasloužené volno, což byla taky jejich motivace, aby si odpočinuli. Je potřeba si ten čas užít a zregenerovat. I když síla týmu je velká, tak nemáme šest pětek jako například Třinec. Takže je dobré, že kluci si vyléčí drobné šrámy a odpočinou si také psychicky, protože i z toho pohledu byly zápasy hodně náročné. O tom pak svědčí i ta radost a euforie, když se vyhraje. Doufám, že když to kluci zažili teď po postupu do baráže, že si za tím půjdou znovu a užijí to ještě jednou.

Po čtvrtfinále hráči sice volno měli, ale vy jste hned začal studovat soupeře. Dáte si alespoň teď odpočinek?
Hrajeme až příští úterý, takže si dva dny volna taky dopřeju. Asi se budu zase dívat na hokej a nebudu o něm muset tolik přemýšlet. (směje se) Jenom dívat! Pojedu se taky podívat samozřejmě na chvíli domů. Týden před začátkem baráže pak začneme přípravu.Ta by se neměla moc lišit oproti té v play off. Z extraligy přijdou velice kvalitní soupeři a to samé platí i o Jihlavě nebo Ústí.

Můžeme jenom získat

Jak hodně těžký boj čekáte v baráži?
Začíná se znovu, je to dvanáct zápasů a všichni budou chtít urvat první dvě místa. Je to otevřené.

Máte za sebou spoustu sezón v extralize. Očekáváte v baráži jiný hokej?
Já bych neřekl, že extraligový hokej je tolik odlišný. Bude to spíš rozdílné kvůli tomu, že je to baráž. Tady se hraje o budoucnost klubu, hraje se o všechno. Extraligové týmy to určitě cítí a nakonec i Slavia si to prošla minulý rok. Za baráž se sice pohár nedává, ale jde o hrozně moc. My ale teď můžeme jenom získat.

Měl jste čas během play off sledovat i vývoj extraligy a případné soupeře do baráže?
Samozřejmě, díváme se na to. V play out jsou asi karty rozdané jasně. Možná že se pojedeme v neděli podívat i na rozhodující zápas Litvínova s Pardubicemi.

Extraligové týmy sice sestupují, ale zato odehrály 52 zápasů na vyšší úrovni. Jak budou silné?
Na vyšší úrovni sice hrály, ale když tam vyhrajete celkem jedenáct zápasů, takže vám to na psychice moc nepřidá. Kdybyste na tu úroveň stačili, tak těch zápasů vyhrajete mnohem více.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více