Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
26. března 2016

Tomáš Vildumetz – naděje Slavie ze staršího dorostu

Sedmnáctiletý Tomáš Vildumetz patří mezi nejšikovnější mladé naděje v sešívaných řadách, ve kterých ale působí zatím jen druhou sezónu. S hokejem totiž začínal v Karlových Varech, kde vydržel do svých patnácti let, než si ho všiml trenér slávistického staršího dorostu. Rok 2014 tak pro Vildumetze znamenal zatím největší změnu v kariéře, když dostal příležitost ukázat své kvality ve Slavii. A za dva roky toho předvedl opravdu hodně - letos byl dokonce nejproduktivnějším hráčem základní části dorostenecké extraligy.

Tomáš Vildumetz ještě v Karlových Varech, na fotce je třetí zprava v dolní řadě.

Dlouhodobou část NOEN extraligy staršího dorostu slávisté zakončili v tabulce pátí, pyšnit se ale mohli nejproduktivnějším hráčem. Tomáš Vildumetz posbíral ve čtyřiceti dvou zápasech pětasedmdesát bodů. „Ani nevím, v čem je tajemství úspěchu. Určitě je ale potřeba mít okolo sebe spoluhráče, se kterými si perfektně rozumíte,“ popisuje. Není divu, že si zahrál za národní tým do osmnácti let nebo si vyzkoušel i juniorskou extraligu.

Svoji hokejovou kariéru ale rychlý a šikovný mladík začal v Karlových Varech, kde se poprvé postavil na brusle už ve čtyřech letech. Nakonec na západě Čech vydržel jedenáct let, během poslední sezóny v Energii nechal za sebou všechny své spoluhráče v počtu nasbíraných kanadských bodů.

Životní změna

Není tak divu, že na sebe Vildumetz poutal pozornost trenérů mládeže napříč republikou. Ve Slavii zrovna byl nedostatek šikovných útočníků, a tak kromě jiných přišel i Vildumetz. „Na dlouhou dobu v Karlových Varech se nedá zapomenout, teď jsem ale ve Slavii a jsem spokojený, že můžu hrát na nejvyšší úrovni,“ říká hokejista, který na svém dresu nosí jedenáctku.

75
S tolika body vyhrál Vildumetz kanadské bodování dlouhodbé části extraligy, v playoff pak přidal ještě dalších osm bodů.

V pražském týmu okamžitě zapadl a hned ve své první sezóně se probojoval až do prvního útoku, díky čemuž byl s třiatřiceti body třetí nejproduktivnější mezi slávisty. Jediná sezóna stačila na to, aby Vildumetz ukázal, že pro Slavii bude hodně platný. Potvrdil to v sezóně, která skončila před několika dny, kdy slávisté nestačili ve čtvrtfinále na brněnskou Kometu.

Kromě skvělých statistik je Vildumetz pro tým platný i v dalších ohledech. Například početní výhody začínají téměř pokaždé u slávistické jedenáctky, která má za úkol dovést puk do útočného pásm a následně rozehrát přesilovkovou akci.

Díky tomu tráví Vildumetz na ledě hodně času, někdy je možná až příliš dlouho. „Občas mi spoluhráči nebo trenéři vyčítají, že si protahuju střídání. Když pak ale dám gól místo toho, abych odjel vystřídat, tak mě chválí, že jsem udělal dobře, když jsem zůstal na hrací ploše,“ vypráví.

Tomáš Vildumetz v reprezentačním dresu v Roudnici nad Labem, kde se odehrály oba přátelské zápasy.

Reprezentační premiéra

Pozvánku do reprezentace dostal Vildumetz až v roce 2015, kdy před startem extraligy starších dorostenců naskočil do dvou přátelských utkání. Připsal si jednu branku, přesto ho už trenéři znovu do reprezentace nevybrali. Nejdůležitější akce sezóny, kterou je bezpochyby mistrovství světa, ještě neproběhla. Naděje, že si Vildumetz prodlouží sezónu v dresu s českým státním znakem, tak stále žije.

Kromě reprezentačního debutu si Vildumetz připsal premiérový start i v juniorské extralize. Stihl odehrát čtyři duely, ve kterých vstřelil jeden gól a na další přihrál. „Rozdíl mezi starším dorostem a juniorkou je obrovský, přestože se to možná nezdá. V juniorce je na všechno mnohem méně času a člověk se musí rozhodovat mnohem rychleji,“ popisuje.

Foto: Facebook Tomáše Vildumetze.
Autor David Mencl
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více