Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
28. března 2016

Po roce s extraligovým soupeřem: Baráž startuje v Litvínově

V úterý to všechno začne. Slavia si po roce znovu zahraje baráž, tentokrát ale bude bojovat o postup mezi tuzemskou elitu v pozici úspěšného týmu z WSM Ligy. Měsíční soutěž Pražané načnou na venkovním ledě a rovnou na ledě úřadujícího mistra ELH, který ale zažívá pořádnou mistrovskou kocovinu. Verva do baráže spadla jako poslední ze všech celků – play out nabídlo drama až do posledního kola.

Dvanáct zápasů bez prohry, Slavia je na koni

Eden – velká síla Slavie. Baráž ovšem začnou Razýmovi svěřenci na venkovním ledě.

Sešívaní vstupují do prolínací soutěže posílení výhrami z WSM Ligy. Tu červenobílí zakončili na druhém místě. Play off sice prolétli bez jediné prohry, mistra ale po úspěchu Jihlavy v semifinále určilo umístění ze základní části.

Na co mohou sešívaní rovněž spoléhat, je jednoznačně brankář Hylák, jenž se v play off pořádně rozchytal. Vyřazovací boje zakončil s průměrem pod jeden gól na zápas. „Máme obrovskou oporu v bráně – Saša chytá výborně – a to je základ. Máme taky čtyři vyrovnané lajny, což asi v těch sériích rozhodlo,“ hledal trenér Razým po play off příčiny sešívaného úspěchu.

Knot, Kolařík, Růžička, Čermák, Vas a Andres. Šestice borců, která si baráž pamatuje z minulého roku. Právě poměrně čerstvá zkušenost s náročnou prolínací soutěží by červenobílým také měla hrát do karet. Všichni mají navíc velkou motivaci – po roce vrátit Slavii do extraligy.

Nejhorší obhájce titulu v historii

S mistrovskou kocovinou se setkal nejeden tým. Loni se začátkem ELH protrápil Zlín. Nakonec se ale ševci rozjeli a díky mocnému finiši prošli přímo do play off. V litvínovském podání je však vystřízlivění mnohem těžší, vše vyvrcholilo až sešupem do baráže.

Pavel Francouz v akci při rozhodujícím finále s Oceláři. Letos už ale šikovný brankář bojuje v Rusku, Vervě hodně chybí. (foto: hcocelari.cz)

„Před sezonou odešli tři klíčoví hráči a na tom mančaftu se to hodně podepsalo,“ říká o soupeři David Hruška. Francouz, Ručinský a Petružálek – právě toto trio letos Vervě moc chybí. Stejně tak Šlégr nebo gólman Horák. Branku severočeského mužstva tak hájí Petrásek společně s Janusem. Právě od Slováka, který do Litvínova přišel ze Slovanu Bratislava, se asi čekalo o něco více (v základní části měl průměr přes 2,5 branek na zápas).

Letošní sezona je tak pro Litvínovské pravým opakem té loňské – loni se na stadionu Ivana Hlinky a v jeho nejbližším okolí slavil zisk historicky prvního titulu v české extralize, letos jde Verva poprvé v historii do baráže.

Tím se Litvínovští stali nehorším obhájcem titulu v historii. Žádný jiný tým „nedokázal“ v jedné sezoně úspěšně bojovat o titul a hned v té následující bojovat o přežití v baráži.

Dvě sekundy rozhodly

Play out bylo nakonec napínavé až do posledního kola. Pardubice ale měly vše ve svých rukách. V posledním kole jim stačilo přehrát zdecimované Vary, které už měly baráž jistou. Chleba se tedy ve lámal v jiných zápasech.

Pardubice slaví na vlastním ledě proti Vervě vyrovnání v čase 59:58. Právě to play out rozhodlo – Verva byla jen dvě sekundy od vyhnutí se baráži. (foto: hcpce.cz)

V předposledním vzájemném utkání se Verva nad perníkáři ujala vedení necelou půl minutu před koncem základní hrací doby. Pardubice ale srovnaly dvě sekundy před sirénou a v nájezdech nakonec byly šťastnější. „Bylo to naše sekundové selhání, které by nás mohlo mrzet,“ říkal po zápase Jiří Šlégr. A taky že mrzelo, konečný rozdíl mezi Dynamem a Vervou v tabulce činil jediný bod!

To už je ale pro Litvínovské minulost, všichni už se plně soustředí na baráž. Právě Verva by ale měla pod největším tlakem. V baráži bude v platit za favorita. Nižší soutěž od doby samostatné české extraligy navíc na severu Čech ještě nikdy nehráli. Co mistři předvedou proti Slavii?

Vydejte se červenobílé borce podpořit a společně zahajme prolínací soutěž výhrou! Duel ve městě proslaveném chemickými závody začíná v 17.30.

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více