Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
19. dubna 2016

Slavia hraje o všechno, na Vysočině musí nutně bodovat

Sešívaní si v nedělním utkání na domácím ledě poradili s jihlavskou Duklou a z veledůležitého zápasu vydolovali dva body po výhře na nájezdy. Závěrečnou část baráže odstartují proti stejnému protivníkovi na jeho ledě. Aby udrželi reálnou šanci na postup do extraligy, musí houževnatou Jihlavu porazit. Předchozí výsledky Slavii hrají do karet, s Duklou totiž v baráži ještě neprohrála.

Baráž 10. kolo: HC Dukla Jihlava vs. HC Slavia Praha

Porovnání týmů
4. místo (7 bodů)
Pořadí v tabulce
3. Místo (12 bodů)
17:31
Skóre
25:26
Jan Kolář (3+4)
Nejproduktivnější hráč
Henri Tuominen (3+4)
Filip Seman (4 góly)
Nejlepší střelec
Milan Mikulík
Tomáš Jiránek (oba 4 góly)
Jan Kolář (4)
Nejlepší nahrávač
David Hruška (5)
Miha Štebih (0+4)
Nejproduktivnější obránce
Žiga Pavlin (2+1)
Jakub Škarek 91,13 %
Úspěšnost brankářů
Alexandr Hylák 92,34 %

5:0, 5:4 a 3:2. S takovými výsledky odcházeli slávisté z ledu po zápasech s Jihlavou. Na Duklu Razýmův celek zkrátka umí. Ve třech předchozích barážových duelech dokázal mužstvo z Vysočiny pokaždé porazit a ze vzájemných soubojů vytěžit sedm bodů.

Houževnatého soupeře sice červenobílí dvakrát přetlačili až po nájezdech, i tato vítězství však mají cenu zlata. Vždyť Dukla dokázala kromě Slavie obrat o body všechny účastníky baráže – nad Litvínovem ve 2. kole triumfovala 2:1 a stejným poměrem skolila v pátém díle postupových bojů i Karlovy Vary.

Vzájemná bilance favorizuje Slavii, soupeř ale umí zahrozit

Sešívaný soubor by se přesto měl mít před svěřenci trenéra Vlka na pozoru. V nedělním zápase v Edenu hosté dotáhli dvoubrankové manko a hrozili i z mnoha dalších nebezpečných akcí. Především díky skvěle chytajícímu Hylákovi a dobře provedenému nájezdu Henriho Tuominena zůstal důležitý bod navíc nakonec ve Vršovicích.

3+4
Slávistický Henri Tuominen a jihlavský Jan Kolář zaznamenali v barážových bojích stejný počet kanadských bodů. Oba si připsali tři přesné zásahy a čtyři asistence.

„Po prvních dvou třetinách jsme vedli 2:0, ale tradičně jsme měli špatný vstup do třetí třetiny a Jihlava srovnala v přesilovkách. Nájezdy jsou vabank, takže jsme byli rádi za výhru,” zhodnotil vítězství domácích asistent trenéra Jan Srdínko.

Jeho protějšek z jihlavské lavičky František Zeman označil za klíčové okamžiky střetnutí rovněž první a třetí dějství. „První dvě třetiny jsme nehráli to, co jsme si řekli před zápasem. Až poslední dvacetiminutovka byla podle našich představ a mohli jsme dát i více gólů,“ řekl o dvougólové propasti i smáznutí slušného náskoku ze strany svého týmu.

Slavii může před duelem na Horáckém zimním stadionu potrápit především vlastní psychika. Ztratit pohodlný náskok až v průběhu třetí třetiny se jim totiž v neděli povedlo již poněkolikáté. „Nevím, co je příčinou. Ztrácíme takhle důležité body a je to velká škoda. Mě osobně to hodně mrzí a myslím, že i celý tým je z toho zklamaný,“ přemýšlel nad důvodem útočník Zdeněk Bahenský. Zároveň ale dodal, že si z toho jeho tým nesmí dělat velkou hlavu a do Jihlavy odjet pro tři body.

Sešívaní borci se musí co nejvíc tlačit do branky, kde číhá mladý Škarek. Přestože už od slávistů inkasoval přes deset gólů, spoustou dobrých zákroků své mužstvo i podržel.

Aby dosáhli dobrého výsledku, musí se sešívaní snažit eliminovat soupeřova útočná esa, například kanonýra Filipa Semana nebo zkušeného Jana Koláře. Ti proti Slavii zaznamenali ve třech duelech po dvou bodech – Seman za dva góly a Kolář za stejný počet asistencí. Jihlavští hráči sice nevévodí průběžným statistikám, jejich sílu ale rozhodně nelze podcenit.

Jihlavu budou na druhé straně nejvíc strašit jména jako Milan Mikulík, Tomáš Jiránek a Henri Tuominen. Prvně jmenovaný Dukle nasázel dvě krásné branky, Mikulík se zase blýskl dvěma góly a nahrávkou. V útoku však Jihlavským nejvíc zatápěl finský snajpr Tuominen, jehož výkony mají proti protivníkovi z Vysočiny stoupající tendenci.

V úvodním vzájemné zápase zaznamenal jednu nahrávku, ve druhém vsítil necelou minutu před koncem základní hrací doby vyrovnávací trefu a položil základy výhry v nájezdech, poslední měření sil rozhodl proměněným nájezdem a navrch přidal asistenci na zásah Pavla Kolaříka.

Ofenzivní rychlík skromně uvedl, že při vítězném nájezdu pomohla dřívější rada od spoluhráčů. „Kluci mi po posledních nájezdech ve Varech řekli, abych zkusil něco nového do bekhendu. Říkali ale, že bych měl zakončovat bekhendem pod břevno, protože mám dlouhý dosah. Dal jsem na starší spoluhráče a zafungovalo to,“ popsal klíčový moment Tuominen.

Dukelský postup ve sférách teorie, Slavia se pokusí udržet naději

Na Vysočině se tak dá očekávat velice napínavé utkání, jež bude nejen soubojem agilních útočníků, ale také mládí a zkušenosti v brance mezi matadorem Hylákem a mladým talentovaným Škarkem. Obě mužstva navíc stále mají o co hrát.

Zatímco Dukla má ještě teoretickou šanci na postup do extraligy a udělá vše pro to, aby naději udržela co nejdéle a baráž dohrála se ctí, slávistické šance jsou v tomto směru daleko vyšší. Jihlavské ale musí porazit, aby jí postupová matematika znovu začala hrát více do karet.

„Rozhodně chceme vyhrát za tři body, což platí o všech zbylých barážových zápasech. Půjdeme do toho naplno, teď už si nemáme na co šetřit síly. Uděláme maximum pro to, abychom dohráli baráž vítězně,“ slibuje Bahenský.

Poslední vzájemné barážové střetnutí se v Jihlavě hraje od 17.30. Slávistům odhodlanost nechybí, a tak se bude rozhodně na co dívat.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více