Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
7. dubna 2003

Hejda nevěděl, co s pukem, a tak dal gól

Nedělní zápas měl několik hrdinů, výborně zahráli Beránek se Supem, dobře zachytal Málek. Nejvíce pozornosti ale na sebe strhli dva jiní hráči. Obránce Jan Hejda prožil jeden z nejlepších hokejových večerů kariéry. Nejprve vybídl k teči Supa, poté sám z brejku zvýšil vedení, ve druhé třetině namazal Sailerovi a nakonec asistoval i u čtvrtého gólu při power-play Pardubic. Podobně zazářil v úvodním zápase minulé sezóny s Pardubicemi, kdy dvěma góly rozhodl o výhře Slavie 3:2 v prodloužení. Petr Sailer v neděli prokázal vlohy kanonýra a připomněl, proč ho Vladimír Růžička v listopadu přivedl do Slavie: aby rozhodoval zápasy. V play-off se trefil poprvé - a hned vítězně. Sailer tak má od svého listopadového příchodu do Slavie unikátní bilanci. Doposud vstřelil sedm branek, z toho jedna zajistila remízu a čtyři další byly vítězné (dvě z nich v prodloužení).
V reportáži naleznete podrobné individuální statistiky a nákresy gólových akcí

V prvním sobotním utkání toho slávisté moc nepředvedli. "Byli jsme nerozkoukaní, stejně jako v prvním zápase semifinále se Spartou," přiznal Jan Hejda. "Asi nám to po té pauze vždy jeden zápas trvá, než se do toho dostaneme." S tím souhlasil i jeden z nejlepších hráčů víkendového dvojzápasu Petr Sailer: "Po tom volnu jsme byli trochu nervózní, svoji roli sehrálo i to, že to byl první finálový zápas, který sleduje hodně diváků." V sobotním zápase hráli domácí výborně dozadu, slávisté se proti soustředěné defenzivě nedokázali prosadit. "Do druhého zápasu jsme dostali pokyn víc střílet, dojíždět před branku a snažit se tam dorážet, protože v sobotu Adam Svoboda nevypadal moc jistě," přiblížil taktiku pro druhý zápas Hejda. "Dnes jsme mnohem víc bojovali, makali jsme naplno, hráli jsme aktivně. Byli jsme už rozehranější. Důležité bylo, že jsme začali hrát svoji hru, nikoli to, co nám dovolí soupeř."

Na sporný moment ze sobotního zápasu, kdy rozhodčí nejprve uznali a pak po přestávce odvolali Beránkův gól, už v neděli slávisté nemysleli. "Trauma jsme z toho určitě neměli. Byla to škoda, ale když jsme viděli posunutou branku, věděli jsme, že gól platit neměl. Spíš nás překvapilo, že rozhodčí jednou branku uznal a pak ji zase odvolal. Hodili jsme to za hlavu, řekli jsme si, že jeden zápas jsme prohráli a v neděli se hraje druhý. Teď třeba můžeme zase tři zápasy vyhrát, jako v semifinále," přiblížil předzápasovou atmosféru v kabině Petr Sailer.

První gól večera na sebe nenechal dlouho čekat. Vše začalo u Šaffera, který ze středního pásma po mantinelu nahodil za Svobodovu branku. Puk dojel Sup, z první ho poslal dál po mantinelu až k Hejdovi a přesunul se do mlýnice před branku. Hejda puk nastřelil, ten se otřel o pardubického hráče a následně mu upravil směr hokejkou Michal Sup. "Na modré není moc času něco vymýšlet. Snažil jsem se puk poslat po ledě, aby se dal tečovat. Dvakrát se to odrazilo a se štěstím to tam spadlo," popsal první gólový moment zápasu muž večera Jan Hejda. Dvojice Hejda - Sup tak dala vzpomenout na podobnou situaci z druhého semifinálového duelu se Spartou, kdy Sup zády k brance tečí Hejdovy střely také otevřel skóre zápasu.

Druhý parádní okamžik v podání Jana Hejdy přišel o čtyři minuty později, v době, kdy Jaroš s Novotným pykali za vzájemnou potyčku. "Ujeli jsme s Antošem dva na jednoho, Milan to udělal výborně, přihrál mi to hned za modrou čárou. Říká se - když nevíš, co s pukem, dej gól. Tak jsem to tam Adamovi poslal a spadlo to tam. On asi čekal spíš nahrávku zpět na Antoše..."

První třetina tak vyšla slávistům nad očekávání dobře - svého soupeře přebruslili, přestříleli a za odměnu šli do kabin s dvougólovým náskokem. V úvodu druhé třetiny dokázali domácí snížit, o kontaktní gól se postarali dva dvacetiletí Petrové. Průcha sebral u levého mantinelu puk, zatáhl jej podél modré čáry do středu a zadovkou dokázal parádně uvolnil najíždějícího Koukala. Ten vyslal na Málka jedovatou střelu, puk se otřel o levou tyčku a bylo to 1:2. "Petr to tam objížděl, puk se najednou dostal ke mě a já to jen hodil na bránu. Přede mnou tam projížděl jeden obránce, takže jsem ani pořádně neviděl, kam to letí," skromně vylíčil gólový moment centr pardubické "juniorské" řady.

Pardubáci měli brzy po Koukalově gólu šanci vyrovnat. Duda při souboji s pardubickým bekem podrazil brankáře Svobodu a byl potrestán. Přesilovka domácích ale trvala pouze půl minuty, za hru vysokou holí následoval Dudu Kudrna. Hra čtyři na čtyři na velkém pardubickém hřišti slávistům vyhovovala. Tuto herní situaci využili ke vstřelení gólu už v první třetině, ve druhé udeřili znovu. Vše začal Petr Kadlec, který z obranného pásma přihrál doleva na červenou Hejdovi. Ten pak v praxi uplatnil předem dohodnutou spolupráci s Petrem Sailerem a výsledkem byl gól na 1:3. Od Koukalova snížení uplynulo 98 sekund. "S Honzou jsme domluvení, že když se hraje čtyři na čtyři, najíždím si z postu obránce, aby mi to mohl dát do plné jízdy," přiznal po zápase střelec zlomového gólu. "Na velkém hřišti je při hře ve čtyřech hodně místa a obránci pak mají dost těžkou pozici, pokud brání modrou čáru tak, jako Pardubice." Sailer se vřítil s pukem na hokejce do útočného pásma, kde proti němu vyrazil obránce Duben. Toho slávistický technik elegantně objel a zamířil si to rovnou na Svobodu. "Už jak jsem šel přes beka, přemýšlel jsem, jak budu zakončovat. Adam někdy chodí moc brzy dolů, odkryje tím horní prostor branky, takže jsem se to snažil trefit to pod víko." Svůj záměr Sailer provedl naprosto neomylně a slávisté se opět utrhli na rozdíl dvou branek.

Pardubáci se ale nevzdávali a snažili se o další kontaktní gól. Toho se dočkali ve 33. minutě, když Průcha od mantinelu našel Kudrnu, který prostřelil Málka. To bylo při přesilovce za hrubý faul Marka Posmyka, který dostal trest 2+2 minuty. Domácí stihli snížit ještě během prvních dvou minut, Posmyk tak na trestné lavici po gólu zůstal. Po chvíli mu na trestné lavici přibyl společník - Petr Sailer, který nešetrně za Málkovou brankou zasáhl Koukala. "Na trestné mi bylo pěkně horko, ten čas se hrozně vlekl. Kluci na ledě to naštěstí ubránili. Letos se nám v play off zatím v oslabení velmi daří," svěřil se Sailer. Jedním z těch, kteří se na ubránění minutu a půl dlouhého dvojnásobného oslabení podíleli, byl i Michal Sup: "To oslabení se nám podařilo, stálo nás ale hodně sil. Takovýchto zbytečných oslabení bychom se měli příště vyvarovat." Tato ubráněná přesilovka byla jedním ze zlomových momentů zápasu. "V play-off by se měly přesilovky proměňovat, zvlášť ty v pěti proti třem. To je obrovská možnost ke skórování, v ní se prostě musí rozhodnout. Když někdo nepromění takhle dlouhou dvojnásobnou přesilovku, tak si snad ani nezaslouží vyhrát," přidal svůj názor Jan Hejda.

Ve třetí třetině už slávisté hráli víc zezadu a soustředili se především na to, aby neinkasovali potřetí. To se jim nakonec podařilo, navíc v poslední minutě ani nedali domácím prostor k tlaku při power-play. Beránek, nejlepší hráč zápasu na buly, získal puk na Janeckém, pro kterého to bylo jediné prohrané vhazování v zápase, a Hejda u zadního mantinelu posunul na Supa, který měl v rohu dost času se rozhlédnout. Od Málka vystartoval do středního pásma Hruška, Sup mu poslal přesnou přihrávku mezi dvěma soupeři a pro hráče se dvěma čtyřkami na zádech už nebylo problémem vsítit čtvrtý a poslední gól Slavie. Jak po zápase přiznal čtyřbodový muž večera Jan Hejda, šlo o signál: "Máme to tak naučené, ale není to speciální akce pro konec zápasu. Chtěli bychom, aby nám to takhle vycházelo i během utkání."

Spokojen byl po zápase i Roman Málek, základní kámen úspěchu: "Proti prvnímu zápasu jsme hráli mnohem aktivněji, hodně jsme stříleli, dostali jsme se do více šancí. A hlavně jsme je dokázali proměnit." Málek dostává po několika smolných momentech ze semifinále nešťastné góly i ve finále. V prvním zápase před ním vystřelený puk tečoval jeho vlastní obránce, ve druhém mu při obou gólech jeho vlastní beci stínili. "Ani jednu gólovou střelu jsem ale neviděl," svěřil se po zápase. "Dnes bylo důležité, že jsme ve druhé třetině při dvojnásobném oslabení neinkasovali a pak už jsme to dohráli bez gólu. O druhé přestávce jsem už věřil, že to dotáhneme k vítězství."

Hodnocení zápasu uzavřel Petr Sailer. "V sobotu jsme málo stříleli, když už ale na Adama něco prošlo, puky mu vypadávaly. Zdálo se, že byl nervózní. Dnes jsme do toho šli s tím, že musíme hodně střílet ze všech možných pozic." Po dvou zápasech je tedy stav série 1:1, pozornost se ve středu přesune do Prahy na úzký edenský led. Tam by měla Slavia hrát svoji typickou hru plnou fyzických soubojů. Petr Sailer v malém hřišti žádnou výhodu nespatřuje. "Ve finále pro nikoho není výhodou, jestli se hraje na úzkém nebo širokém kluzišti. Pardubice mají výborné mužstvo, kterému je jedno, na jakém hřišti hraje," řekl na závěr sedmadvacetiletý specialista na vítězné góly.

Autor Radek Vokál
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více