Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
2. května 2016

János Vas bude reprezentovat Maďarsko na mistrovství světa!

I hokejisté Slavie budou mít své zastoupení na nadcházejícím mistrovství světa. Kromě odchovance Dominika Furcha, který se stále pere o post jedničky v českém národním týmu, zavítá na vrchol hokejové sezony také současná opora sešívaných, maďarský forvard János Vas. Tomu se dostane cti reprezentovat svou zemi v elitní skupině světového šampionátu podruhé ve své kariéře.

V pátek vypukne vrchol sezony, na kterém se představí řada kvalitních hokejistů z celého světa. U mnoha obrazovek bude při pohledu na rozpis zápasů zjevný údiv. "Oni tam hrají Maďaři?". Věta, kterou pravděpodobně uslyšíte z úst příležitostných hokejových fanoušků. Ano, Maďaři se na šampionátu opravdu objeví a rozhodně nechtějí být jen do počtu.

Fanoušci nás chtějí vidět bojovat

Proč by také měli? Vždyť během loňského mistrovství světa nižší divize předvedli heroický výkon a v posledním utkání si proti domácímu Polsku zajistili vysněný postup mezi elitu. Houževnatost a bojovnost na obou stranách kluziště. Těmito schopnostmi se prezentuje nejenom samotný János Vas, ale i zbytek jeho maďarských spoluhráčů.

Vas si zahraje se svým bratrem Mártonem v elitní skupine Mistrovství světa podruhé v kariéře.

Ti také mají za co bojovat. Minulý rok jim diváci v Polsku vytvořili zcela domácí prostředí, které na první pohled klamalo o tom, kde se šampionát vlastně odehrává. „Fanoušci nás milují a všude za námi jezdí. Byli dokonce i v Jižní Koreji. Fandí nám celých 60 minut a klidně i víc. Nevadí jim, když prohráváme, ale chtějí nás vidět bojovat,“ řekl kdysi Janos Vas na adresu fanoušků země proslavené svým jídlem, lázněmi a jezerem Balaton.

Sešívaný centr bude patřit mezi důležité prvky maďarského výběru. Vždyť ve svých dvaatřiceti letech bude třetím nejstarším hráčem v kabině. Jeho zkušenosti a cit pro defenzivní činnost budou pro trenéra Riche Chernomaze jistě důležitým aspektem. Pro Vase bude toto mistrovství světa již dvanácté v kariéře. Podruhé se pak představí mezi absolutní elitou.

51.
Přesně k tolika zápasům nastoupil János Vas na nejrůznějších mistrovství světa.

Maďarský národní výběr bude jistě spoléhat i na Jánosova bratra Mártona, který by měl ve svých šestatřiceti letech vézt „Magyars“ jakožto kapitán. „Je to skvělé. On je kapitán a já jeho asistent. Je senzační hrát se svým bratrem na ledě a sdílet stejnou kabinu,“ pochvaloval si János možnost hrát v jednom družstvu se svým bratrem.

Na koho budou Maďaři kromě bratrského dua Vasových sázet? Základním stavebním kamenem úspěšného týmu musí být brankáři. Zoltán Hetényi a Miklós Rajna tvoří čtvrtým rokem stabilní dvojici, na kterou se může mančaft spolehnout. V útoku pak nalezneme zajímavá jména, jako například pomaďarštěné Kanaďany Franka Banhama a Andrewa Sarauera. Banham je v jednačtyřiceti letech skutečným veteránem. Přesto je pro Maďary velmi důležitý. Ne nadarmo také odehrál 32 zápasů v nejslavnější lize světa.

V sobotu vyzvou k souboji Slováky

Z vlastních luhů a hájů by se pak mělo vyzdvihnout jméno Istvána Sofrone, jenž během uplynulé sezony působil v německé a rakouské lize. Vas a spol. budou bojovat převážně o záchranu a jejich úhlavními soupeři budou v petrohradské skupině Němci, Francouzi a Bělorusové. Maďaři se ale také mohou těšit na očekávaný a vypjatý souboj se Slovenskem. Před sedmi lety zvítězili Slováci těsně 4:3, což početná skupina maďarských příznivců nezvládla a po celou dobu slovenské hymny pokřikovala „Ria Ria Hungária“.

Jak si povede János Vas i Dominik Furch budete moci sledovat od šestého května, kdy Češi zahájí šampionát proti Rusům. Maďaři pak vyzvou k souboji Slováky o den později.

Autor Viktor Maudr
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více