Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
27. května 2016

"Nej" zápasy slávistické historie – Nejvyšší gólové nadílky

V novém seriálu bychom vám rádi přiblížili zápasy, které zaujímají ve slávistické historii zvláštní místo, a to z různých hledisek. V prvním vydání se zaměříme na utkání, ve kterých sešívaní borci vyprovodili své soupeře s pořádným balíčkem gólového přídělu. Slavia se pětkrát dostala na metu devíti branek, ale desítku soupeři nevstřelila nikdy.

Sezóna 1996/1997, 40. kolo, 31. 1. 1997
HC Litvínov – HC Slavia Praha 2:9

Každý čekal, že po svém návratu z NHL se přidá k Litvínovu. Vladimír Ružička se však rozhodl pro Slavii a právě Litvínovu nadělil v památném zápase hattrick. (Zdroj: idnes.cz)

Pro Slavii znamenaly roky 1996 a 1997 třetí sezónu mezi ligovou elitou. V obou předchozích ročnících postoupili Pražané do play-off, a pochopitelně si tak na vyřazovací část brousili zuby i v tomto ročníku. To se nakonec také povedlo, avšak Slavia narazila na pozdějšího mistra ze Vsetína a se soutěží se loučila již ve čtvrtfinále.

Sešívaní do posledních kol bojovali o postup do play-off. Ke konci ledna však dostalo slávistické sebevědomí pořádnou pecku, když Pražané prohráli na ledě Vsetína hrůzným rozdílem 1:11. Ale hned dvě kola na to si řádně spravili chuť.

V posledním lednovém dni nastoupili k utkání na ledě Litvínova a první třetina byla jako z říše snů. V rozmezí od 3. do 15. minuty nastříleli sešívaní soupeři šest branek! Minutu před koncem úvodní části mírnil domácí hrůzu mladíček a budoucí slávista Tomáš Vlasák. Ve zbývajících minutách zápasů padly další čtyři branky, tři z nich do sítě domácího celku. Na ukazateli skóre svítil po finálním hvizdu sudího stav 2:9. Hattrickem se blýskl Vladimír Růžička, který ke třem brankám přidal ještě dvě asistence.


Sezóna 2000/2001, 16. Kolo, 22. 10. 2000
HC Slavia Praha – Havířovská hokejová společnost 9:2

Týmu z Edenu se v této sezóně směrem dopředu celkově velmi dařilo. S konečným stavem 151 nastřílených branek měli po základní části sešívaní druhý nejlepší útok z týmů, které postoupili do play-off. Slavia narazila ve čtvrtfinále na druhé Znojmo, které porazila 4:3 na zápasy. Ale osudným se opět stal Vsetín, který do finále Slavii nepustil.

V šestnáctém kole přijel do Edenu celek Havířova, který zahájil sezónu velmi dobře, ale s nástupem října přišel herní a výsledkový pokles, který vygradoval právě ve vršovickém svatostánku sešívaných. Po úvodních brankách Alinče a Hübla se v přesilovce 5 na 3 prosadil i Kadlec a třetinu zakončil gól Krsteva. Po Čermákově trefě v druhé třetině začala kanonáda Radka Matějovského, která skončila završením hattricku v 53. minutě. Do konce zápasu se trefil ještě Alinč a také hostující Melicherík, a Havířov tak nakonec odjížděl na Moravu s náloží 9:2.

Sezóna 2002/2003, 15. Kolo, 22. 10. 2002
HC Bílí Tygři Liberec – HC Slavia Praha 0:9

Sezóna v letech 2002/2003 znamená veliký historický milník ve slávistické historii. Jak jistě většina z vás dobře ví, tak sešívaní v ní získali svůj první mistrovský titul. O tom rozhodlo sedmé utkání na ledě Pardubic, ale o tom až někdy příště.

Už základní část byla pro Slavii jedna velká jízda. Pražané v ní prohráli jen 13 zápasů z 52 (tehdy ještě zápasy mohly skončit remízou – pozn. redakce), i tak ale tahle úctyhodná bilance znamenala po základní části „jen“ druhé místo. První Pardubice sice měly shodně 13 proher, ale zároveň více výher v základní hrací době.

Prní zápas Radka Dudy ve slávistickém dresu přinesl známému bouřlivákovi 4 body (2+2) (Zdroj: Bořivoj Černý, MF Dnes)

Výhry o čtyři a více gólu byly takřka na denním pořádku, ale zápas z konce října byl přeci jen ještě o stupínek výše. Slavia jela na led Liberce a už od začátku ukazovala, kam zápas povede. Během první třetiny postupně skórovali Šaffer, Štraub, Hruška a Duda. Již po góle Hrušky střídali domácí brankáře. Příliš to ale nepomohlo. Další čtyři góly přidali slávisté i v druhé třetině a domácí byli na ručník. Možná i proto se Pražané v poslední třetině slitovali a konečným devátým úderem uzavřel skóre Štraub. V prvním zápase v červenobílem dresu se parádně předvedl Radek Duda, který nasbíral čtyři body za dva góly a dvě asistence.

„Po první třetině jsme vedli 4:0 už jsme do konce utkání v podstatě kontrolovali hru. Ani v minulých zápasech jsme herně nevypadali špatně, ale nevycházela nám koncovka, což se nám dnes podařilo zlomit. Pokud jde o hráče Dudu a Krátošku, kteří za nás dnes hráli poprvé, byl jejich výkon výborný, stejně jako celého mužstva. Jsme spokojeni s tím, jak Duda zapadl do první útočné řady, která vypadala velmi kompaktně a ačkoliv spolu hrála poprvé, předváděla kvalitní kombinační hru," hodnotil utkání trenér Jiří Kalous.

Sezóna 2013/2014, 51. Kolo, 4. 3. 2014
HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 9:3

Ročník 2013/2014 nebyl pro slávistickou ofenzívu kdovíjak podařený, se vstřelenými 134 góly patřila do horšího průměru. Což nakonec odpovídalo i konečnému postavení v tabulce. Vydařený finiš zajistil Slavii desáté místo a postup do předkola play-off. Série proti Pardubicím se protáhla na pět zápasů, avšak šťastnější byly nakonec Pardubice, které postoupily díky výhře 6:4 v rozhodujícím utkání.

Klhůfek s J. Doležalem dokázali oba skórovat hned třikrát

Slavia nakonec postoupila do předkola díky výhře na nájezdy v posledním kole, kdy se utkala v přímém utkání o postup s Litvínovem. Do tohoto klání vstupovali domácí vydatně posíleni předchozím zápasem, ve kterém v O2 aréně roznesli na kopytech Energii.

Rozhodující byla pasáž úvodní třetiny mezi 11. a 14. minutou, během které nastříleli sešívaní čtyři branky (2x Klhůfek, Holub, Langhammer). Na začátku prostřední části zkompletoval hattrick Tomáš Klhůfek a štafetu po něm okamžitě přebral Jiří Doležal, který se do konce zápasu rovněž trefil třikrát. K této dvojici se připojil ještě jednou Langhammer. Energetici sice dokázali třikrát překonat Adama Svobodu, ale to byla jen velmi slabá náplast na devět inkasovaných branek.

Autor Michal Borovan
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více