Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
7. června 2016

Připravoval Kočího nebo Vraného. Teď Jenšík dává do těla slávistům

Slávisty připravuje na novou sezonu Ladislav Jenšík, coby kondiční trenér a reprezentant České republiky v americkém fotbalu. Pod jeho vedením se v minulosti připravovali hokejisté David Kočí a Filip Chlapík, nebo házenkář Václav Vraný. Kdo ho do Edenu přivedl a na co se v trénincích aktuálně zaměřuje? „Oslovil mě Luděk Bukač a domluvili jsme se na spolupráci. Aktuálně se zaměřujeme na explozivitu a celkovou sílu,“ říká v rozhovoru Jenšík.

Jaký je program letní přípravy?
Program jsem stavěl já, po dohodě s Luďkem Bukačem, oba dva jsme s tím souhlasili. Jedeme ve smyslu, co se teď trénuje v Americe nebo v Kanadě, takže explozivita, celková síla. Člověk by měl v přípravě do sebe dostat energii, kterou pak vypustí v herním období.

V minulosti byl trend dvoufázových tréninků, v současnosti se trénuje spíš jednou denně. V čem je to pro hokejisty lepší?
Lepší je to v tom, že hráč se nepřetěžuje. Někdy se tréninky zdály až zbytečné, čas se zaplňoval výklusem. Teď je to spíš na přesnost, aby se do toho dávalo sto procent, takže není potřeba trávit šest hodin na zimáku.

Ladislav Jenšík žije střídavě v Praze a Drážďanech, kde hraje americký fotbal za místní tým Dresden Monarchs.

Jaký je váš názor na zapojení kol do přípravy?
Nemyslím si, že kola v přípravě jsou dobrá, protože pohyb není cyklický. Lepší, než jízda na kole, je třeba běhání, ale záleží na tom, aby to bylo spíš do té explozivity, takže člunkové běhy a sprinty. U kola hráč zapojuje přední stranu stehen, takže to pak ztrácí význam.

V čem je specifická příprava s hokejisty?
Hokejisté už jsou hotoví profesionální sportovci, takže už jim nemusíte nic vysvětlovat. Mají za sebou dlouhou historii cvičení, občas jim opravíte nějaké chyby, ale už od nich můžete čekat větší výkony než u normální populace.

Jak moc důležité je dodržovat správnou stravu?
To jde ruku v ruce, jakmile správně nejíte nebo nedoplňujete hodnoty pro tělo, tak nemá z čeho brát a ztrácí to význam.

Jak jsou na tom hráči s povědomím o správné sportovní výživě?
Je to od průměrných až do uspokojivých hodnot. Není to úplně perfektní, na druhou stranu je tam pořád co zlepšovat. Není to ale tak hrozné, jako už jsem třeba viděl jinde.

Má každý hráč svůj individuální jídelníček nebo jim necháváte při výběru volnou ruku?
Kluci si většinou nechávali dělat jídelníčky někde jinde, takže jim nechávám volnou ruku, ale snažím se být nápomocný. Pokud by chtěl někdo něco upravit nebo se zeptat, rád mu s tím pomůžu, protože je to hodně důležité.

Jak se liší kondiční trénink hráčů během sezony oproti tréninku v předsezonní přípravě?
Před sezonou se do hráčů snažím dostat i nějakou kvantitu. Ne takovou, jakou dělali třeba roky zpátky, ale určitě by tam měla být objemová složka. V sezoně pak už do objemu započítáváte i zápasy, takže co se týká posilování a běhání, tak toho není tolik a spíše se procentuálně ubírá.

Jenšík v minulosti vyhrál s týmem Berlin Adler ligu mistrů Eurobowl a německou nejvyšší soutěž GFL. Ceněný German bowl hrál třikrát. Nyní se snaží co nejvíce uplatnit v českém národním týmu.

Máte k hokeji, kromě toho pracovního, i jiný vztah?
Mám pár rodinných známých, kteří se pohybovali v NHL. Vyrůstal jsem vedle nich, takže se dá říct, že byli mým vzorem, když jsem dělal svoji sportovní kariéru a šel jsem si za svým cílem. Moje sportovní kariéra šla do postranní a teď je to spíš pracovní kariéra.

Sledoval jste v minulosti Slavii?
Sledoval jsem Slavii. Jsem z Prahy, takže pražské kluby sleduji.

Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti s kondičním trénováním?
Kondičnímu trénování se věnuji od nějakých sedmnácti let, kdy jsem se připravoval sám. Samozřejmě tam byla spousta chyb, ale postupem času to bylo lepší. Až vlastně po pár letech jsem se dopracoval k nějakému obrazu, jak by to mělo vypadat a díky své přípravě jsem se dostal mezi elitu hráčů amerického fotbalu. Proto tomu teď rozumím a můžu připravovat i jiné sportovce.

Kteří hráči se pod vámi v minulosti připravovali?
Byl to třeba David Kočí, bývalý hráč NHL. Vašek Vraný, bývalý vrcholový házenkář. Pak další hráči, kteří ještě nedosáhli vrcholu sportovní kariéry, ale připravují se na ní, jako třeba Filip Chlapík.

Mimo trénování hrajete americký fotbal, dají se z toho použít nějaké prvky?
Příprava je dost podobná. U nás je běhání ještě větší složka a při posilování je kladen velký důraz na horní část těla. V hokeji není na horní část těla kladen takový důraz, ale časy odpočinků a dalších věcí jsou podobné. Fotbalisté dávají do každé akce sto procent, stejně jako by měli hokejisté při každém střídání na ledě.

Jak vás hráči berou jako hráče amerického fotbalu? Máte v kabině díky tomu větší respekt?
Nejsem si úplně jistý, jestli mám respekt kvůli fotbalu nebo kvůli tomu, že se s nimi do toho snažím jít naplno. Ale samozřejmě se na to ptají. Zajímá je, jak hraju, kdy máme zápas a mají zájem se přijít podívat, takže si myslím, že obě strany se respektujeme.

Jak obtížné je časově skloubit kondiční trénování s profesionálním sportem?
Dá se to stíhat. Fotbalové tréninky máme po večerech a zápasy o víkendech. Nicméně tahle sezona je taková prapodivná, protože máme dva zápasy ve dvou dnech, což nehraje žádný jiný tým na světě. A ten týden, kdy jsem tady jako kondiční trenér, tak jsem dost rozbitý, ale skloubit se to dá.

Foto: www.dansaulich.com, www.dresden-monarchs.de, www.u-a.cz

Autor Petr Horčička
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více