Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
9. června 2016

Mladší dorost v přípravě: Nový trenér a turnaj v Číně

Nejen u juniorské kategorie došlo po loňské sezóně na změnu realizačního týmu. Mladší dorostenci se dočkali nového šéfa střídačky. Tým povede od nové sezóny bývalý hlavní trenér slávistické osmé třídy David Kuna. U týmu nahradil kouče Jiřího Doležala, jenž odešel trénovat hokejisty prvoligového Mostu. A jak se zatím novému trenérovi mladších dorostenců jeho role pozdává? Přečtěte si rozhovor.

V minulé sezóně jste trénoval osmou třídu, teď jste se stal hlavním trenérem mladšího dorostu. Jak vás potěšila nabídka na trénování vyšší kategorie?
Každá taková nabídka potěší, nebudu lhát, že ne. Ale musím se přiznat, že jsem s ničím podobným nepočítal. Trenéři už byli pomalu všichni určení, takže jsem s touhle alternativou vůbec nekalkuloval. Ze dne na den jsem se potom musel rozhodnout a rozhodl jsem se tak, že se tak velká příležitost neodmítá. Potěšilo mě to a beru to jako velkou výzvu.

David Kuna vedl v loňské sezóně slávistickou osmou třídu

V týmu mladšího dorostu pro nadcházející sezónu povedete také poměrně dost hráčů, které jste loni trénoval v osmé třídě, takže je už znáte. Byl to jeden z důvodů, proč jste nabídku přijal?
Nemyslím si, že by to byl nějaký zásadní důvod. Na druhou stranu to asi byla jedna z věcí, která rozhodla, že mě vedení oslovilo. Ročníky 2002 a 2001 znám velice dobře. Vedení určitě chtělo zachovat v týmu kontinuitu a trenérskou znalost prostředí a hráčů. Proto jsme nejspíš dostali mladší dorost na starost s panem Novákem, se kterým se taky velmi dobře znám. Tohle všechno mě vedlo k tomu, že jsem na nabídku vedení kývl.

Jaké jsou největší rozdíly mezi osmou třídou a mladším dorostem?
Především je rozdíl v tom, že trénují dva ročníky dohromady. V osmé třídě jsme sice taky měli pár mladších hráčů, ale u mladšího dorostu je to markantnější. Rozdíl je taky ve vedení tréninku. Kluci začínají přecházet do tréninku síly, na které chceme zapracovat, a jsou tam i další prvky. Pro hráče je přechod do mladšího dorostu poměrně velká změna. Musí si zvyknout na větší množství tréninků v týdnu a začíná se s nimi taky pracovat individuálněji, protože jsou mezi nimi poměrně velké fyzické rozdíly. Změna je to i pro trenéra, ale věřím, že si na to já i hráči rychle zvykneme.

2+5
2 ranní a 5 odpoledních tréninků týdně absolvují mladší dorostenci v rámci suché přípravy

Jak se vám zatím tým pozdává?
Jsem u mužstva něco málo přes týden. S panem kolegou Novákem jsem se domluvil, že první týden povede tréninky on podle toho, co měli nastaveno minulou sezónu s panem Doležalem, a já budu spíš takový pozorovatel a budu kluky opravovat. Po prvním týdnu jsme si s panem Novákem sedli a řekli si, jak chceme pokračovat. Udělali jsme ale jen drobné korekce. Myslím, že trenéři, kteří u mužstva působili, jsou vysoce kvalitní. Věděli, co mají dělat, a dělali to dobře. Neměl jsem tedy důvod nic zásadního měnit. Každý trenér si samozřejmě přináší svoje „know how“, a proto proběhly drobné úpravy.

A jak pracují na trénincích hráči?
Oni mě moc dobře znají a vědí, že je u mě na prvním místě nasazení v tréninku, koncentrace a disciplína. Je jedno, jestli jsou to kluci z mladšího nebo staršího ročníku, ale bez tohohle nejede vlak. Pokud se ale snaží a funguje to u nich, tak vědí, že to s panem Novákem umíme ohodnotit, a zatím je musím pochválit. Během těch pár dní, co jsem u týmu, jsem u všech viděl velké nasazení.

Nejdůležitější je pro mě nasazení v tréninku, koncentrace a disciplína. Bez toho nejede vlak a hráči to moc dobře vědí.
- David Kuna

Už víte, s jakou taktikou chcete přijít do sezóny a jaký chcete hrát hokej?
Nechci zatím úplně předbíhat. Dohodli jsme se s vedením, že si na konci června v závěru suché přípravy společně sedneme i s ostatními realizačními týmy. Budeme chtít dát Slavii jednotnou sportovní tvář i směrem k A-týmu. Taktiku tedy začneme řešit až po téhle diskuzi. Respektuji tohle rozhodnutí, s nímž přišlo vedení. Myslím, že je to správný krok celého klubu, aby všechny naše týmy udávaly stejný směr.

Takže asi ještě nemáte v hlavě, jak byste poskládal tým dohromady...
(směje se) Přiznám se, že jsem nad tím v té krátké době u týmu ještě nepřemýšlel. Příprava bude ještě dlouhá a pro nás bude navíc specifická tím, že část mužstva odcestuje v červenci na turnaj do Číny, kam jsme byli pozvaní jako Slavia. Pozvánku jsme přijali, takže mám teď ještě starosti s organizací. Všechno si zatím urovnávám. Sestavu v hlavě nemám, ale určitě si i na tohle téma s panem Novákem sedneme a budeme chtít nějakou předběžnou sestavu vymyslet. Během přípravy na ledě se ale stejně sestava ještě nejspíš hodně změní.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více