Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
10. srpna 2016

Slávisté a Rio: Atletika, tenis, ale i kanoistika

Brazilské město Rio de Janeiro se v posledních dnech stalo centrem světového sportu. Každý sleduje, co se v Jižní Americe děje a jak si vedou sportovci, kteří reprezentují jeho zemi. Podobně jsou na tom také sešívaní, a to i navzdory tomu, že na letní olympiádě chybí jejich sport - lední hokej. Někteří hráči proto prozradili, jak moc olympijské hry sledují, jaké sporty pro ně jsou divácky nejatraktivnější a komu drží palce.

Olympijské hry – to jsou nejskloňovanější slova posledních dní. Celý svět s napětím sleduje, kterak sportovci v brazilském Rio de Janeiru zápolí o nejvyšší příčky a nejcennější kovy. A události největšího sportovního svátku planety samozřejmě sledují také slávističtí hokejisté, i když v tréninkovém vytížení těžko hledají čas. „Olympiádu sleduju, ale spíš výsledkově. Na přenosy moc nekoukám, ale když se povede někomu z našich uspět, tak o tom vím,“ říká David Šafránek.

Forvard s osmaosmdesátkou však není jediným ze sešívaných, kdo sleduje sportovce své rodné země. „Koukám na všechny sporty, které mají slovenské zastoupení,“ nenechá se zahanbit útočník Jaroslav Markovič, jenž ale nefandí jen Slovákům. „Čechům přeju samozřejmě taky, jelikož teď v Česku bydlím,“ dodává.

Co táhne nejvíc? Atletika, kanoistika a tenis

A které sporty jsou pro hráče Slavie divácky nejatraktivnější? „Z letní olympiády mám nejradši asi atletiku, budu fandit na stovce Usainu Boltovi,“ odhaluje Kverka a není sám. Na atletiku se totiž těší spolu s exkarlovarským forvardem také útočníci Tomáš Jiránek, Martin Ondráček nebo Roman Chlouba, který se plánuje kromě atletiky podívat i na fotbal nebo plavání.

Lucie Šafářová a Barbora Strýcová vyřadily v prvním kole olympijského turnaje obhájkyně zlata sestry Williamsovy

Odlišně od svých spoluhráčů si ovšem složil olympijské sportovní menu David Šafránek. „Baví mě koukat na kanoistiku a vůbec na všechny sporty v kanále. Vůbec nechápu, jak to v takovém proudu zvládají ustát,“ sklání poklonu všem kanoistům a jim podobným a pokračuje ve výčtu svých oblíbených sportů. „Když mám čas, tak se podívám i na gymnastiku a hodně mě zajímá tenis,“ dodává.

Jako správnému tenisovému fanouškovi nemohl samozřejmě sešívanému útočníkovi uniknout obrovský úspěch, jehož dosáhly hned v prvním kole olympijského turnaje žen ve čtyřhře Lucie Šafářová a Barbora Strýcová, když vyřadily obhájkyně zlata z Londýna sestry Williamsovy. A Šafránek nebyl jediným, koho Češky potěšily. „Holky mi udělaly radost. Neviděl jsem bohužel celý zápas, jen sestřihy. Musím ale říct, že hrály vážně hezky,“ smekl před českými hráčkami Martin Ondráček, k němuž se přidal i jeho kolega z útoku Tomáš Jiránek.

Bolt, Phelps a Češi, to jsou favorité slávistů

Každý ze sportovních fanoušků má někoho, komu na olympijských hrách drží palce, a červenobílí jsou na tom stejně. „Zlatou bych přál Boltovi a Phelpsovi. Bylo by taky super, kdyby Saganovi vyšel závod v cross country na horských kolech,“ jmenuje své favority střelec Markovič. A fenoménu Boltovi přeje i Roman Chlouba. „Fandím Boltovi a z našich sportovců přeju zlato Simoně Baumrtové a Vítězslavu Veselému,“ říká.

Ostatní slávisté se drží ve výběru svých favoritů české národnosti. „Moc bych přál vítězství v judu Lukáši Krpálkovi,“ drží palce vlajkonoši české výpravy Šafránek, na kterého navazuje svou volbou Tomáš Jiránek. „Vítězství bych přál Ondrovi Synkovi, protože ho měl na dosah už v Londýně,“ vysvětluje. Z jiného pohledu se na věc dívá Martin Ondráček. „Myslím, že každý, kdo se dostal na olympiádu, by si zasloužil zlatou medaili,“ říká, i když svou rodnou zemi nezapře. „Samozřejmě ale hlavně fandím všem českým sportovcům, aby udělali co největší úspěch,“ uzavírá.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více