Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
13. srpna 2016

Pomůže i zápas se Slavií. Stoupající Korea vyhlíží olympijská klání

Jižní Korea a hokej? Pro některé velmi netradiční spojení. Série přípravných zápasů týmu Anyang Halla v České republice dala ovšem jasně najevo, že se Jihokorejci evropskému hokeji snaží přiblížit. To neuniklo ani sešívaným, kteří se s asijským týmem v pátek utkali. Sung Woo-Je po zápase popisoval, jak viděl rozdíly mezi oběma celky a především to, jak vypadá hokej v Asii.

Trojnásobný a hlavně úřadující mistr exotické Asijské ligy už v Čechách odehrál čtyři zápasy. Vzdoroval Litoměřicím (2:5), zaskočil českobudějovický Motor (2:1) a přehrát juniorku Sparty (4:3). V posledním zápase svěřenci Patrika Martince nestačili na sešívané, když padli 0:2.

Jihokorejský tým sešívaní přehráli 2:0. Na ledě byla k vidění zajímavá konfrontace asijského a evropského hokeje.

Jak viděli soupeři sešívaných hlavní rozdíly mezi zápasy v tamní lize a přípravě v České republice? „Hřiště jsou o něco menší, než jsme čekali. V Asii máme o mnoho větší ledové plochy. Všechny zápasy, co jsme v Čechách odehráli, byly velice náročné. Proti Slavii jsme už byli možná trochu vyčerpaní, soupeř ale hrál velmi dobře,“ říkal po zápase Sung Woo-Je s ohledem na to, že jeho tým musel zvládnout dva duely během 48 hodin.

Hokej už několik let není pro Korejce neznámou. Tento sport v Asii zažívá boom. „Určitě je na vzestupu. Lví podíl na tom má blížící se olympiáda v Pchjongčchangu. Organizátoři odvádí skvělou práci, hokej propagují všude,“ říká Sung Woo-Je. Ten ovšem nechce opomenout ani fakt, že na Evropu stále v Asii nemají: „I přestože jsem proti Slavii hráli pouze přípravný zápas, bylo vidět to zapálení lidí kolem. V Koreji vám na zápas určitě nepřijde tolik lidí jako tady, nejsou tak pobláznění.“

Olympiáda jako vrchol

I přes stoupající popularitu to Asiaté snažící se prosadit nemají lehké. „Před pár lety na nás ještě koukali poněkud zvláště, někteří ani pořádně nevěděli, co hokej je,“ pokračuje člen týmu Anyang Halla. Nyní se ale dle jeho slov podmínky pro všechny hokejisty rapidně zlepšují. „Pomáhají nám i tyto zápasy v České republice. Pro mladé máme asi šest nebo sedm univerzitních týmů. Ty fungují na podobném principu jako ve Spojených státech, mají vlastní ligu.“

3x
Už třikrát dokázali hokejisté týmu, který v současnosti vede Patrik Martinec, ovládnout Asijskou ligu. Jsou navíc i úřadujícím mistrem.

Za dva roky se v jihokorejském Pchjongčchangu uskuteční zimní OH, turnaj v hokeji bude probíhat i s účastí domácího týmu. Pro všechny členy jihokorejského národního týmu to bude možná největší turnaj v kariéře. „Každý chce být součástí těch přípravných kempů a zahrát si pod pěti kruhy. Olympiáda je asi nejvíc,“ vypraví Sung Woo-Je.

Pro reprezentanty je čest i samotný start v národním dresu. „Je to největší sen pro všechny. Každý to bere jako velkou poctu. Navíc za dva roky nás čeká ta olympiáda, k ní všichni upírají své zraky,“ má jasno reprezentant týmu startujícího obvykle na MS divize I.

Sny hokejistů Jižní Koreje tedy tak odlišné od těch tuzemských nejsou. „Pár kluků si dalo za cíl, že si zahrají hokej i někde mimo Asii a pilně pracují na svých schopnostech,“ říká člen korejské reprezentace, který bedlivě sleduje i zápasy NHL a hokejovou Ligu mistrů.

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více