Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
18. dubna 2003

Fandilo se i na dálku z Edenu

Pro ty fanoušky Slavie, kteří z kapacitních důvodů nemohli jet podpořit své mužstvo do Pardubic, instalovala Pražská energetika v domácí hale velkou obrazovku. Na ní mohli společně sledovat průběh sedmého zápasu a nakonec se i společně radovat z historického úspěchu svých oblíbenců, kteří se pak s fanoušky v Edenu setkali.

Prosluněné jarní odpoledne lákalo spíše k procházce, než k televizi. Kombinaci obojího využila zhruba tisícovka Pražanů, kteří přišlu společně sledovat (a případně oslavovat) poslední zápas finálové série mezi Slavií a Pardubicemi. Bylo to "kdo z koho" a tak nervozita stoupala geometrickou řadou. Slávisté však narozdíl od úterního zápasu nastoupili uvolněně a bylo to na jejich hře znát. Od začátku byli tím o chlup lepším týmem a to se projevilo i na atmosféře o ochozech. Zaplněná hlavní tribuna skandovala čím dál více a jak utkání gradovalo, mnozí z fanoušků nervózně poposedávali. S nádherným gólem uzdraveného navrátilce Michala Supa pak doslova explodovala. Vidina titulu byla nadosah avšak "poučeni z krizového vývoje" pátého zápasu byly jakékoliv pokřiky obsahující slovo MISTR rychle umlčovány. Tato pověrčivost se vyplatila, třetí třetina se sice odehrála pod tlakem, nicméně s nulou na Málkově kontě. Poslední minuty již část diváků nevydržela vsedě a začaly se tvořit "naganské" řady objetí kolem ramen a vzájemně se držících rukou. Každé vyhození puku, každá drobnost byla oslavována a závěrečné odpočítávání posledních deseti sekund již probíhalo v atmosféře jásotu a mnohde i více či méně skrývaných slz.

Nemožné se stalo možným, sen se stal skutečností a lavice starého stadionku se staly svědky nevídaného křepčení a tance, které nezažily snad ani před lety při postupu do extraligy. Většina lidí však jako by ještě nechápala, že se to opravdu stalo a mnohde byly k vidění nevěřící pohledy do prázdna a štípání do rukou, zda to není jen krásný sen. Sen to nebyl a zatímco část davu zůstala a slavila v ochozech, nejbouřlivější část se přesunula do blízké restaurace na plaveckém stadionu, kde probíhaly první bouřlivější přípitky. Přicházely různé informace o postupu "vítězných armád" ku Praze a s blížícím se příjezdem mužstva se všichni postupně přesouvali zpět na zimní stadion aby své hrdiny uvítali. První se objevil Vladimír Růžička v červeném tričku a zdravil bouřící tribunu. A postupně se objevoval i zbytek mužstva, všichni hlasitě oslavováni a vítáni. Asi nebylo v lidských silách udržet rozjásaný dav v ochozech a tak se postupně všichni přesunuli na ledovou plochu, kde teprve začaly gratulace. Hromadné děkování a poplácávání vydrželi dlouhodobě jen ti nejodolnější a tak se postupně vytvořilo několik skupin okolo Růžičky, Posmyka, Supa a Málka a okolo byl jen velký radující se chaos, který však asi nikomu kromě pořadatelské služby nevadil. Trochu jen překážela velká konstrukce obrazovky uprostřed kluziště a reklamy na PRE okolo ní. Ty bohužel v tlačenici utrpěly značné poškození, avšak to je jen malá cena za celoplošné bujaré veselí... Všechno ale jednou musí skončit a tak se fanoušci postupně nabažili a po skupinkách opouštěli rozsvícený stadion buď směrem k domovům, anebo k pohostinským zařízením a celonočním oslavám. Však také bylo co slavit!!

A tady se můžete podívat na některé fotografie z oslav:

Pohár se objevil na ledě a propuklo nadšení.

Detail trofeje.

Chvíle nekontrolovaného štěstí.

Situace se pomalu uklidňovala a aktéři tak mohli rozdávat podpisy až do úmoru. Mezi nejžádanější patřil samozřejmě Vladimír Růžička.

Fanynky často mířily k urostlému Marku Posmykovi, který se s úsměvem nechával znovu a znovu fotografovat.

A všichni pak k Michalu Supovi.

Postupem času se kluziště vylidňovalo a lidé se přesouvali do restaurací k pokračování oslav. Na ledě tak bylo místo pro bujaré dovádění mnoha skupinek skalních fanoušků.

Autor Jan Čekal
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více