Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
28. října 2016

Můj idol? Jednoznačně Lionel Messi, svěřuje se Eric Fiala

Pro mladé hokejisty je hodně důležité, aby ve volném čase dokázali pořádně odpočívat a připravit se tak na tvrdou dřinu, která na ně čeká na ledě. Neméně důležitá je relaxace i u útočníka juniorky Erica Fialy. Tomu pomáhá třeba četba knih a fotbal. Ve dnech, kdy se jeho týmu tolik nedaří, mu dělá radost aspoň „jeho“ Barcelona, které fandí kvůli Lionelu Messimu. „Neobdivuji ho jen jako fenomenálního hráče, ale také jako velkolepou osobnost,“ chválí svého oblíbence mladý forvard.

S juniorkou se vám letos moc nedaří. Co je podle tebe hlavní příčinou výsledkového útlumu?
Podle mého názoru u nás nedošlo k dokonalé aklimatizaci z kombinačního hokeje, který jsme praktikovali minulý rok ve starším dorostu, na silovější a přímočařejší pojetí hry, které je vyžadováno po hráčích v juniorech.

Poslední zápas se vám ale konečně povedlo po dlouhé době vyhrát, pro atmosféru v kabině to určitě bylo důležité…
Ano, bylo to před pauzou velmi důležité vítězství. Myslím si, že zapůsobilo jako motivace k další práci a díky tomu teď mají naše tréninky mnohem vyšší úroveň.

Jak se snažíš relaxovat, abys třeba zapomněl na výsledek a mohl se koncentrovat na další zápas?
Úplně zapomenout na hokej je pro nás v běžném životě takřka nemožné, a tak je pro relaxaci důležité alespoň co nejvíce eliminovat hokej z našich myšlenek. Já jsem za poslední dobu přečetl poměrně hodně knížek k maturitě a přišel jsem na to, že právě tato činnost mi napomáhá s rozptýlením myšlenek, a tak při ní dobře relaxuji.

Fotbalového fanouška ze mě udělal strýček

Jako své další záliby kromě hokeje a knížek jsi uvedl fotbal. Jak ses k němu jako fanoušek dostal?
K fotbalu jsem inklinoval už jako malý. Vždy mě bavilo ho hrát a také mě fascinovalo, co všechno dovedou s balonem profesionální fotbalisté udělat. Avšak fotbalového fanouška ze mě nejspíše vychoval můj strýček, když mě začal brát do Ďolíčku na zápasy Bohemians 1905.

Eric Fiala nosí na dresu číslo 10 stejně jako jeho argentinský idol

Zmínil jsi, že máš hodně rád Barcelonu. Proč sis vybral právě tenhle klub?
Abych byl upřímný, tak musím říci, že Barcelona je mým oblíbeným klubem hlavně z toho důvodu, že její dres obléká Lionel Messi. Samozřejmě je mi blízké také smýšlení tohoto klubu, ovšem jsem zcela přesvědčen, že kdyby Messi změnil své působiště, mé sympatie by k danému klubu přešly s ním.

Dokážeš říct, proč je právě Messi tvůj oblíbený hráč?
Jelikož jsem četl některé knihy zabývající se Messim, tak mohu říci, že ho neobdivuji jen jako fenomenálního hráče, ale také jako velkolepou osobnost. Avšak pokud bych měl odůvodnit své sympatie k Messimu jako k hráči, tak bych vyzdvihl jeho úžasnou kontrolu nad balonem, precizní kopací techniku, skvělý cit pro souhru nebo umění efektivně přenést hru.

Vidět Messiho naživo byl jeden z nejlepších zážitků

Byl ses někdy podívat na Camp Nou, nebo zatím ne a chystáš se?
Camp Nou jsem navštívil letos na jaře a viděl jsem skvělý zápas proti týmu Celta Vigo. Zápas byl dlouhou dobu poměrně vyrovnaný s mírnou převahou, co se držení balonu týká, pro domácí. Nakonec se však rozstřílelo trio MSN a Barcelona zvítězila 6-1. Byl to obrovský zážitek, který ještě umocňovala kuriózní situace z 81. minuty zápasu, kdy Lionel Messi jako exekutor penalty přihrál zpoza vápna vybíhajícímu Suarézovi, který bez problému zakončil.

Jaký byl pro tebe jako fanouška největší sportovní zážitek z pohledu fanouška Barcelony?
Můj největší zážitek jako fanouška byl bezpochyby moment při zmiňovaném zápase, kdy Messi vstřelil branku z volného přímého kopu a otevřel tak skóre zápasu. Nebudu přehánět, když řeknu, že to byl jeden z mých nejsilnějších zážitků v životě.

Patříš mezi ty fanoušky, kteří vidí jen svůj tým a nedokážou třeba zatleskat soupeři za hezkou akci, nebo ne?
Jsem fanoušek, který obdivuje Messiho (potažmo Barcelonu), a ne ten, kdo nenávidí soupeře jen proto, že existuje. Tudíž mi není proti srsti uznat, že se něco povedlo i soupeři.

Autor Martina Kramerová, Michal Toman
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více