Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
2. května 2003

Posmyk odchází do Plzně

Jen jednu sezonu odehrál v barvách Slavie Marek Posmyk. Z Edenu odchází s vizitkou čerstvého mistra extraligy a jeho novým zaměstnavatelem se stal klub HC Lasselsberger Plzeň. Na západě Čech podepsal čtyřiadvacetiletý bek dvouletou smlouvu.

Urostlý obránce přišel do Slavie před letošní sezonou. Jihlavský odchovanec měl za sebou jeden rok v české extralize po návratu ze zámoří. Se Zlínem získal bronzové medaile, patřil však také k nejtrestanějším hráčům extraligy v základní části a právě kvůli častým prohřeškům proti pravidlům byl v závěrečných bojích v playoff posazen jen na střídačku. Nic to však neměnilo na úspěšné sezoně Marka Posmyka - na turnaji Baltika se totiž dočkal premiéry v seniorské reprezentaci. V základní části si připsal solidních 14 bodů za osm branek a šest asistencí. V létě pak o něj projevil zájem trenér pražského klubu Vladimír Růžička a "zlý" muž putoval do do Edenu.

Po příchodu do Slavie
Rozhovor s Markem Posmykem před začátkem extraligy

Posmyk nebyl před sezonou jedinou posilou slávistické obrany - kromě něj do týmu přišli Kučera a Kolařík. Přetlak v zadních řadách byl vyřešen uvolněním Jana Horáčka na hostování, pořád však ve Slavii zůstávalo sedm kvalitních beků. A právě o pozici šestého-sedmého obránce se přetlačoval Marek Posmyk s nadějným mladíkem Dominikem Graňákem prakticky celou základní část. Trenéři to často řešili nasazováním všech sedmi beků, občas se však stalo, že zůstal vysoký bek jen na střídačce. Nakonec odehrál Posmyk 41 zápasů, do statistik si zapsal čtyři asistence. Pozitivem bylo jeho úspěšné zapracování na disciplíně, obránce vyznávající důraznou hru do těla si připsal "jen" 20 trestných minut (předtím ve Zlíně 147!). V hodnocení +/- byl na sedmi plusových bodech.

Jestliže se základní části nebyl z osobního hlediska Posmyk asi úplně spokojen, v playoff sehrál daleko významnější roli. Rozehrál se k výborným výkonům a byl oporou mužstva. Jeho forma přišla v pravý čas, kvůli zranění totiž vynechal rozhodující duely v playoff zkušený Kučera. Při tažení Slavie za mistrovským titulem nevynechal ani jeden zápas, vstřelil 4 góly a u třech asistoval.

Ohlasy po 2. čtvrtfinále se Vsetínem - první gól Posmyka ve Slavii
Ohlasy po 5. semifinále se Spartou - jedinou branku Slavie v utkání vstřelil Posmyk

Po rozhodujícím sedmém finále v Pardubicích si mohl Marek Posmyk vychutnat oslavy mistrovského titulu. Ty však netrvaly věčně, po jednom roce se cesty Slavie a Posmyka rozcházejí. Čtyřiadvacetiletý obránce podepsal dvouletou smlouvu v Plzni. Odchod urostlého muže ze zadních řad "sešívaných" je především ranou pro slávistické fanynky...

Marek Posmyk ve Slavii

ZČ: 41 - 0+4 - 4 (+7, t.m. 20)
Playoff: 17 - 4+3 - 7 (+4, t.m. 34)

Posmyk by neměl být jediný hráč z mistrovské party, který nabere směr Plzeň. Hostování ve Slavii totiž skončilo Radku Dudovi a Aleši Krátoškovi. Na přípravu před nadcházející sezonou se budou hlásit již v Plzni, o jejich osudu však ale ještě nemusí být definitivně rozhodnuto. U Dudy přichází v úvahu zámoří(Calgary) či zahraničí (Rusko?), o oba útočníky projevil zájem i trenér a GM Slavie Vladimír Růžička, který byl s jejich výkony spokojen a dokonce se i vyjádřil, že hodlá rok (Duda i Krátoška mají ještě roční platnou smlouvu v Plzni) počkat a pak by oba hráče rád uvítal zpátky v Edenu. Pro příští sezonu však trumfy drží ve svých rukou vedení západočeského klubu.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více