Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
10. května 2003

Ohlédnutí za sezónou s trenéry juniorů a dorostenců

V březnu zakončili svoje putování letošní sezónou junioři i dorostenci Slavie. Zatímco junioři si vylámali zuby už ve čtvrtfinále na Vsetínu, dorostenci se přes Zlín probojovali až do semifinále. V něm ale nestačili na pozdějšího vítěze z Kladna. Sezónu zakončili dorostenci dvojutkáním s Českými Budějovicemi, ve kterém vybojovali bronzové medaile. Ohlédnutí trenérů obou kategorií jste si mohli přečíst již ve finálových číslech magazínu Eden, nyní články přinášíme i na webu.

Martin Pešout o svých juniorech...

O cílech před sezónou...

Do sezóny jsme šli s tím, že budeme hrát s hodně mladým mužstvem, že budeme mít většinu hráčů mladšího ročníku. Našim cílem bylo pokusit o postup do finálové skupiny, to znamená umístit se do 6. místa, a také aby dva nebo tři naši hráči naskočili do A mužstva, protože to je hlavní smysl juniorky.

O sezóně...

Sezóna se pro nás ze začátku vyvíjela ne příliš optimisticky, protože ještě v půlce listopadu jsme byli na 8. místě, ale právě po listopadové přestávce se sezóna zlomila a od té doby jsme byli nad očekávání úspěšní, díky čemž jsme se propracovali až na čtvrtou pozici v české skupině.

O spokojenosti s juniory....

Až na pár výjimek mě příjemně překvapilo celé mužstvo. Před sezónou jsem prostředí na Slavii neznal, byl jsem tu nový a všichni mě varovali, že odešlo příliš mnoho hráčů a že se cíl nepodaří splnit. Ale od půlky listopadu jsme nastartovali vítěznou sérii a vlastně jsme od té doby v základní hrací době prohráli až do konce sezóny jen dvakrát. Určitě si své odvedl brankář Musil, který v nadstavbové části nejlépe hodnoceným brankářem z celé extraligy (7 zápasů, 7 gólů, 97,1% úspěšnost). Nejspolehlivějším obráncem byl asi Braniš a ohromný pokrok udělal Staněk, který se dostal až do Áčka a do reprezentační dvacítky. Z těch nejmladších mě zaujal a příjemně překvapil obránce Borůvka, který přišel z Hradce Králové, kde loni hrál jen první ligu a tady rovnou naskočil do extraligy juniorů. Z útočníků byl nejlepší Kukla, který vyhrál suverénně bodování týmu a také po Vánocích nastupoval za A mužstvo. Dalším, kdo byl součástí osy mužstva, byl do Vánoc Čachotský, který potom odešel hrát první ligu do Kadaně. Z těch mladších bych určitě pochválil Červenku a Borovanského, to byli takoví "bažanti", ale mužstvo také dokázali táhnout.

O předváděné hře a přístupu hráčů...

S přístupem hráčů jsme neměli za celou sezónu jediný problém. Od listopadu to bylo takové, že jsme trénovali už jen přesilovky a oslabení, vlastní hra už fungovala přesně tak, jak jsem si představoval. Byla sezóna úspěšná? Hrálo asi pět nebo šest dorostenců, kteří se pak vrátili do dorostu na play-off, a naopak pár našich hráčů naopak hrálo v Áčku. Přesto jsme se překvapivě prodrali do play-off, takže z tohoto pohledu sezóna určitě úspěšná byla.

Petr Novák o svých dorostencích...

Dorostenci Slavie si letos mohou říkat "bronzoví". Po umístění v horní části tabulky sice v nadstavbové části proti moravským celkům klesli až na poslední postupové místo, ovšem ve čtvrtfinále proti Zlínu ukázali své nesporné kvality a svého rivala přehráli, a to i přes porážku 1:9 v prvním zápase. Stopku vystavil až v semifinále pozdější mistr z Kladna, ale v boji o třetí místo již opět slavili úspěch slávističtí mladíci. Trenér Petr Novák vyjádřil s právě skončenou sezónou spokojenost.

Ve čtvrtfinále šli slávisté na Zlín, nejlepšího celku moravské skupiny. "Naše skupina byla vyrovnanější než moravská, kde bylo jasné, že první bude Zlín," vybavuje si Novák. Mladí slávisté šli do nadstavbové části z výborného postavení, po dvou výletech na Moravu však o své výhodné postavení přišli. "Jeli jsme tehdy vždy pro tři body ze dvou zápasů a pokaždé jsme se vraceli pouze s jedním," vypíchl Novák jeden z důležitých momentů nadstavby.

Týmu mohly tyto neúspěchy paradoxně pomoci. "Kluci začali opět makat. My jsme z výsledků na Moravě ani z postavení v tabulce nedělali žádnou tragédii, i když jsme si asi více přáli být třetí a hrát semifinále s Třincem, ale skončili jsme 4. a hráli jsme se Zlínem a uspěli jsme," říká spokojeně Novák.

"Sezóna splnila očekávání, i když jsme si mysleli, že bychom mohli postoupit až do finále, ale v playoff je to otázka štěstí," komentuje konečný bronz slávistů Petr Novák. Tým se musel potýkat s množstvím zranění svých klíčových hráčů. I již zmiňované štěstí bylo proti Slavii. "Trochu se od nás odvrátilo v prvním a ve třetím zápase semifinále a vypadli jsme. Ačkoli jsme prohráli 3:0 na zápasy s Kladnem, kluci se dokázali motivovat a zápas o třetí místo jsme vyhráli 2:1 a 4:0," chválí tým.

Na mladé hráče zároveň apeluje: "Spokojenost s umístěním ale neznamená, že jsme spokojeni s výkony některých hráčů. Když budeme spokojeni tak si budou myslet že všechno umí a někteří si to ještě neuvědomují, tudíž čeká ty hráče ještě spoustu práce. V sezóně jsme poznali, že i ti méně talentovaní hráči kteří si s tou hlavou poradí a vědí že ještě všechno neumí, pracují na sobě a dotáhnout to dál než ti talentovaní," říká na adresu svých svěřenců.

A jednotlivci? "Chtěl bych vyzdvihnout snad jen brankářskou dvojici, která se v podstatě celou sezónu mimo playoff dělila o místo v brance. Oba prokázali, že na to mají, byli podle mne nejlepší brankářskou dvojicí v celé extralize, protože mají výborné průměry, výborná čísla. Byli jsme tým s nejlepší obranou, dostali jsme jen 57 branek což bylo nejméně z celé extraligy," skvělá obranná hra je jak vidno ozdobou nejen slávistického A-týmu. Brankář Petr Bezunk skončil v hodnocení gólmanů na prvním místě celé extraligy dorostu a Dominik Kamiš na místě třetím.

V obranných řadách trenéry nejvíce potěšili starší hráči. "Ti si samozřejmě zaslouží zmínit, mezi ně patří Beránek, Stütz s Březina. Z mladších obránců prokazovali stabilní výkonnost Samec a Linhart. Ostatní se střídali a říkali si o své místo střídavými výkony," vyjmenovává trenér slávistického dorostu. V útoku nejvíce vynikal Michal Birner, hrající už na juniory. "V útoku jsme se samozřejmě nejvíc v playoff spolehli na Birnera, který za nás odehrál i několik zápasů v základní části. S jeho pomocí v dorostu jsme byli moc spokojeni. Dále ještě reprezentanti Sobotka se Svobodou a také Endál, který se prosazoval bodově," dokončuje svoji analýzu napříč celým mužstvem Novák. Velkou zbraní byly přesilové hry, kterých slávisté za celou sezónu využili obdivuhodně mnoho. "To nás hodně potěšilo. V 56 zápasech jsme využili 52 přesilovek, což znamená téměř jednu vyhranou přesilovou hru na zápas," libuje si kouč.

Bronzoví dorostenci - klikněte pro velkou fotku

Autor Adam Vandrovec, Václav Rybáček, Radek Vokál
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více